«Ποτέ η ανθρωπότητα να μην ξαναζήσει μια τέτοια ανείπωτη τραγωδία», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Άουσβιτς. Σαν σήμερα, στις 27 Ιανουαρίου 1945 απελευθερώθηκε το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς, στην Πολωνία και για πρώτη φορά Έλληνας πρωθυπουργός παρευρίσκεται στις εκδηλώσεις που γίνονται στον τόπο μαρτυρίου.
Σε δήλωσή του με αφορμή την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος και την παρουσία του στις εκδηλώσεις από τα 75 χρόνια απελευθέρωσης του Αουσβιτς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει ότι ο συγκεκριμένος τόπος έχει ταυτιστεί όσο κανένας άλλος με την ανθρώπινη βαρβαρότητα. «Ο μεγάλος ιστορικός του ναζισμού Ian Kershaw έγραψε ότι “ο δρόμος προς το Άουσβιτς χτίστηκε από το μίσος, αλλά είναι στρωμένος από την αδιαφορία”», σημειώνει, μεταξύ άλλων. ο Πρωθυπουργός.
Ολόκληρη η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη
Με ιδιαίτερη συγκίνηση προσέρχομαι σε αυτόν τον χώρο, ο οποίος έχει ταυτιστεί όσο κανένας άλλος με την ανθρώπινη βαρβαρότητα. Πράγματι αν υπάρχει κάπου σε αυτόν τον κόσμο κόλαση, είναι εδώ.
Έρχομαι για να τιμήσω τη μνήμη των 6 εκατομμυρίων Εβραίων οι οποίοι εξολοθρεύτηκαν από το ναζιστικό καθεστώς. Ανάμεσα σε αυτούς και 65.000 Έλληνες Εβραίοι, οι οποίοι δεν επέστρεψαν ποτέ στην πατρίδα τους.
Ο μεγάλος ιστορικός του ναζισμού Ian Kershaw έγραψε ότι «ο δρόμος προς το Άουσβιτς χτίστηκε από το μίσος, αλλά είναι στρωμένος από την αδιαφορία». Και 75 χρόνια μετά την απελευθέρωση, από τον Ερυθρό Στρατό, αυτού του χώρου θα πρέπει όλοι μας να δώσουμε αυτή την ιερή δέσμευση, να μην ξεχάσουμε ποτέ αυτό το οποίο συνέβη εδώ.
Να μην ξεχάσουμε ποτέ ότι το μίσος, οι διακρίσεις, η μισαλλοδοξία δεν έχουν θέση στη Δημοκρατία μας. Και η Δημοκρατία μας θα πρέπει να είναι ισχυρή και να πολεμά με αποφασιστικότητα όλα αυτά τα φαινόμενα.
Κάποιοι από τους Έλληνες Εβραίους οι οποίοι βρέθηκαν εδώ και εξεγέρθηκαν την 7η Οκτωβρίου του 1944, στη μεγάλη εξέγερση η οποία έλαβε χώρα στο «κρεματόριο 4», πέθαναν τραγουδώντας τα λόγια του Εθνικού Ύμνου. Κάποιοι ακόμα, στις προσωπικές τους μαρτυρίες οι οποίες διασώθηκαν, έγραψαν ότι πεθαίνουν ευχαριστημένοι διότι γνωρίζουν ότι η πατρίδα τους είναι ήδη ελεύθερη.
Τη μνήμη αυτών των Ελλήνων Εβραίων τιμούμε σήμερα, μαζί με την υπόσχεση την οποία δίνουμε όλοι: ποτέ η ανθρωπότητα να μην ξαναζήσει μια τέτοια ανείπωτη τραγωδία.
Πρώτη φορά συμμετέχει Έλληνας Πρωθυπουργός στις εκδηλώσεις για το Άουσβιτς
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ολοκλήρωσε το απόγευμα την επίσκεψή του στην Πολωνία όπου συμμετείχε στις επετειακές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 75 χρόνων από την απελευθέρωση του 'Αουσβιτς.
Ο πρωθυπουργός μετά την αρχική του ξενάγηση στους χώρους του στρατοπέδου, πήγε στο Μνημείο του Μπιρκενάου όπου μετείχε στην «Πορεία Μνήμης» και απέτισε φόρο τιμής στα θύματα αφήνοντας ένα κερί στην ενεπίγραφη ελληνική πλάκα.
Στην έναρξη των επετειακών εκδηλώσεων μίλησε ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα, επιζώντες του 'Αουσβιτς, ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου και Εκπροσώπων των Πυλώνων Μνήμης Ρόναλντ Λάουντερ και ο διευθυντής του Μουσείου του 'Αουσβιτς Πιότρ Τσιβίνσκι.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέφτηκε το 'Αουσβιτς για να συμμετάσχει στις ετήσιες εκδηλώσεις μνήμης μαζί με άλλους αρχηγούς κρατών και Ευρωπαίους πολιτικούς όπως ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, ο Πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ Βαλτερ Σταϊνμάγερ και ο Έλληνας Επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς.