Η γενική διευθύντρια της UNESCO Audrey Azoulay, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδωνη άνοιξαν την εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών παρουσία αξιωματούχων από όλο τον κόσμο.
Μια σπουδαία στιγμή για τον παγκόσμιο Πολιτισμό, το συνέδριο για τα 50 χρόνια της σύμβασης UNESCO για την Παγκόσμια Κληρονομιά, γιορτάζονται στην Ελλάδα και δη στους Δελφούς.
Μιλώντας στα αγγλικά ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον ρόλο των Δελφών στην αρχαιότητα, στους χρησμούς με τις αμφιλεγόμενες απαντήσεις της Πυθίας.
Ειδικότερα αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή, στο θερμότερο καλοκαίρι των τελευταίων ετών και στις φωτιές. Πρόσθεσε ότι έχει γίνει καθαρισμός γύρω από τους αρχαιολογικούς χώρους για να προστεθούν από τις πυρκαγιές και την πτώση βράχων σε περιπτώσεις όπως οι Δελφοί.
Μιλώντας συγκεκριμένα για τις δύο απειλές που επηρεάζουν την πολιτιστική και φυσική μας κληρονομιά την κλιματική κρίση και τον υπερτουρισμό είπε: «Στην Ελλάδα, από τότε που η κυβέρνησή μας ανέλαβε τα ηνία, έχουμε θέσει ως απόλυτη προτεραιότητα την καταπολέμηση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης και τις δράσεις για την αντιστροφή τους. Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα διαθέτει αυτόνομο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, το οποίο, σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, έχει αναλάβει την προστασία των μνημείων μας από τις απειλές που αντιμετωπίζουν».
Επίσης σημείωσε ότι η πράσινη μετάβαση είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα λέγοντας «ανεξάρτητα από την τρέχουσα γεωπολιτική αναταραχή -ίσως, παρά την αναταραχή αυτή- συνειδητοποιούμε ότι η μετάβαση προς ένα μέλλον που βασίζεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μια σοφή επιλογή όχι μόνο από κλιματική άποψη, αλλά και από οικονομική και γεωπολιτική άποψη. Δεν θέλουμε ποτέ ξανά να είμαστε εξαρτημένοι από κάποιες χώρες για την παροχή πολύτιμης ενέργειας».
«Και γι' αυτό η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στην 8η θέση παγκοσμίως όσον αφορά την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Πριν από ένα μήνα, ήταν μια μέρα παρόμοια με τη σημερινή -είχε λιακάδα και άνεμο- καταφέραμε να ηλεκτροδοτήσουμε ολόκληρη τη χώρα, για πέντε ώρες, με ηλεκτρική ενέργεια που προήλθε από ανανεώσιμες πηγές» είπε.
«Οι Δελφοί είναι ουσιαστικά μια κιβωτός. Ταυτόχρονα, είναι μια πυξίδα που υπερβαίνει τις ανθρώπινες αξίες, οδηγώντας μας προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον», είπε χαρακτηριστικά για το σημείο που φιλοξενεί το συνέδριο της UNESCO.
Μητσοτάκης για Αγιά Σοφιά: Απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει
Με ιδιαίτερη έμφαση όμως μίλησε για την Αγία Σοφία αναφέροντας ότι είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει καθώς όλοι μαζί προσπαθούμε να προχωρήσουμε στο μέλλον και να προστατεύσουμε την πολιτιστική κληρονομιά μας.
Εκπληξη προκάλεσε το γεγονός ότι δεν αναφέρθηκε στα Γλυπτά του Παρθενώνα, εκμεταλλευόμενος την παρουσία της Azoulay και την ιστορική απόφαση της UNESCO τον Σεπτέμβριο του 2021.
Azoulay: Η νέα ηθική της παγκόσμιας κληρονομιάς
Από την πλευρά της ο κυρία Azoulay αναφέρθηκε στη σημασία των Δελφών, στο γεγονός ότι εδώ έχουν ταφεί ο Άγγελος Σικελιανός και η σύζυγός του Εύα Πάλμερ, στο δελφικό ιδεώδες που μας ενώνει μέσα από την προσπάθεια για παγκόσμια ειρήνη.
Αναφέρθηκε στη νέα ηθική της παγκόσμιας κληρονομιάς που περιλαμβάνει την πράξη του παράνομου εμπορίου πολιτιστικών αγαθών τα υποθαλάσσια αρχαιολογικά ευρήματα. Αυτή η νέα ηθική επιβάλλει την επιστροφή των πολιτιστικών έργων εκεί που ανήκουν σε όλο τον κόσμο, μιλώντας για ένα ενιαίο κληροδότημα.
Μενδώνη: Επιβάλλεται η συμβίωση πολιτισμού-τουρισμού με άξονα την αειφορία
Η Λίνα Μενδωνη αναφέρθηκε στην ανάγκη να επανεξεταστούν οι διεθνείς συνθήκες της UNESCO για να αντιμετωπίσει τις απειλές και να εκμεταλλευτεί τις νέες δυνατότητες. Έδωσε έμφαση στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά. Πρόσθεσε ότι η πολιτιστική κληρονομιά κινδυνεύει και από τον υπερτουρισμο και ότι επιβάλλεται μια σχέση συμβίωσης με άξονα την αειφορία για τουρισμό και πολιτιστική κληρονομιά.