Μητσοτάκης: Ανοίγουμε το λιανεμπόριο τη Δευτέρα σε όλη την Ελλάδα, με κανόνες - iefimerida.gr

Μητσοτάκης: Ανοίγουμε το λιανεμπόριο τη Δευτέρα σε όλη την Ελλάδα, με κανόνες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή
Μητσοτάκης: Ανοίγουμε το λιανεμπόριο σε όλη την Ελλάδα, με κανόνες / Φωτογραφία: Intimenews/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην τριτολογία του κατά την ενημέρωση της Βουλής για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι ανοίγει το λιανεμπόριο τη Δευτέρα.

«Θα ανοίξουμε το λιανεμπόριο σε όλη τη χώρα εκτός από κόκκινες περιοχές που θα λειτουργήσουν με κλείσιμο click away. Καμία επιστρεπτέα προκαταβολή δεν υποκαθιστά το τζίρο των καταστημάτων. Το λιανεμπόριο είναι απαραίτητο να λειτουργήσει αλλά με κανόνες θα τους ανακοινώσει ο Ν. Χαρδαλιάς σε λίγο, ώστε να περιορίσουμε στο βαθμό του εφικτού -κανείς δεν μπορεί να δώσει καμία εγγύηση – μια άνοδο των κρουσμάτων» είπε μεταξύ άλλων. Επεσήμανε πως η απόφαση ελήφθη από τους ειδικούς και απηύθυνε έκκληση για επιπλέον στήριξη ώστε να αποδώσει το άνοιγμα και να λειτουργήσει το λιανεμπόριο με κανόνες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλιστα - αν και στην πρωτολογία του ο πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει πως το πρόστιμο για όσους δεν τηρούν τα μέτρα για τον κορωνοϊό θα αυξηθεί από τα 300 ευρώ στα 500 -ωστόσο στην τριτολογία ο κ.Μητσοτάκης είπε πως το πρόστιμο θα παραμείνει τελικά στα 300 ευρώ για τις επόμενες 10 ημέρες.

Θα κρατήσουμε το πρόστιμο στα 300 ευρώ

«Σε μια κίνηση να στείλουμε μήνυμα ότι θέλουμε συμμόρφωση με γνώμονα τη λογική και όχι το φόβο του προστίμου, θα κρατήσουμε το πρόστιμο εκεί που είναι σήμερα για 10 ημέρες και θα επαναξιολογήσουμε την κατάσταση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός λίγα λεπτά πριν κλείσει την μαραθώνια συζήτηση στη Βουλή

Συνεχίζοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός και αναφερόμενος στην πρωτοβάθμια φροντίδα, είπε πως η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ έθεσε ένα θέμα που απασχολεί και τον ίδιο.

Η αλήθεια είναι ότι όταν κάναμε τη διάγνωση του τι δεν πήγε καλά στη Μακεδονία, διαπιστώσαμε ότι πολλοί ασθενείς εκτός αστικών κέντρων έφθαναν στα νοσοκομεία όταν ήταν ήδη αργά, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο σημείο αυτό επεσήμανε πως αυτό είναι κάτι που πρέπει να το αντιμετωπίσουμε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Απαντώντας παράλληλα στον κ. Τσίπρα ανέφερε ότι η διασωλήνωση δεν βοηθάει πάντα και ότι καλούνται οι γιατροί να αποφασίσουν αν μπορεί πραγματικά να προσφέρει.

Απάντησε επίσης στην κ. Γεννηματά ότι 3 δισεκατομμύρια έχουν προβλεφθεί για την Υγεία στην πρόταση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ανέλυσε τους επιμέρους τομείς που θα καλύψουν.

Αναλυτικά η τριτολογία Κυρ. Μητσοτάκη

Κύριε Βαρουφάκη, δεν ξέρω αν η κυβέρνηση αυτή θα φύγει βράδυ, αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι κάθε κυβέρνηση, σε μία δημοκρατική πολιτεία, φεύγει ή ανανεώνει την εμπιστοσύνη της το βράδυ των εκλογών.

Αυτό θα συμβεί και με τη δική μας κυβέρνηση όταν έρθει η ώρα των εκλογών στο τέλος της τετραετίας. Θα θέσουμε στην κρίση του ελληνικού λαού το έργο μας και είτε ο ελληνικός λαός θα μας επιβραβεύσει, είτε θα επιβραβεύσει κάποιον άλλον.

Έτσι λειτουργούν οι συντεταγμένες Δημοκρατίες και παρά την δεκαετή κρίση, η οποία μας ταλάνισε και σε ένα βαθμό τα απόνερά της ακόμη μας ταλανίζουν, η Ελληνική Δημοκρατία βγήκε πιο ισχυρή από αυτή την βαθιά περιπέτεια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Κοινοβουλευτισμός βγήκε πιο ισχυρός. Η ελληνική κοινωνία σήμερα, εκτίμησή μου είναι αυτή, πιστεύω ότι θα συμφωνήσετε και εσείς, σε πολλές εκφάνσεις της είναι  πιο ώριμη από πολλές άλλες περιπέτειες. Ίσως είναι το τραύμα της κρίσης, αυτό που μας ανάγκασε να ωριμάσουμε βίαια. Η δε συζήτηση για το παρελθόν κ. Βαρουφάκη, έχει γίνει και έχει γίνει εκτεταμένα. Τα νούμερα δεν χρειάζεται να τα συζητήσουμε. Είναι λίγο – πολύ αυτά τα οποία αναφέρατε.

Αυτό το οποίο δεν θα μάθουμε ποτέ, γιατί δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε στο μέλλον μία πραγματικότητα που αφορά το παρελθόν, είναι τί θα συνέβαινε αν το 2015 τα πράγματα είχαν πάρει διαφορετική τροχιά και η χώρα είχε βρεθεί εκτός Ευρωζώνης και ενδεχομένως και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διότι αυτός ήταν ο πραγματικός κίνδυνος τον οποίο αποφύγαμε το 2015. Αυτό δεν θα το μάθουμε ποτέ. Νομίζω ότι όλοι έχουμε την άποψή μας για το αν αυτό θα ήταν καλύτερο ή χειρότερο για την πορεία του τόπου. Αλλά σε κάθε περίπτωση αυτή είναι μία συζήτηση που όσο την κάνουμε σίγουρα δεν ευνοεί και δεν τιμά ούτε εσάς, ούτε και τον κ. Τσίπρα.

Έρχομαι, τώρα, να απαντήσω και να επιχειρήσω να συνοψίσω αυτά τα οποία άκουσα στις δευτερολογίες των αρχηγών των κομμάτων. Θα δώσω περισσότερες απαντήσεις αυτή τη φορά στην κυρία Γεννηματά και θα το κάνω διότι θεωρώ, εκτίμησή μου είναι, μπορεί να διαφωνείτε, κ. Τσίπρα, ότι ως προς την κριτική την οποία μας άσκησε αλλά και τις προτάσεις τις οποίες κατέθεσε ήταν σε ένα επίπεδο πολύ μεγαλύτερης επεξεργασίας από αυτά τα οποία είπατε εσείς.

Μερικές φορές βλέπετε το μέγεθος των κομμάτων δεν είναι κατ’ ανάγκη ανάλογο με την ποιότητα του πολιτικού λόγου. Έψαξα να βρω και στη δευτερολογία σας εάν υπάρχουν κάποιες τεκμηριωμένες προτάσεις που χρήζουν ουσιαστικής απάντησης. Βρήκα μία στην οποία θα σταθώ στο τέλος της τοποθέτησής μου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Απαντώ, λοιπόν, στην κυρία Γεννηματά για το ζήτημα των εμβολίων. Χαίρομαι που αναγνωρίσατε και καλό είναι να συμφωνήσουμε σε αυτή την αίθουσα ότι πρέπει πάντα να έχουμε επαρκείς δόσεις για να μπορούμε να εξασφαλίσουμε τη δεύτερη δόση. Γιατί το λέω αυτό. Υπάρχουν χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, που απέκλιναν από τη λογική έγκρισης των εμβολίων και πάνω στην απελπισία τους, διότι αντιμετωπίζουν μία βαθύτατη και πρωτοφανή υγειονομική κρίση, παίρνουν το ρίσκο να εμβολιάσουν όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες τους με μία δόση, μη γνωρίζοντας ακόμα αν θα είναι και πότε σε θέση να κάνουν τη δεύτερη.

Να συμφωνήσουμε, λοιπόν, σε αυτή την αίθουσα ότι αυτή δεν είναι μία στρατηγική την οποία πρέπει να ακολουθήσουμε. Διότι το εμβόλιο έχει εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου και οι κλινικές έρευνες έχουν γίνει με δύο δόσεις. Άρα, η ελληνική πολιτεία θα έχει πάντα «κάβα», αν θέλετε, διαθέσιμα εμβόλια για να μπορεί να εξασφαλίσει ότι θα γίνει η δεύτερη δόση.

Έχετε δίκιο στα νούμερά σας. Προφανώς και έχουμε αυτή τη στιγμή δυνατότητα και σήμερα να σταματούσαμε να κάνουμε ακόμα 50.000 εμβόλια -θα επιχειρήσουμε να τα κάνουμε το συντομότερο δυνατό. Δεν νομίζω ότι διαφωνεί κανείς σε αυτή την αίθουσα ότι πρέπει να κάνουμε τα εμβόλια το συντομότερο δυνατό. Και από τη στιγμή που ελπίζω ότι και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα δώσει την έγκριση ότι από το κάθε φιαλίδιο της Pfizer μπορούμε να βγάζουμε 6 δόσεις και όχι 5, αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα να αυξήσουμε ποσοστιαία και τις δόσεις τις οποίες μπορούμε να κάνουμε.

Και θα υπάρχει πάντα και ένα σχέδιο σε περίπτωση που κάποιος δεν εμφανιστεί για ραντεβού να υπάρχουν άλλοι οι οποίοι θα μπορούν να κάνουν το εμβόλιο εκείνη τη στιγμή για να μην πάει καμία δόση του εμβολίου χαμένη. Είναι σημαντικό αυτό, το τονίζω, ειδικά για το εμβόλιο της Pfizer το οποίο δεν μπορούμε να το κρατήσουμε σε συνθήκες δωματίου για παρατεταμένο χρονικό διάστημα και αυτός είναι και ο λόγος, το επαναλαμβάνω, που αυτή τη στιγμή έχουμε ανοίξει λιγότερα εμβολιαστικά κέντρα διότι η διανομή του εμβολίου αυτού είναι εξαιρετικά περίπλοκη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το εμβόλιο της Moderna έχει λίγο πιο εύκολη διανομή. Τα υπόλοιπα εμβόλια θα έχουν πολύ πιο εύκολη διανομή. Και, κ. Βαρουφάκη, για να απαντήσω στο πόσο εφικτή είναι η εκθετική αύξηση του εμβολιασμού την οποία νομίζω ότι όλοι επιθυμούμε, θα σας πω ότι ναι είναι εφικτή διότι, εφόσον, το τονίζω πάντα, εφόσον οι εταιρείες τηρήσουν τα χρονοδιαγράμματά τους και μας παραδώσουν τα καινούργια εμβόλια εντός του Μαρτίου ή εντός του Απριλίου που περιμένουμε τις πολλές και τις μεγάλες δόσεις, ένα τουλάχιστον από αυτά τα εμβόλια είναι εμβόλιο το οποίο εφόσον εγκριθεί, το τονίζω, είναι μονοδοσικό και μπορεί να διακινείται σε συνθήκες δωματίου. Αυτό μας επιτρέπει πολύ ταχύτερη διακίνηση και πολύ ευκολότερο εμβολιασμό από αυτό τον οποίο πρέπει να κάνουμε αυτή τη στιγμή με τα εμβόλια της Pfizer και σε ένα βαθμό της Moderna.

Πρωτοβάθμια φροντίδα: Είπατε κάτι το οποίο απασχολεί και εμένα. Αρρωσταίνει κάποιος ο οποίος κάποια στιγμή μπορεί να καταλήξει στο νοσοκομείο, ποια είναι τα πρωτόκολλα και ποια είναι η φροντίδα την οποία του προσφέρουμε όσο είναι άρρωστος, τις πρώτες μέρες. Έχω ζητήσει και, πράγματι, είναι κάτι το οποίο απασχολεί και την επιτροπή των ειδικών λοιμωξιολόγων, να επικαιροποιήσουμε τα πρωτόκολλά μας με βάση το τί καλύτερο γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή για τα φάρμακα τα οποία, ενδεχομένως, το τονίζω, ενδεχομένως, να δουλεύουν ή μπορεί να έχουν ελάχιστες παρενέργειες. Γιατί πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα με βάση αυτά τα οποία γνωρίζουμε, γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει θεραπεία, πρέπει να είμαστε σαφείς, να προσφέρουμε κάποια τουλάχιστον καλύτερη περίθαλψη σε πρώτο στάδιο σε ασθενείς οι οποίοι αρρωσταίνουν, την πορεία των οποίων δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε.

Η αλήθεια είναι ότι όταν κάναμε τη διάγνωση, την εσωτερική διάγνωση του τί δεν πήγε καλά στη Μακεδονία και είχαμε αυτό τον τραγικό αριθμό θανάτων για ένα μήνα στη Μακεδονία, διαπιστώσαμε, δυστυχώς, ότι πολλοί ασθενείς ειδικά όχι από αστικά κέντρα αλλά από χωριά έφταναν στα νοσοκομεία όταν ήταν ήδη πάρα πολύ άρρωστοι.

Αυτό είναι μία πραγματικότητα την οποία πρέπει να την αντιμετωπίσουμε, είναι μία αλήθεια την οποία την διαπιστώσαμε στην πορεία, αυτός είναι και ο λόγος που για ένα διάστημα, τουλάχιστον, το ποσοστό των θανάτων ήταν πράγματι μεγαλύτερο από αυτό το οποίο περιμέναμε. Και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε και όντως το να έρχεται κάποιος νωρίτερα στο νοσοκομείο είναι προφανώς καλύτερο από το να έρθει αργότερα. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και αυτή η συζήτηση, ξέρετε, για τις διασωληνώσεις, κ. Τσίπρα, για ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών, νομίζω το γνωρίζουν όλοι και ειδικά όσοι ασκούν το ιατρικό επάγγελμα, η διασωλήνωση δεν προσφέρει κάτι. Σε κάποιους. Σε αρκετούς. Το γνωρίζετε αυτό. Όλοι το γνωρίζουμε, κάποιοι τυχαίνει να το γνωρίζουν και από προσωπική εμπειρία.

Η απόφαση να μην διασωληνωθεί ένας ασθενής είναι απόφαση ιατρική. Ο κ. Κοντοζαμάνης είχε απόλυτο δίκιο που το είπε έτσι, απόλυτο δίκιο. Πολλές φορές, δε, παίρνεται και σε συνεννόηση με την οικογένεια. Και είναι η σωστή και η υπεύθυνη απόφαση όταν η διασωλήνωση δεν προσφέρει κάτι, μπορεί να προσφέρει ελάχιστες μέρες ζωής με πολύ μεγάλη ταλαιπωρία. Και αυτό συμβαίνει συχνά, δεν συμβαίνει μόνο τώρα, συμβαίνει πάντα. 

Το επιχείρημά σας θα είχε βάση, αν υπήρχαν αιτήματα από γιατρούς να βάλουν ασθενείς σε εντατικές και δεν υπήρχαν κρεβάτια εντατικών. Αυτό δεν έγινε όμως, και σας διαβεβαιώνω ότι αν είχε συμβεί θα το είχαμε μάθει όλοι μας. Αυτό δεν έγινε. Οι ασθενείς, οι οποίοι χρειάστηκαν εντατική και την ώρα της κρίσης, έστω και αν χρειάστηκε να τους μετακινήσουμε και να τους πάμε σε άλλες περιοχές, καλύφθηκαν από κρεβάτι εντατικής. Αυτό για να δώσουμε μια και καλή μία απάντηση στο ζήτημα αυτό διότι είναι μία άχαρη συζήτηση, η οποία αδικεί πρώτα και πάνω από όλα τους ίδιους τους γιατρούς οι οποίοι καλούνται σε πολύ δύσκολες συνθήκες να πάρουν δύσκολες αποφάσεις. Αλλά το κάνουν πάντα με γνώμονα τί είναι καλύτερο για τον ασθενή και αν η διασωλήνωση σε έναν πολύ ηλικιωμένο, πολύ επιβαρυμένο ασθενή έχει κάτι να του προσφέρει ή απλά προσθέτει πόνο, ταλαιπωρία για τον ίδιο και για τις οικογένειές τους.

Άρα υπάρχει κάτι στο ζήτημα της πρωτοβάθμιας φροντίδας το οποίο πρέπει να μας απασχολήσει για να είμαστε και έτοιμοι να αποτρέψουμε ένα ενδεχόμενο τρίτο κύμα γιατί αυτός, νομίζω, πρέπει να είναι ο στόχος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερθήκατε, και εδώ κάνατε λάθος, κυρία Γεννηματά, αλλά θα ήθελα να δώσω μία απάντηση, στο ότι δεν υπάρχουν προβλέψεις -το πρόγραμμα RRF, το οποίο έχουμε υποβάλλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τρία δισεκατομμύρια έχουμε προβλέψει συνολικά για την υγεία εκ των οποίων 650 εκατομμύρια για πρόληψη, 660 εκατομμύρια για επισκευές νοσοκομείων, αναφέρομαι στα μεγάλα κονδύλια, 400 εκατομμύρια για την πρωτοβάθμια περίθαλψη και 275 εκατομμύρια για την ψηφιακή υγεία.

Να σας καταθέσω το σχετικό πίνακα, ευχόμαστε και ελπίζουμε αυτά να είναι προγράμματα τα οποία θα εγκριθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή διότι είναι πάρα πολύ σημαντικά. Η ίδια η Ευρώπη αναγνωρίζει ότι η υγεία, ειδικά όταν τέμνεται με την ψηφιακή υγεία, θα πρέπει να αποτελεί κεντρική Ευρωπαϊκή προτεραιότητα.

Αλλά, όπως σας είπα ο σκοπός μας είναι να μπορέσουμε να αποφύγουμε ένα τρίτο κύμα. Η απόφαση πάρθηκε από τους ειδικούς. Θα ανοίξουμε το λιανεμπόριο σε ολόκληρη τη χώρα, εκτός από τις κόκκινες περιοχές οι οποίες θα λειτουργήσουν με το καθεστώς του click away και κάνουμε νομίζω όλοι εδώ, σε αυτή την αίθουσα μία έκκληση για πρόσθετη προσοχή από όλες και από όλους.

Αν θέλουμε να στηρίξουμε την οικονομία, θέλουμε να στηρίξουμε το λιανεμπόριο, σας διαβεβαιώνω ότι κανένα μέτρο και καμία επιστρεπτέα προκαταβολή και καμία αναστολή φόρων και καμία διαγραφή υποχρεώσεων δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον τζίρο του καταστήματος εσαεί, είναι  αδύνατον αυτή τη στιγμή και μας νοιάζει ιδιαίτερα το λιανεμπόριο σε αυτή τη συγκυρία, διότι όλοι γνωρίζετε, o κ. Βελόπουλος αναφέρθηκε σε αυτό, έχουμε εμπόρους, οι οποίοι έχουν στοκάρει αυτή τη στιγμή  και ενώ ένα εστιατόριο μπορεί ενδεχομένως να επιβιώσει, εάν καταφέρουμε να περιορίσουμε και να καλύψουμε τα λειτουργικά του έξοδα, ένας έμπορος ο οποίος  δεν θα πουλήσει το στοκ του, δεν θα επιβιώσει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Άρα, είναι  πάρα πολύ σημαντικό το λιανεμπόριο να λειτουργήσει, αλλά να λειτουργήσει με κανόνες. Οι κανόνες αυτοί θα παρουσιαστούν αναλυτικά σε μισή ώρα από τώρα από τον κ. Χαρδαλιά και νομίζω ότι είναι χρέος μας όλοι να στηρίξουμε αυτήν την προσπάθεια, η αγορά να ανοίξει, αλλά να ανοίξει με κανόνες, έτσι ώστε να περιορίσουμε στο βαθμό του εφικτού, το τονίζω και πάλι, κανείς δεν μπορεί να δώσει καμία εγγύηση, αλλά να περιορίσουμε στο βαθμό του εφικτού μια νέα άνοδο των κρουσμάτων. 

Έρχομαι τώρα στα οικονομικά μέτρα. Και εκεί πάλι είναι ενδιαφέρουσα η σύγκριση μεταξύ των δύο κομμάτων, της κεντροαριστεράς και της αριστεράς. Αφήνω στην άκρη τον κ. Κουτσούμπα, ο οποίος  έχει μια διαφορετική θεωρία, αλλά και κάποιων απόψεων που άκουσα από τον κ. Βαρουφάκη.

Επιστρεπτέα προκαταβολή. Ο ΣΥΡΙΖΑ τι λέει; Όλη επιστρεπτέα, μη επιστρεπτέα. Οριζόντια. Η κυρία Γεννηματά λέει κάτι διαφορετικό, το οποίο το βρίσκω πιο ενδιαφέρον. Και αυτό είναι το σκεπτικό στο οποίο κινείται και η κυβέρνηση, να έχουμε διαβαθμίσεις ως προς το ποσοστό της επιστρεπτέας που δεν θα επιστραφεί, ανάλογα με τη ζημιά που έχει υποστεί η επιχείρηση. Αυτό μου φαίνεται λογικό και αυτό είναι το σκεπτικό στο οποίο κινείται και η Κυβέρνηση. Δεν είμαι έτοιμος αυτή τη στιγμή ακόμα να κάνω εξαγγελίες για την επιστρεπτέα προκαταβολή. Θα μπορέσουμε να τις κάνουμε όταν με το καλό κλείσει ο κύκλος αυτής της περιπέτειας και μπορέσουμε να έχουμε μια πλήρη οικονομική εικόνα, ένα πλήρες οικονομικό αποτύπωμα της πραγματικής επίπτωσης στις επιχειρήσεις, με σκοπό, πάντα, να κρατήσουμε επιχειρήσεις ζωντανές αλλά ταυτόχρονα, και γι’ αυτό και είναι λάθος αυτό το οποίο λέτε, κύριε Τσίπρα, να μην καλλιεργούμε μία κουλτούρα μη πληρωμών. Το χειρότερο το οποίο μπορεί να συμβεί αυτή τη στιγμή είναι να δημιουργήσουμε την εντύπωση ότι δεν πληρώνει κανείς κανέναν γιατί θα έρθει το κράτος με ένα μαγικό τρόπο να χαρίσει χρέη και υποχρεώσεις. Θα ήταν καταστροφή αυτό και πρέπει να το αποτρέψουμε. Και οποιαδήποτε ενθάρρυνση σε αυτή την κατεύθυνση μόνο ζημιά μπορεί να κάνει.  

Έρχομαι και επαναλαμβάνω για ακόμα μια φορά ότι όσο κρατήσει αυτή η περιπέτεια, και ευχόμαστε να μην κρατήσει πολύ, και έχω λόγους να πιστεύω ότι μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι μετά τον Απρίλιο τα πράγματα θα αρχίσουν να πηγαίνουν πολύ καλύτερα και γιατί θα μας βοηθήσει ο καιρός, ο ιός αυτός είναι εποχικός, και διότι σταδιακά και ελπίζω με μεγάλη ταχύτητα θα αυξάνουμε το τείχος ανοσίας το οποίο σημαίνει ότι θα μπορούμε να μην πιέζουμε τόσο πολύ το σύστημα υγείας, αλλά ξέρουμε ότι οι επόμενοι τρεις μήνες ακόμα θα είναι δύσκολοι και θα είναι δύσκολοι μήνες για την οικονομία. Έχουμε πει πολλές φορές ότι θα σταθούμε δίπλα στις επιχειρήσεις, κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και δίπλα στους εργαζόμενους σε αυτή την πολύ μεγάλη περιπέτεια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για αυτό και επεκτείνουμε την ειδική ρύθμιση για τα ενοίκια για ένα μήνα, για αυτό και καλύπτουμε άνεργους με παράταση επιδομάτων ανεργίας και γι’ αυτό και έχουμε προβλέψει στον προϋπολογισμό ένα ξεχωριστό ποσό ακριβώς για να μπορέσουμε να προστατευτούμε από τις οικονομικές επιπτώσεις. Αλλά προφανώς είναι ευχή και επιθυμία -και για αυτό θα εργαστούμε- όλων αυτό το σταδιακό άνοιγμα να μην οδηγήσει και πάλι σε μία αύξηση των κρουσμάτων και νομίζω ότι σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να δουλέψουμε όλοι.

Αλλά, τονίζω, ότι για να γίνει αυτό απαιτείται προσοχή. Προσοχή από όλους. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι επαγγελματίες στο λιανεμπόριο που θα ανοίξει τη Δευτέρα με πολύ προσμονή θα τηρήσει τους κανόνες. Πρέπει όλοι να τηρήσουμε τους κανόνες και οι πελάτες να τηρήσουν τους κανόνες. Δεν χρειάζεται να πάμε όλοι τη Δευτέρα. Καταλαβαίνετε, νομίζω, αυτονόητα, ότι προσπαθούμε να διευρύνουμε και το ωράριο, να κρατήσουμε ανοιχτά τα μαγαζιά και τις Κυριακές για να “σπάσει” ο κόσμος έτσι ώστε να μην έχουμε φαινόμενα συνωστισμού. Αυτό είναι το οποίο μας απασχολεί.

Όμως, άκουσα κάτι από τον κ. Τσίπρα και επειδή θέλω να κλείσω με έναν έτσι πιο συνθετικό τόνο, άκουσα κάτι το οποίο το βρήκα ενδιαφέρον. Αναφερθήκατε, κ. Τσίπρα, στα πρόστιμα. Είπατε ότι δεν θέλουμε το πρόστιμο να είναι τιμωρητικό. Κοιτάξτε να δείτε, γιατί υπάρχει ένα πρόστιμο; Ένα πρόστιμο υπάρχει για να τιμωρηθεί κάποιος ο οποίος εν γνώσει του παραβιάζει έναν κανόνα και εν προκειμένω η παραβίαση αυτή του κανόνα έχει επιπτώσεις όχι στον ίδιο αλλά στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Γι’ αυτό και έχουμε πρόστιμα, γι’ αυτό και έχουμε κανόνες, γι’ αυτό και έχουμε ποινές. Και πράγματι μπορεί να έχουν μπει και κάποια πρόστιμα σε ανθρώπους οι οποίοι μπορεί να ξέφυγαν για κάποια λεπτά και να τιμωρήθηκαν με αυτό τον τρόπο.

Όμως, ως μια ένδειξη καλής θέλησης και εμπιστοσύνης εγώ είμαι διατεθειμένος να κρατήσω το πρόστιμο στα 300 ευρώ για μια εβδομάδα, για να δούμε πως θα ανταποκριθεί η αγορά, να δούμε πως θα ανταποκριθούν οι πολίτες κάνοντας πάλι μια έκκληση ότι ο σκοπός δεν πρέπει ποτέ να είναι κατασταλτικός πρέπει να είναι σκοπός συμμόρφωσης για να χτίσουμε μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία αναγνωρίζοντας, όμως, απόλυτα και από την άλλη ότι υπάρχουν συμπολίτες μας που δυστυχώς επέδειξαν προκλητικότατες συμπεριφορές οι οποίες δεν μπορούν να μείνουν ατιμώρητες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διότι η προκλητική συμπεριφορά εν προκειμένω δεν αφορά μόνο τον έναν. Αυτό είναι το πρόβλημα αυτής της πανδημίας. Δεν τιμωρούμε τον εαυτό μας, δεν είναι περίπτωση π.χ. δεν φοράει κάποιος τη ζώνη του στο αυτοκίνητο κι αν δεν την φορέσει που και εκεί ερχόμαστε και του επιβάλουμε τι πρέπει να κάνει ο ίδιος θα τιμωρηθεί, ο ίδιος θα υποστεί τη ζημιά αλλά παρά ταύτα στην πατερναλιστική λογική ότι το κράτος έρχεται και του επιβάλει αυτό το οποίο ξέρει ότι είναι σωστό. 

Εδώ δεν είμαστε σε αυτή την περίπτωση. Εδώ είμαστε στην περίπτωση που μια συμπεριφορά η οποία δεν συνάδει με αυτό το οποίο έχουν υποδείξει οι ειδικοί μπορεί να μην έχει καμία απολύτως επίπτωση για τον ίδιο, γιατί μπορεί να είναι ασυμπτωματικός, μπορεί να έχει όμως τραγικές επιπτώσεις για τους γύρω του και τους συγγενείς του, για ανθρώπους που δεν γνωρίζει. Γι’ αυτό, λοιπόν, υπάρχει το πρόστιμο.

Όμως, σε μια κίνηση να στείλουμε το μήνυμα ότι θέλουμε από τους πολίτες τη συμμόρφωση με γνώμονα τη λογική, τη συλλογική ευθύνη και όχι το φόβο του προστίμου θα κρατήσουμε το πρόστιμο για τις επόμενες 10 μέρες εκεί που είναι σήμερα και θα αξιολογήσουμε μετά το τι πρέπει να γίνει.

Ευχαριστώ πολύ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ