Την άποψη ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας δεν είναι διμερές ζήτημα αλλά θέμα συνολικά των 27 κρατών-μελών, εξέφρασε ο Νότης Μηταράκης.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι «η Κοινή Δήλωση του 2016, μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, επέβαλε στην Τουρκία δύο όρους: πρώτον, να περιορίσει ουσιαστικά και στα θαλάσσια και στα χερσαία σύνορα τις ροές και, δεύτερον, να δέχεται τις επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας».
O υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου υπογράμμισε ότι για την ελληνική κυβέρνηση το ζήτημα της συμφωνίας δεν είναι διμερές, αλλά αφορά όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Επηρεάζουμε τη συζήτηση σε έναν πολύ ουσιαστικό βαθμό, το θέμα είναι η Τουρκία να επιλέξει την ευρωπαϊκή διαδρομή. Η Τουρκία τους τελευταίους μήνες κάνει ένα βήμα πίσω, να πλησιάσει την Ευρώπη, και κάποια στιγμή απομακρύνεται από την Ευρώπη. Το μεταναστευτικό είναι θέμα που αφορά όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο και βασική μας άποψη είναι ότι αυτό μπορεί να επιλυθεί μόνο με ενιαία ευρωπαϊκή στάση».
Ο κ. Μηταράκης επισήμανε τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στη διαπραγμάτευση για το Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου και προανήγγειλε τη Διάσκεψη των MED5, που θα πραγματοποιηθεί στις 20-21 Μαρτίου, στην Αθήνα. «Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διαπραγμάτευσης και σε επίπεδο πρωθυπουργών -είδατε την τηλεδιάσκεψη που έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός με ομολόγους του- και σε επίπεδο υπουργών. Είμαστε σε καθημερινή επικοινωνία με τα ευρωπαϊκά όργανα. Το Σάββατο θα έχουμε στη χώρα μας τους υπουργούς Εσωτερικών και Μετανάστευσης της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Μάλτας και της Κύπρου, για να συζητήσουμε τις κοινές μας θέσεις στο θέμα της προστασίας των χωρών πρώτης υποδοχής».