Μηταράκης: Στον ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι δεν υπάρχουν σύνορα, ο φράχτης στον Έβρο θα επεκταθεί - iefimerida.gr

Μηταράκης: Στον ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι δεν υπάρχουν σύνορα, ο φράχτης στον Έβρο θα επεκταθεί

Ο Νότης Μηταράκης στην ομιλία του από την εκδήλωση για τον φράχτη στον Έβρο
Ο Νότης Μηταράκης στην ομιλία του από την εκδήλωση για τον φράχτη στον Έβρο / Φωτογραφία: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού-Δημήτρης Παπαμήτσος
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για τη δουλειά που έχει γίνει τα τελευταία τρία χρόνια στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου «παρά τις μεγάλες και εξωγενείς δυσκολίες» μιλάει στην εφημερίδα Karfitsa ο Υπουργός Νότης Μηταράκης.

Μάλιστα δε διστάζει να στρέψει τα βέλη του προσωπικά στον Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη και στην προσπάθεια του να «μπλοκάρει» σε επίπεδο ευρωκοινοβουλίου την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την επέκταση του φράχτη στον Έβρο κατηγορώντας τόσο τον ίδιο όσο και τον κ. Τσίπρα πως «Θέλουν την Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι»!

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ό,τι έχει να κάνει με το διακύβευμα των εκλογών επισημαίνει πως «Δεν έχουμε δύο εκλογές. Έχουμε εκλογές στις 21 Μαΐου. Από αυτό το αποτέλεσμα κρίνεται η συνέχεια. Το αίτημα για αυτοδυναμία συνδέεται αφενός με την ανάγκη η χώρα να έχει μια σταθερή κυβέρνηση, αφετέρου με την ανάγκη να προχωρήσουμε ακόμα πιο γρήγορα, ακόμα πιο τολμηρά, ακόμα πιο αποφασιστικά».

Αναλυτικά η συνέντευξη του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότη Μηταράκη στην εφημερίδα Karfitsa:

Από το 2020 που αναλάβατε το Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου μέχρι και σήμερα μπορείτε να πείτε πως βάλατε μια τάξη στο «μεταναστευτικό»; Τι έχετε καταφέρει;

Ξέρετε φέτος κλείσαμε τρία χρόνια λειτουργίας και διοργανώσαμε μία εκδήλωση-απολογισμό στην οποία μας τίμησε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Η απόφαση τον Ιανουάριο του 2020 για την επανασύσταση του Υπουργείο από το μηδέν δεν ήταν εύκολη. Το τοπίο που είχε αφήσει πίσω του ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν χαοτικό. Ωστόσο έπρεπε να ξεκινήσουμε από κάπου. Έτσι, θέσαμε δύο βασικούς και μετρήσιμους στόχους. Πρώτον, την ουσιαστική μείωση των ροών και δεύτερον τον δραστικό περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Στόχοι που έχουν εμφανώς επιτευχθεί σήμερα. Οι ροές των τελευταίων δύο ετών είναι οι χαμηλότερες της δεκαετίας, έχουμε πλέον 33 δομές με 14.000 διαμένοντες από 121 δομές με πάνω από 90.000 άτομα που είχαμε το 2020, ψηφιοποιήσαμε και τρέξαμε διαδικασίες έτσι ώστε να μειώσουμε τις εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου από 200.000 σε 20.000, διεθνοποιήσαμε το ζήτημα, ενώ στηρίξαμε εμπράκτως τις τοπικές κοινωνίες που έβαλαν πλάτη στο μεταναστευτικό με ποσά άνω των 100 εκ. €.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο φράχτης στον Έβρο θα ολοκληρωθεί ακόμα και αν δεν ξεκλειδώσουν ευρωπαϊκοί πόροι;

Η απόφαση του ΚΥΣΕΑ είναι ξεκάθαρη, ο φράχτης του Έβρου θα επεκταθεί σε όλο το μήκος του ποταμού, ώστε να μπορέσουμε να προστατεύσουμε την ευρωπαϊκή επικράτεια από παράνομες ροές. Την Παρασκευή βρεθήκαμε στον Έβρο με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Τάκη Θεοδωρικάκο ακριβώς για αυτόν τον σκοπό. Τις τελευταίες ώρες είδαμε μία προσπάθεια να «μπλοκάρει» σε επίπεδο ευρωκοινοβουλίου η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την επέκταση του φράχτη. Ο κ. Τσίπρας σας θυμίζω ότι έλεγε ότι δεν υπάρχουν σύνορα στη θάλασσα. Ο κ. Παπαδημούλης θέλει να τα καταργήσει και στη στεριά, γι’ αυτό και σαμποτάρει τη χρηματοδότηση. Θέλουν την Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι! Στις 21 Μαΐου, οι πολίτες θα τους δώσουν την απάντηση που τους αξίζει. Εμείς από πλευράς μας, δεν περιμένουμε τη χρηματοδότηση ως κριτήριο, για το αν θα γίνει ο φράχτης. Είναι δική μας επιλογή, ότι για τη δική μας μεταναστευτική πολιτική, ο φράχτης είναι απαραίτητος και θα ολοκληρωθεί σε όλο το μήκος των συνόρων.

Πόσοι πρόσφυγες-μετανάστες φιλοξενούνται της δομές της Βόρειας Ελλάδας;

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, αυτή τη στιγμή στις δομές που βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα, διαμένουν συνολικά 4.608 άτομα. Συνολικά, οι διαμένοντες στην επικράτεια φτάνουν τους 13.798, από 29.071 τον Φεβρουάριο του 2022. Πρέπει δε να υπογραμμίσουμε ότι σε όλη την επικράτεια οι διαμένοντες αποτελούν κατά μέσο όρο το 0,13% του πληθυσμού βάσει της απογραφής του 2021 τηρώντας έτσι τη δέσμευσή μας για λιγότερο του 1% του μόνιμου πληθυσμού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επειδή πλέον γνωρίζουμε και την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, πώς ερμηνεύετε τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων; Μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη πιστεύετε πως είναι εφικτή η αυτοδυναμία;

Το δυστύχημα στα Τέμπη ήταν κάτι που μας συγκλόνισε όλους, χωρίς καμία εξαίρεση. Οι δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας συνέπεσαν με την συγκυρία αυτή και αποτύπωσαν την δικαιολογημένη ένταση που υπήρχε στο εκλογικό σώμα. Από εκεί και έπειτα, δεν είμαστε σε θέση να προβλέψουμε το αποτέλεσμα της κάλπης. Η Νέα Δημοκρατία προσέρχεται στην εκλογική αναμέτρηση παρουσιάζοντας το συνολικό έργο των τελευταίων τεσσάρων ετών, αφού έτσι θα μπορέσει το εκλογικό σώμα να κρίνει από ποιον και πώς θα κυβερνηθεί. Όπως είπε και ο πρωθυπουργός, το διάστημα έως την 21η Μαΐου, θα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε έναν ειλικρινή απολογισμό του έργου μας, να μιλήσουμε με ειλικρίνεια για τις αδυναμίες μας και τα λάθη μας και να θυμίσουμε στους πολίτες πού ήταν η Ελλάδα το 2019 και πού είναι η Ελλάδα το 2023. Να θυμίσουμε στους πολίτες ότι εκτός από τις έκτακτες καταστάσεις που διαχειριστήκαμε, τηρήσαμε τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις όπως η μείωση φόρων και εισφορών, η δημιουργία θέσεων εργασίας, η προστασία των συνόρων και η ψηφιοποίηση του κράτους.

Το αίτημα για αυτοδυναμία συνδέεται αφενός με την ανάγκη η χώρα να έχει μια σταθερή κυβέρνηση, αφετέρου με την ανάγκη να προχωρήσουμε ακόμα πιο γρήγορα, ακόμα πιο τολμηρά, ακόμα πιο αποφασιστικά. Σε πολλές άλλες χώρες που υπάρχουν κυβερνήσεις συνασπισμού, διαπιστώνονται πολύ μεγάλες δυσκολίες στη συνεννόηση μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. Στην πρώτη και καθοριστική κάλπη, οι ψηφοφόροι θα αποφασίσουν ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα. Ποιο κόμμα και ποιος Πρωθυπουργός. Δεν έχουμε δύο εκλογές. Έχουμε εκλογές στις 21 Μαΐου. Από αυτό το αποτέλεσμα κρίνεται η συνέχεια.

Ποιο θα είναι το όπλο της ΝΔ στην πορεία προς τις κάλπες;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως σας προανέφερα το πλεονέκτημά μας είναι τα έργα μας. Ο συνδυασμός λόγων και πράξεων που αποφέρουν ένα θετικό πρόσημο για τη χώρα, μακριά από τους λαϊκισμούς, την τοξικότητα και τον ρεβανσισμό. Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κόμμα που απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες και δεν περιορίζεται στην ταξική προσέγγιση της οικονομίας όπως κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το αποδείξαμε εμπράκτως με τα μέτρα που πήραμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ελαφρύνοντας αναλογικά τα βάρη από τους πολίτες και στηρίζοντας τους επίσης αναλογικά. Εμείς επικεντρωνόμαστε στην αλήθεια του δημόσιου λόγου μας γιατί όπως είπε και ο πρωθυπουργός στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο μόνο με αυτή μπορούμε να απαντάμε στο δηλητήριο των ψεμάτων των αντιπάλων μας. Στο διάστημα που ακολουθεί θα παρουσιάσουμε το σημαντικό μας έργο με πειθώ, αλλά χωρίς υπερβολές, αναγνωρίζοντας τα λάθη όπου αυτά έχουν γίνει, αλλά μη ακυρώνοντας τη σημαντική προσπάθεια με την οποία έχουμε πετύχει η Ελλάδα του 2023 να είναι σε πολύ καλύτερη θέση απ’ ό,τι ήταν η Ελλάδα το 2019.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Νότης Μηταράκης σύνορα Έβρος φράχτης
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ