Μηταράκης σε Deutsche Welle: Δεν γίνονται παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών στο Αιγαίο - iefimerida.gr

Μηταράκης σε Deutsche Welle: Δεν γίνονται παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών στο Αιγαίο

Ο Νότης Μηταρακης
Ο Νότης Μηταράκης. Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την Τουρκική προπαγάνδα περί pushbacks και «ακροδεξιών πρακτικών», που ξεκίνησε με τους ισχυρισμούς Ερντογάν για
νεκρούς πρόσφυγες από ελληνικά πυρά στον Έβρο και συνεχίσθηκε με κατηγορίες για «μασκοφόρους» λιμενικούς στο Αιγαίο που πυροβολούν κατά προσφύγων-μεταναστών, κατήγγειλε ο Νότης Μηταράκης μέσα από τη  Deutsche Welle.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου απάντησε στο ερώτημα αν η ελληνική ακτοφυλακή κάνει παράνομες επαναπροωθήσεις στα σύνορα Ελλάδας- Τουρκίας, δηλώνοντας:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Σε καμία περίπτωση. Εφαρμόζουμε πλήρως τη διεθνή και ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο. Αντιμετωπίζουμε μία κρίση. Το 2020 έχουμε καταγράψει 9.800 αφίξεις, όπως αντιλαμβάνεστε είναι ένας μεγάλος αριθμός για τους υπερπλήρεις καταυλισμούς στα νησιά και για τις υπηρεσίες ασύλου. Ωστόσο προστατεύουμε τα σύνορά μας.

Η ακτοφυλακή έχει ενεργό ρόλο στην προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και είμαι στην ευχάριστη θέση να σας αναφέρω ότι το 2020 είχαμε τις λιγότερες απώλειες ανθρώπινων ζωών στο Αιγαίο. Σε ολόκληρο το πρώτο εξάμηνο χάθηκε μόνο ένας άνθρωπος- κάτι λυπηρό, οπωσδήποτε, αλλά και μία θετική εξέλιξη για την προστασία της ανθρώπινης ζωής».

«Προσπαθούμε να συνεργαστούμε με τις Τουρκικές αρχές»

Ο κ. Μηταράκης στην συνέντευξη που παραχώρησε στην Γερμανική τηλεόραση, κλήθηκε να σχολιάσει φωτογραφίες που απεικονίζουν μασκοφόρους χωρίς διακριτικά να απωθούν βάρκες με μετανάστες στο Αιγαίο, τις οποίες έχουν διακινήσει «παθόντες» στα Γερμανικά ΜΜΕ κυρίως, κι έχουν υιοθετήσει ως στοιχεία εναντίον της κυβέρνησης οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Απάντησε ο υπουργός: «Δεν έχω δει τις φωτογραφίες, στις οποίες αναφέρεστε. Φυσικά και δεν ενεργούμε δι’ αντιπροσώπων (proxies). Η ελληνική ακτοφυλακή, η Frontex και κατά περίσταση το ΝΑΤΟ βρίσκονται εκεί για να προστατεύσουν τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.

Γνωρίζετε ότι από τον Μάρτιο αντιμετωπίζουμε μία οργανωμένη επίθεση (aggression) από τους γείτονές μας. Ήταν μια καλά οργανωμένη επιχείρηση για να διασχίσουν τον Έβρο περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι. Ολόκληρη η ηγεσία της Ε.Ε- η προεδρία του Συμβουλίου, η προεδρία της Κομισιόν, η προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου- ήταν εκεί για να διαδηλώσει τη συμπαράσταση της Ε.Ε. Και την Πέμπτη η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα συζητήσει, με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), την επιθετικότητα της Τουρκίας».

Σε άλλο ερώτημα της DW για το αν έχει δει τα επίμαχα δημοσιεύματα και ποιον θεωρεί υπεύθυνο γι’ αυτά, ο κ. Μηταράκης επανέλαβε ότι η ελληνική ακτοφυλακή σέβεται απολύτως τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για την προστασία της ζωής στη θάλασσα. Παράλληλα, άφησε αιχμές κατά της Τουρκίας: «Προσπαθούμε να συνεργαστούμε ενεργά με τις τουρκικές αρχές, οι οποίες δεν συνεργάζονται πάντοτε», επισημαίνει. «Και με ένα σύστημα έγκαιρης προστασίας (προσπαθούμε) να προλάβουμε και να διασώσουμε αυτές τις βάρκες, πριν εισέλθουν σε ευρωπαϊκά ύδατα».

Νέοι καταυλισμοί στα ελληνικά νησιά

Σε ό, τι αφορά στο θέμα της διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών σε υπερπλήρεις καταυλισμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ο κ. Μηταράκης εκτίμησε ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί σύντομα, με τη συνδρομή και της Ε.Ε. «Έχουμε ζητήσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και αναμένουμε, στις επόμενες μέρες, την έγκριση για να δημιουργήσουμε νέους καταυλισμούς στη Σάμο, την Κω, τη Λέρο, τη Λέσβο και τη Χίο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Νέους καταυλισμούς, που θα παρέχουν τις μέγιστες προδιαγραφές ασφάλειας, καθώς και ενδεδειγμένες συνθήκες διαβίωσης. Ξέρετε τί συνέβη το 2019; Είχαμε τεράστια αύξηση των αφίξεων και αυτό σημαίνει ότι εγκαταστάσεις που είχαν κατασκευαστεί για να δεχθούν μερικές χιλιάδες ανθρώπους, δέχθηκαν τον εξαπλάσιο αριθμό. Δεν είχαμε επαρκή χωρητικότητα για απρόσμενες αφίξεις το 2019 και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δημιουργήσουμε νέες εγκαταστάσεις», είπε ο υπουργός.

Στην συνέχεια, μίληε για μία «ισορροπημένη προσέγγιση» στη μετανάστευση, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα χορηγεί το καθεστώς του πρόσφυγα «σε όσους το δικαιούνται» και τους βοηθά για να βρουν στέγη και δουλειά, αλλά την ίδια στιγμή «έχουμε μία αυστηρή εθνική πολιτική, σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο, για την επιστροφή όλων όσων δεν δικαιούνται διεθνή προστασία. Και αυτό είναι κάτι, στο οποίο η Ε.Ε θα πρέπει να αποκτήσει πιο ενεργό ρόλο».

Απαντώντας στο ερώτημα, εάν θεωρεί ότι η υπόλοιπη Ε.Ε έχει αφήσει μόνη της την Ελλάδα να αντιμετωπίσει το ζήτημα, ο κ.Μηταράκης επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής: «Νομίζω ότι δεν υπάρχει επαρκής στήριξη για να μετακινηθούν οι άνθρωποι από τις χώρες πρώτης γραμμής στην υπόλοιπη Ευρώπη. Στην Ελλάδα έχουμε αυτή τη στιγμή 101.000 αιτούντες άσυλο. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι τεράστιο το βάρος για τις υπηρεσίες ασύλου, για τους 38 καταυλισμούς».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ