Για τα πρόσφατα επεισόδια στην Λέσβο, την κατάσταση στο μεταναστευτικό και τα πλωτά φράγματα, μίλησε ο Νότης Μηταράκης.
Ο υπουργός Μετανάστευσης μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Αποτύπωμα», μαζί με τον πρώην Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, αναφέρθηκε εκτενώς στην κατάσταση που επικρατεί στην Μόρια, τονίζοντας πως η κυβέρνηση «αντιλαμβάνεται την πίεση του μεταναστευτικού», λέγοντας ότι «είχαμε αυξημένες ροές το 2019» και πως «υπάρχει μια κατάσταση υπερπληθυσμού πλέον στα νησιά μας». Αναγνώρισε δε, πως οι τοπικές κοινωνίες έχουν κουραστεί μετά από πέντε χρόνια με την όλη κατάσταση.
Μηταράκης: ΜΚΟ συνέβαλαν στα επεισόδια
Ο κ. Μηταράκης στην διάρκεια της συζήτησης είπε πως υπήρχαν «συγκεκριμένες, λίγες ΜΚΟ οι οποίες συνέβαλαν στην αντίδραση που υπήρξε από τους πρόσφυγες και μετανάστες στη Μόρια». Συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση πέρασε νομοθεσία που δημιουργεί το νέο μητρώο προσώπων και ΜΚΟ. «Θεωρούμε ότι υπήρχαν συγκεκριμένες περιπτώσεις (ΜΚΟ) οι οποίες συνέβαλαν στα γεγονότα. Ένα κλίμα το οποίο υπήρχε, έντασης, δικαιολογημένο λόγω του υπερπληθυσμού, που υπάρχει, δασκαλεύτηκε να δημιουργήσει αυτά τα επεισόδια. Έχει ηρεμήσει πλέον η κατάσταση στη Μόρια, ευελπιστώ ότι αυτό το κεφάλαιο της έντασης τουλάχιστον προσωρινά έχει αντιμετωπιστεί», είπε.
Ο υπουργός, αποκάλυψε ότι «το 91% των προσφυγών που έγιναν στη δευτεροβάθμια επιτροπή προσφυγών τα τελευταία χρόνια έχει απορριφθεί. Δεν έγιναν επιστροφές, διότι καθώς χρονίζαν αυτές οι υποθέσεις, τους μετέφεραν στην Αθήνα και όταν έβγαινε η απορριπτική απόφαση του ασύλου, πλέον είχανε φύγει από τα νησιά και βάσει της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας το 2016 που δέχτηκε η προηγούμενη κυβέρνηση, όποιος έχει φύγει από τα νησιά, δεν μπορεί να επιστραφεί στη Τουρκία».
Ο υπουργός πρόσθεσε πως «όταν κάποιος είναι στη χώρα μας αρκετά χρόνια, έχοντας δημιουργήσει οικογένεια εδώ «και στα 7 χρόνια του ζητήσεις να φύγει, είναι πλέον πάρα πολύ δύσκολο». «Με τη νέα διαδικασία ασύλου, σε ένα μήνα καταφέρνουμε να υπάρχει απόφαση, σε άλλους δύο μήνες η προσφυγή. Είναι ακόμα στο νησί, και μπορούμε πλέον να τον γυρίσουμε. Και αυτή είναι η μεγάλη διαφορά πολιτικής (με τον ΣΥΡΙΖΑ)».
Αντιπαράθεση με Μουζάλα για τις ΜΚΟ
Για τις ΜΚΟ, ο Γιάννης Μουζάλας αναφέρθηκε στα όσα είπε νωρίτερα ο κ. Μηταράκης περί υποκίνησης από τις ΜΚΟ λέγοντας: «Εγώ με τις ΜΚΟ ήρθα πάρα πολλές σε ρήξη. Φτιάξαμε το μητρώο το 2016. Φτιάξαμε ειδική επιτροπή σε όλα τα νησιά από τον ΓΓ Αιγαίου, από τον σύλλογο τον ιατρικό, τον σύλλογο τον νομικό κτλ όπου ανάμεσα στα άλλα που ζητούσαμε ήταν και η διαπίστευση των φυσικών προσώπων». Εκείνη τη στιγμή ο κ. Μηταράκης απάντησε ότι «δεν το κάνατε ποτέ αυτό», με τον κ. Μουζάλα να απαντά: «Θα δούμε και εσείς πως θα το κάνετε. Εγώ λέω ότι το πρόβλημα είναι ο ελεγκτικός μηχανισμός».
Στη συνέχεια ο κ. Μουζάλας πρόσθεσε ότι «οι ΜΚΟ φέρθηκαν με αμετροέπεια στον λαό μας, επειδή δεν δημοσιεύουν όπως ζητήσαμε κάθε μήνα τα έσοδα και τα έξοδά τους. Από κει και πέρα είναι δουλειά της ΕΛ.ΑΣ αν κάποια ΜΚΟ είναι ύποπτη ή δεν είναι. Δεν είναι δουλειά του υπουργού να κρίνει».
Μηταράκης: Λύση με νέες δομές, επιστροφές και αποσυμφόρηση
Ο υπουργός Μετανάστευσης αναφέρθηκε στη συνέχεια στην απαίτηση μιας συντονισμένης λύσης που απαιτεί «νέα κέντρα δομής, επιστροφές και αποσυμφόρηση όσων πήραν άσυλο».
«Το θέμα είναι να μην έχουμε έξαρση ροών και φτάσουμε πάλι ως χώρα να φτάσουμε στις ροές που είχαμε το 2015. Ο στόχος και το στοίχημα είναι μια συνολική πολιτική φύλαξης συνόρων, επιτάχυνση ασύλου που γίνεται, επιστροφών που ξεκινάμε και διεθνοποίηση της κρίσης. Η Ελλάδα είναι στη πρώτη γραμμή της νέας συμφωνίας που θα γίνει για το Δουβλίνο 3. Και το θέμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης είναι το βασικό θέμα που θέτει η Ελλάδα. Χρειάζεται να δημιουργηθούν νέα κέντρα, κλείνοντας τα ανοιχτά, κλείνοντας αυτά που δημιουργούν τη ζούγκλα που είπε ο κ. Μουζάλας, για να σταματήσει να υπάρχει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση που επηρεάζει πρώτα απ’ όλα τους κατοίκους. Να δημιουργηθούν οργανωμένα κλειστά κέντρα με ασφάλεια», σχολίασε.
Ο κ. Μηταράκης σημείωσε πως «η Λέσβος δεν μπορεί να συνεχίσει να έχει τον αριθμό των προσφύγων που έχει σήμερα, χρειάζεται μια δομή σημαντικά μικρότερη και ασφαλέστερη. Το βάρος που σηκώνει σήμερα η Μυτιλήνη είναι δυσανάλογο», ενώ για τον αριθμό των μεταναστών ξεκαθάρισε πως «έχουν φύγει 22.000 άτομα από τον Ιανουάριο, αλλά μπήκαν στα νησιά 45.000 και γι’ αυτό έγινε η αύξηση που υπάρχει».
Μηταράκης: Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα μας για το μεταναστευτικό
Ο υπουργός συμφώνησε ότι τα νησιά αγκάλιασαν τον κόσμο που ήρθε και έκανε λόγο για «εθνικό πρόβλημα». Πρόσθεσε ότι σέβεται την απόφαση των Δ.Σ Χίου και Μυτιλήνης, αλλά τόνισε πως δεν είναι λύση να μεταφέρονται οι μετανάστες «από τη μία πόλη στην άλλη».
Συνέχισε αναφέροντας πως «πρέπει να σταλεί το μήνυμα στους διακινητές, ότι η Ελλάδα πλέον άλλαξε πολιτική» και πως «αυτός που δεν έχει προσφυγικό προφίλ, χάνει τα λεφτά του, πληρώνοντας ένα διακινητή να τον βάλει σε μια βάρκα και διακινδυνεύσει τη ζωή του να περάσει στο Αιγαίο. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα και δεν είναι στοίχημα μόνο των νησιών αλλά όλης της Ελλάδας. Το μεγάλο στοίχημα, άσυλο και επιστροφές. Φυσικά και θα γίνει αποσυμφόρηση».
Αντιπαράθεση και για το πλωτό φράγμα
Στην συζήτηση τέθηκε και το θέμα του σχεδίου της κυβέρνησης με το πλωτό φράγμα, μήκους 2.700 μέτρων. Απευθυνόμενος στον κ. Μουζάλα, ο κ. Μηταράκης είπε: «Εγώ να δεχτώ το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό, όπως είπε ο κ. Μουζάλας. Εξεπλάγη όμως γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ σας ενοχλεί η ιδέα. Να πείτε ότι δεν θα δουλέψει είναι λογικό επιχείρημα. Γιατί όμως εκ προοιμίου σας ενοχλεί ως ιδέα, ότι η Ελλάδα κάνει κάτι παραπάνω για να προστατέψει τα σύνορα;».
Ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής απάντησε, χαρακτηρίζοντας «παράνομο τον φράχτη». «Δεν με ενοχλεί καθόλου η ιδέα ότι η χώρα μας έχει σύνορα, αντίθετα ισχυρίζομαι ότι ο φράχτης είναι ένα μέσο που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στα σύνορά μας».
Μουτζούρης: Δεν θέλουμε κανέναν μετανάστη στο βόρειο Αιγαίο
Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης που μετείχε στην εκπομπή του ΣΚΑΪ για το μεταναστευτικό, τόνισε πως έχει καταντήσει «ζούγκλα η ζωή των ανθρώπων στα νησιά του Β. Αιγαίου».
«Δεν μπορούν να προσεγγίσουν τις τράπεζες, το νοσοκομείο. Δεν μπορούν να έχουν την αστυνομική συνδρομή. Δεν πάει άλλο, αυτό που έγινε χθες και προχθές στη Μυτιλήνη φοβάμαι ότι θα επαναληφθεί», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως οι κάτοικοι στην περιοχή δεν θέλουν «καμία άλλη δομή» και «κανέναν άλλον μετανάστη στα πολύπαθα νησιά του βορείου Αιγαίου».
Επίσης, ο δήμαρχος Μυτιλήνης κ. Στρατής Κύτελης, είπε σε παρέμβασή του μέσω βίντεο στην εκπομπή ότι «θέλουμε να φύγουν από τη Λέσβο, να απεγκλωβιστούν τα 25.000 άτομα και σαφώς θα πρέπει να φυλαχθούν και τα σύνορά μας. Σε συνδυασμό με τον έλεγχο των ΜΚΟ, νομίζω ότι αν δουν ένα τέτοιο βήμα οι κάτοικοι της Λέσβου, τότε είμαστε εδώ για να επανεξετάσουμε το θέμα. Όσο όμως βλέπουμε ότι έχουμε εγκλωβισμένους κατοίκους στο νησί, τότε η εμπιστοσύνη δεν θα μπορεί να είναι αμοιβαία».