Μηταράκης για κλειστά κέντρα: Ο γενικός πληθυσμός θα έχει δικαίωμα εξόδου για κάποιες ώρες την ημέρα - iefimerida.gr

Μηταράκης για κλειστά κέντρα: Ο γενικός πληθυσμός θα έχει δικαίωμα εξόδου για κάποιες ώρες την ημέρα

Νότης Μηταράκης
Ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης / Φωτογραφία: EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το ότι «η ΒΙΑΛ στη Χίο πρέπει να κλείσει άμεσα», τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

«Η νέα κλειστή και ελεγχόμενη δομή δεν θα επιτρέπει καμία μόνιμη παραμονή μεταναστών στη Χίο. Θα λειτουργεί μόνο ως κέντρο καταγραφής, ταυτοποίησης και απόδοσης απόφασης ασύλου, με την παραμονή να μην ξεπερνά τους έξι μήνες», υποστήριξε εν συνεχεία σε δήλωσή του ενόψει του σημερινού Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χίου με θέμα τους αιτούντες άσυλο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Νέες δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα, 20.000 θέσεων»

Οπως προαναφέρθηκε κ. Μηταράκης υπογραμμίζει, ότι «πρέπει να κλείσει άμεσα η ΒΙΑΛ» και εξηγεί, ότι η νέα δομή αντικαθιστά τη ΒΙΑΛ και θα φιλοξενεί πολύ λιγότερους αιτούντες άσυλο από όσους διαμένουν σήμερα στο νησί της Χίου. Οι υπόλοιποι άνθρωποι θα μετακινηθούν, είτε για την ηπειρωτική Ελλάδα, είτε για την Τουρκία. «Ξεκινάμε άμεσα τη διαδικασία για το κλείσιμο της ΒΙΑΛ και την απόδοση της έκτασης στο δήμο, αμέσως μετά την λειτουργία της νέας δομής. Δημιουργώντας άμεσα νέες δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα, 20.000 θέσεων, για να μεταφερθούν αιτούντες άσυλο από τα νησιά μας», εξηγεί ο κ. Μηταράκης.

Ποιοι θα έχουν δικαίωμα εξόδου

Παράλληλα θα κλείσουν μέσα στο 2020 όλα τα διαμερίσματα στην πόλη και στα χωριά, καθώς η παραμονή στα νέα κέντρα θα είναι υποχρεωτική. Εντός των κέντρων, όπως προβλέπει ο νόμος, θα παραμένουν, σε περιορισμό, όσοι έχουν παραβατική συμπεριφορά, όσοι έχουν αρνητική απόφαση β’ βαθμού -και άρα πρέπει να επιστραφούν- και οι νεοαφιχθέντες. Ο γενικός πληθυσμός θα έχει δικαίωμα εξόδου για κάποιες ώρες την ημέρα. Το βράδυ θα είναι κλειστά για όλους τα κέντρα», περιέγραψε ο κ. Μηταράκης.

Καταλυτικός ο ρόλος των επιστροφών στην Τουρκία

Καταλυτικό ρόλο στη μείωση των ροών, σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, θα διαδραματίσει η επιστροφή στην Τουρκία από τα νησιά, όσων δεν δικαιούνται άσυλο. «Αυτό απαιτεί σωστή εφαρμογή της διαδικασίας ασύλου και επιτάχυνση στην έκδοση αποφάσεων. Ηδη καταφέραμε, την έκδοση αποφάσεων για τις αφίξεις Ιανουαρίου 2020 μέσα σε 24 ημέρες. Το οποίο σημαίνει, μαζί με αλλαγές στη νομοθεσία που θα ψηφιστούν άμεσα, ότι όποιος λαμβάνει άσυλο θα φεύγει από τη Χίο σε λιγότερο από δυο μήνες. Oποιος έχει αρνητική απόφαση και κάνει προσφυγή θα φεύγει το αργότερο σε έξι μήνες», εξήγησε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στόχος μας η δομή να περιλαμβάνει στο εσωτερικό της, την παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης, αλλά και άλλες υπηρεσίες, ώστε να μην επιβαρύνονται το νοσοκομείο και η πόλη. Προχωράμε το νέο δρόμο του Αίπους, παρακάμπτοντας το Βροντάδο, καταλήγει η δήλωση του κ. Μηταράκη.

«Τα χρήματα είναι από την ΕΕ, δεν είναι μετρητά»

Ακολούθως ο Νότης Μηταράκης έδωσε τη δική του απάντηση για τα δημοσιεύματα για τα 1590 ευρώ ανά παιδί το μήνα. Ξεκαθάρισε ότι τα χρήματα προέρχονται από την ΕΕ και δεν αφορούν μετρητά αλλά χρήματα για σίτιση, διαμονή και υπηρεσίες όπως κοινωνικοί λειτουργοί κλπ.

Επίσης, τονίζεται ότι το κόστος είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό που ήταν πριν: ενδεικτικά στους κοιτώνες των 20+ (δομές φιλοξενείας) ήταν περίπου 65 ευρώ την ημέρα και στα ξενοδοχεία ήταν πάνω από 100 ευρώ ανα παιδί την ημέρα.
Τέλος, στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής θα ελεγχθεί ποιοι όντως είναι ανήλικοι.

Αναλυτικά: «Με πρόσκληση του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου καλούνται φορείς για υποβολή προτάσεων με στόχο την επιχορήγηση φορέων για την λειτουργία εποπτευόμενων διαμερισμάτων για ασυνόδευτους ανήλικους ηλικίας 16 ετών και άνω.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η χρηματοδότηση παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συγκεκριμένα από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (Τ.Α.Μ.Ε.). Το κόστος που περιγράφεται στην πρόσκληση αφορά αιτήσεις που θα υποβληθούν μέχρι 31/12/2020 και θα χρηματοδοτηθούν μέχρι εξαντλήσεως του διαθέσιμου ποσού.

Στόχος του προγράμματος είναι η μείωση του κόστους φιλοξενίας των ασυνόδευτων, σε δομές κατάλληλες καθώς η προστασία τους αποτελεί επιβεβλημένη εθνική υποχρέωση. Τα διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης είναι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος στέγασης των ασυνόδευτων ανηλίκων άνω των 16 ετών και παράλληλα έχουν αισθητά χαμηλότερο κόστος λειτουργίας σε σχέση με τους ξενώνες φιλοξενίας. Η στέγαση παρέχεται από το φορέα στους ανήλικους ως υπηρεσία και όχι ως επιδότηση ενοικίου ή επίδομα.

Το ημερήσιο κόστος ανά ανήλικο κυμαίνεται από 44,6  έως 53 ευρώ την ημέρα ανάλογα με το γεωγραφικό διαμέρισμα της χώρας. Αντίθετα, το κόστος για δομές (ξενώνες) φιλοξενίας, που χρησιμοποιούνται έως σήμερα,  κυμαίνεται από 63,5 έως 68 ευρώ την ημέρα, ανάλογα με την ηλικία των ανηλίκων που φιλοξενούνται σε αυτές. Τέλος το ημερήσιο κόστος των ξενοδοχείων που επίσης φιλοξενούν ανήλικους είναι περίπου 100 ευρώ ανά άτομο, δηλαδή υπερδιπλάσιο από το κόστος του νέου προγράμματος.

Τονίζεται ότι στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει το Υπουργείο Μετανάστευσης προβλέπονται σαφείς κανόνες διαπίστωσης της ανηλικότητας, ώστε να απολαμβάνουν της ειδικής μεταχείρισης και προστασίας μόνο αυτοί που κατ’ ουσία το δικαιούνται και όχι όσοι πονηρά το επικαλούνται».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ