Σε απολογισμό της θητείας του, ως υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη και ως βουλευτής Χίου, προέβη ο Νότης Μηταράκης σε ομιλία του χθες Τετάρτη το βράδυ στη Χίο, σε πολιτική συγκέντρωση.
Αναφερόμενος στην πορεία της οικονομίας, ο κ. Μηταράκης σημείωσε πως: «Σήμερα ολοκληρώσαμε τη φάση της ενισχυμένης επιτήρησης, αποχώρησε φέτος το ΔΝΤ από την Ελλάδα. Ανακτώντας ελευθερία κινήσεων. Αλλά σε ένα περιβάλλον όχι μέτρων, αλλά στήριξης της πραγματικής οικονομίας». Ενώ πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Συνολικά, έχουμε λάβει 68 μέτρα φοροελαφρύνσεων και στήριξης των εισοδημάτων, δίνοντας εκ νέου αναπτυξιακή πνοή στο ελληνικό "επιχειρείν". Αντιθέτως, τα έργα και ημέρες ΣΥΡΙΖΑ ήταν η παρακαταθήκη 27 νέων φόρων, που απομύζησαν τη μεσαία τάξη».
Επιπλέον έκανε λόγο για το πρόγραμμα στήριξης της κοινωνίας από την κυβέρνηση στο μέτωπο της ακρίβειας. «Το συνολικό ύψος της οικονομικής βοήθειας που έχει προϋπολογίσει και διαθέσει η ελληνική Κυβέρνηση για τη θωράκιση των πολιτών από την ενεργειακή κρίση ισούται με το 3,7% του ΑΕΠ της χώρας» ανέφερε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι «το ποσοστό αυτό συνιστά επίδοση που κατατάσσει την Ελλάδα πρώτη μεταξύ των 25 ευρωπαϊκών χωρών».
«Πλέον, συνολικά μέτρα ύψους 8,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2022, στηρίζουν και ενισχύουν το διαθέσιμο εισόδημα νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στην ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια» κατέληξε ο κ. Μηταράκης.
«Ζούμε σε μία χώρα που δε φοβάται ούτε εκφοβίζεται»
Μιλώντας για τα εθνικά θέματα, ο κ. Μηταράκης επισήμανε πως η χώρα μας «έχει βρει έναν αταλάντευτο διασκελισμό όσον αφορά τα εθνικά θέματα» ο οποίος, όπως ανέφερε «την καθιστά κινητοποιητή εξελίξεων στην ευρύτερη γειτονιά μας, αλλά και της επιτρέπει, πλέον, να συνομιλεί από μια ισχυρή θέση».
«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη εκπληρώνει το χρέος της απέναντι στους Έλληνες πολίτες. Για όλα αυτά, εμείς οι ακρίτες, νομίζω πως πρέπει να αναλογιστούμε διπλά τη σημασία τους» τόνισε ο κ. Μηταράκης συμπληρώνοντας: «Σήμερα, είμαστε διπλά περήφανοι διότι ζούμε σε μια χώρα που δεν φοβάται και δεν εκφοβίζεται, που δεν σκύβει μπροστά σε απειλές, που δεν επιτρέπει σε κανέναν να παρεμβαίνει με οποιοδήποτε τρόπο στα εσωτερικά της ζητήματα. Ούτε και πρόκειται να αποτελέσει ποτέ πρόσφορο έδαφος για οποιαδήποτε προσπάθεια εργαλειοποίησης του Μεταναστευτικού. Προστατεύουμε τα σύνορα μας, όπως ακριβώς και την εθνική μας κυριαρχία. Ναυτικό μίλι προς ναυτικό μίλι, μέτρο προς μέτρο, σπιθαμή προς σπιθαμή».
Ο Νότης Μηταράκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, έκανε και απολογισμό των στόχων που είχαν τεθεί για τη Χίο από τις εκλογές του 2019. «Στόχος πρώτος, να αφήσει η Χίος το μεταναστευτικό πίσω της. Να είναι παρελθόν οι σκηνές στη Σούδα, στο λιμάνι, στη πλατεία, στα χωράφια γύρω από τη ΒΙΑΛ» ανέφερε προσθέτοντας με νόημα: «Να μην μπορεί κανείς ξανά να προσπαθήσει να αποσταθεροποιήσει την καθημερινότητά μας με άναρχες καταστάσεις». «Η Χίος ξεπέρασε την μεταναστευτική κρίση, χάρη στην στρατηγική της κυβέρνησης, το Λιμενικό και την ΕΛΑΣ. Παρά τον πόλεμο, από την Αριστερά, εντός και εκτός Ελλάδος. Είμαι ξεκάθαρος: Πρωταρχικός μας στόχος παραμένει η μείωση των ροών. Καθώς και η αποσύνδεση από τις επιπτώσεις του μεταναστευτικού. Οι κλειστές ελεγχόμενες δομές δεν είναι για να έρχονται μετανάστες στα νησιά αλλά για να φεύγουν γρηγορότερα. Δεν είναι για να υπάρχουν μόνιμα διαμένοντες στα νησιά. Αλλά για να κερδίσουμε τη μάχη απέναντι στα κυκλώματα εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού. Δηλαδή να προστατέψουμε την πατρίδα μας» ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.
«Στόχος έργα αναβάθμισης στη Χίο»
Ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε και στον δεύτερο στόχο, της διατήρησης του νησιωτικού ΦΠΑ επισημαίνοντας ότι από το 2025, θα υπάρχει η δυνατότητα αποσύνδεσης του νησιωτικού ΦΠΑ από το μεταναστευτικό και, παράλληλα, «τη διεύρυνσή του με κατεύθυνση προς τις Οινούσσες και τα Ψαρά, που αδικήθηκαν από το ΣΥΡΙΖΑ».
Ο τρίτος στόχος στον οποίο αναφέρθηκε ο κ. Μηταράκης ήταν τα μεγάλα έργα στη Χίο, όπως τα έργα στο αεροδρόμιο, η αναβάθμιση του Τελωνείου της Χίου, με χρηματοδότηση τριών εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης, του νέου Δικαστικού Μεγάρου του νησιού, καθώς και το έργο στης Κόρης Γεφύρι όπως επίσης και την στήριξη στην τοπική οικονομία με τη διαφύλαξη της αναγκαστικότητας του συνεταιρισμού της μαστίχας και την προστασία των μαστιχοπαραγωγών.