Μηταράκης από Δελφούς για μεταναστευτικό: Η Ευρώπη είναι αυτή που θα πρέπει να επιλέγει ποιος εισέρχεται - iefimerida.gr

Μηταράκης από Δελφούς για μεταναστευτικό: Η Ευρώπη είναι αυτή που θα πρέπει να επιλέγει ποιος εισέρχεται

Ο Νότης Μηταράκης στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών/ Φωτογραφία: EUROKINISSI
Ο Νότης Μηταράκης στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών/ Φωτογραφία: EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης συμμετείχε στην εκδήλωση του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών με τίτλο «Δημιουργώντας μια ασφαλή, δίκαιη και υπεύθυνη μεταναστευτική πολιτική για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες» μαζί με τον Ομοσπονδιακό Καγκελάριο της Αυστρίας, Καρλ Νέχαμμερ και το γενικό διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, Αντόνιο Βιτορίνο.

Οι κ.κ. Μηταράκης και Νέχαμμερ αναφέρθηκαν στην πρωτοβουλία του Βίλνιους που ξεκίνησε πριν από ενάμιση χρόνο μεταξύ Αυστρίας, Λιθουανίας, Πολωνίας και Ελλάδας. Ειδικότερα, περιέγραψαν τη στρατηγική της πρωτοβουλίας ως, «περίφραξη στα σύνορα, αποτροπή παράνομων αφίξεων, ανθρωπιστικοί διάδρομοι και για να έρθουν άνθρωποι και να εργαστούν στην Ευρώπη, νόμιμες οδοί».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μηταράκης από Δελφούς: «Η Ευρώπη να αποφασίσει πώς μετριάζουμε τις μεταναστευτικές ροές και πώς επιλέγουμε ποιοι θα λάβουν προστασία»

Ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε σε δυο στόχους που τέθηκαν από την κυβέρνηση το 2019: Πρώτον, να μειωθεί το συνολικό επίπεδο των αφίξεων στην ΕΕ μέσω της Ελλάδας και δεύτερον «να μετριαστεί ο αντίκτυπος της μετανάστευσης στις τοπικές κοινωνίες, δημιουργώντας μικρότερους, αποτελεσματικούς χώρους υποδοχής με τη βοήθεια της ΕΕ και τη χρηματοδότηση της DG HOME».

Επίσης, ο κ. Μηταράκης είπε πως «η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει για δύο πράγματα. Και νομίζω ότι είμαστε πολύ μακριά από την επίτευξη συναίνεσης. Το πρώτο είναι πώς μετριάζουμε τις συνολικές αφίξεις στην ΕΕ, τόσο πρωτογενούς όσο και δευτερεύουσας ροής. [...] Το δεύτερο ερώτημα, που δεν έχουμε απαντήσει στην Ευρώπη, είναι τι κάνουμε με τους ανθρώπους που έρχονται στην Ευρώπη και είναι επιλέξιμοι για προστασία. Πώς μοιραζόμαστε την πίεση αυτών των αφίξεων δίκαια, δίκαια σε όλη την Ευρώπη».

Ο κ. Νέχαμμερ τόνισε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη για συνεργασία με τις χώρες προέλευσης, ώστε να αποτραπεί η δραστηριότητα των διακινητών, τους οποίους κατέταξε στο «οργανωμένο έγκλημα». Η συνεργασία αυτή, σύμφωνα με τον κ. Νέχαμμερ, πρέπει να είναι πολυεπίπεδη, τόσο μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών, όσο και μεταξύ των κρατών μελών και των χώρων προέλευσης.

Ο κ. Βιτορίνο περιέγραψε πώς ο κόσμος άλλαξε τα τελευταία χρόνια και χρειάζονται αλλαγές στη μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης. Υποστήριξε πως στον πόλεμο στη Ουκρανία η Ευρωπαϊκή Ένωση αντέδρασε σωστά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυστριακός Καγκελάριος στο Φόρουμ Δελφών: «Η Ευρώπη ήταν ενωμένη απέναντι στην Τουρκία, συμφωνούμε με την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση του Τείχους στον Έβρο»

«Σε όλες τις συνομιλίες μας με την Τουρκία ως αρχηγοί κρατών θα πρέπει να προσπαθούμε να δείξουμε στον Ερντογάν πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κάνει πολιτική με αυτού του είδους τις στρατιωτικές επιθέσεις, όπως αναφέρει μερικές φορές όταν μιλάει για τα νησιά», τόνισε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νέχαμερ στο Φόρουμ των Δελφών και πρόσθεσε: «Όλοι μπορούμε να δούμε τί σημαίνει επιθετικότητα, αν δούμε την κατάσταση στον Έβρο. Η Ευρώπη ήταν ενωμένη και αυτή είναι η μοναδική απάντηση στην Τουρκία». Υπογράμμισε δε πως «Η Αυστρία συμφωνεί απόλυτα με την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση του τείχους στον Έβρο».

Αναλυτικά, για το αν η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει αρκετά για να αντιμετωπισθούν οι τουρκικές προκλήσεις κατά της χώρας μας και για το Κυπριακό, ο Καρλ Νέχαμερ τόνισε ότι: «Είναι απολύτως απαραίτητο να είναι η Τουρκία -και είναι- θέμα σε κάθε Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτακης πάντα τονίζει πόσο σημαντικό είναι να υποστηριχθεί η Ελλάδα και σε όλες τις συνομιλίες μας με την Τουρκία ως αρχηγοί κρατών, θα πρέπει να προσπαθούμε να δείξουμε στον Ερντογάν πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κάνει πολιτική με αυτού του είδους τις στρατιωτικές επιθέσεις, όπως αναφέρει μερικές φορές όταν μιλάει για τα νησιά». Υπογράμμισε δε πως «Όλοι μπορούμε να δούμε τί σημαίνει επιθετικότητα, αν δούμε την κατάσταση στον Έβρο. Ήταν απίστευτο το τι συνέβη εκεί. Στείλαμε ειδική μονάδα, οι αστυνομικοί μας ήταν μάρτυρες της κατάστασης στον Έβρο και έφεραν στην Αυστρία βιντεοσκοπημένες αποδείξεις. Η Ευρώπη ήταν ενωμένη και αυτή είναι η μοναδική απάντηση στην Τουρκία».

Αυστριακός Καγκελάριος: Προσπαθούμε να πείσουμε την Ευρώπη να στηριχθούν οικονομικά οι χώρες που συνορεύουν με την Τουρκία

Ο Αυστριακός καγκελάριος αναφερόμενος στον φράχτη του Έβρου είπε: «Συμφωνούμε απολύτως και προσπαθούμε να πείσουμε την Κομισιόν ότι πρέπει να υποστηριχθούν οικονομικά οι χώρες που συνορεύουν με την Τουρκία. Η Αυστρία βρίσκεται επίσης υπό μεγάλη πίεση, αν και δεν συνορεύει, επομένως δεν χρειάζεται να κατασκευάσει τείχο, συμφωνεί όμως απόλυτα με την χρηματοδότηση του τείχους στον Έβρο. Το θέμα το έφερε η Αυστρία μαζί με την Ολλανδία στην Επιτροπή/Κομισιόν και πίεσε ώστε να τεθεί το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, και αυτό έγινε. Ήταν η πρώτη φορά που είχαμε μια συζήτηση χωρίς αντιπαραθέσεις μεταξύ κρατών πρώτης ή δεύτερης γραμμής μετανάστευσης, μείναμε ενωμένοι». Ο Καρλ Νέχαμερ είπε επίσης πως: «Η Αυστρία υποστηρίζει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ενίσχυση των χωρών, οι οποίες πρέπει να επενδύσουν στην προστασία των συνόρων τους και με τεχνικό υλικό. Δεν είναι μόνο η Ελλάδα, είναι και η Βουλγαρία η οποία αντιμετωπίζει την παράνομη μετανάστευση. Τα σύνορά της με την Τουρκία έχουν κενά, πρέπει να την προστατέψουμε από τις μαζικές εισροές μεταναστών όπως άλλωστε την Ελλάδα αλλά και την Ιταλία».

Ο Καρλ Νέχαμερ είπε ακόμη ότι δεν νομίζει ότι οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες τους οποίους προτείνει η Κομισιόν, θα οδηγήσουν σε σύγκρουση βορρά-νότου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τάχθηκε υπέρ της επιτάχυνσης της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, όχι όμως και της Ουκρανίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πιο συγκεκριμένα, ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νέχαμερ είπε για τις πολιτικές λιτότητας ότι «είναι μεν αναγκαίο να λαμβάνουμε υπόψη τον προϋπολογισμό, αλλά είναι επίσης αναγκαίο να προστατευθούν οι πολίτες και να τους βοηθήσουμε άμεσα στην κρίση», ενώ στο ερώτημα εάν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες τους οποίους προτείνει η Κομισιόν θα οδηγήσουν σε σύγκρουση βορρά-νότου στην Ευρωπαϊκή Ένωση απάντησε: «Δεν νομίζω. Πιστεύω ότι και λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, δημιουργήσαμε μια νέα κουλτούρα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον περισσότερο. Κάθε χώρα προσπαθεί να κατανοήσει την άλλη καλύτερα από πριν. Μάθαμε ότι το να παραμείνουμε ενωμένοι αποτελεί τον καλύτερο τρόπο να αγωνιστούμε ενάντια στον πόλεμο».

Ερωτηθείς τι αλλάζει ο πόλεμος στην Ουκρανία όσον αφορά στη διεύρυνση της ΕΕ τόνισε: «Πρώτα απ΄ όλα, η θέση της Αυστρίας είναι να δώσει ισχυρή προοπτική στα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων. Περιμένουν εδώ και πολύ καιρό και καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες όπως λ.χ. η Βόρεια Μακεδονία της οποίας τον πρωθυπουργό συνάντησα πριν από μερικές εβδομάδες. Πρέπει τώρα να τους δείξουμε ότι θέλουμε να τους φέρουμε πιο κοντά στην ΕΕ, να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιταχύνουμε την διαδικασία διεύρυνσης. Ήταν πολύ καλή απόφαση να δημιουργήσουμε την Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα για να φέρουμε τις υποψήφιες χώρες πιο κοντά μας». Πάντως «για την Αυστρία είναι δύσκολο να δώσει ένα σήμα ταχείας διαδικασίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Ουκρανία», όπως είπε.

«Στενοί μου φίλοι Μητσοτάκης-Μηταράκης, εύχομαι τα καλύτερα»

Ερωτηθείς τέλος, ποιο μήνυμά θα ήθελε να στείλει εν όψει των εκλογών στο κόμμα του κ. Μητσοτάκη, το οποίο ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα όπως και το δικό του είπε: «Είναι λεπτό θέμα λόγω της ιδιότητάς μου ως καγκελαρίου, όμως τόσο ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης όσο και ο υπουργός Μετανάστευσης κ. Μηταράκης είναι στενοί μου φίλοι. Ξέρω τι έκαναν για την παράνομη μετανάστευση, πόσο συνέβαλαν στην συνεργασία, την ανταλλαγή γνώσεων, την αλληλοϋποστήριξή μας και εύχομαι σε όλους τα καλύτερα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ