Μηταράκης από Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης: Προτεραιότητα της Ελλάδας η εξάρθρωση κυκλωμάτων λαθροδιακίνησης - iefimerida.gr

Μηταράκης από Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης: Προτεραιότητα της Ελλάδας η εξάρθρωση κυκλωμάτων λαθροδιακίνησης

Νότης Μηταράκης Γενεύη μεταναστευτικό ομιλία λαθροδιακινητές
Ο Νότης Μηταράκης κατά της επίσκεψη του στην Γενεύη / Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Νότης Μηταράκης, συμμετέχει στην 113η συνεδρίαση του Συμβουλίου του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, που λαμβάνει χώρα στη Γενεύη.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, έστειλε σαφές μήνυμα πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να επιτρέψει στους λαθροδιακινητές να αποφασίζουν ποιοι θα εισέρχονται σε ελληνικό και ευρωπαϊκό έδαφος.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μηταράκης, κατά την τοποθέτησή του, ευχαρίστησε στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης για την ενεργή συμμετοχή του και την αρωγή του προς την Ελλάδα κατά την δύσκολη για το μεταναστευτικό, τελευταία δεκαετία, σημειώνοντας πως έχει γίνει σημαντικό έργο για τις εγκαταστάσεων για τα ασυνόδευτα ανήλικα, τη διαχείριση των δομών, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τα προγράμματα ένταξης και τις εθελοντικές επιστροφές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως είπε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, οι κρίσεις οι οποίες επιδεινώνουν το μεταναστευτικό είναι πολλές, όπως η κλιματική αλλαγή, ο υπερπληθυσμός και η επισιτιστική ανασφάλεια. Παράλληλα σημείωσε πως η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να προετοιμαστεί προκειμένου να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια σε χώρες που την έχουν ανάγκη, ανθρωπιστικές βίζες όπου απαιτείται καθώς και νόμιμες οδούς μετανάστευσης, με την Ελλάδα, όπως σημείωσε να είναι έτοιμη να συμβάλλει, αρκεί αυτές οι προσπάθειες να είναι σύννομες με το Διεθνές Δίκαιο και να μοιράζουν τις ευθύνες δικαίως ανάμεσα στις χώρες.

Η Ελλάδα διαχειρίστηκε δυσανάλογα μεταναστευτικά βάρη, λέει ο Μηταράκης

Ο κ. Μηταράκης επεσήμανε πως η Ελλάδα η οποία διαχειρίστηκε την προηγούμενη δεκαετία δυσανάλογα μεταναστευτικά βάρη για τις δυνατότητές της, εφάρμοσε μία αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, προστατεύοντας τα σύνορα και ελέγχοντας την παράνομη μετανάστευσης με βάση το Διεθνές Δίκαιο, ενώ άνοιξε και οδούς για τη νόμιμη μετανάστευση, αναφέροντας τις συμφωνίες με το Μπαγκλαντές και την Αίγυπτο.

«Είναι εθνική μας προτεραιότητα να εντοπίσουμε και να εξαρθρώσουμε τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μηταράκης, σημειώνοντας ότι είναι κρίσιμο να διατηρηθεί η ακεραιότητα του συστήματος Ασύλου και της Συνθήκης της Γενεύης.

Ολόκληρη η ομιλία του Νότη Μηταράκη

Αναλυτικά η ομιλία του Νότη Μηταράκη στην Γενεύη:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Εξοχότατοι,

Διακεκριμένοι συνάδελφοι,

Είναι χαρά μου που βρίσκομαι εδώ για την 113η σύνοδο του συμβουλίου και θα πρέπει να ενθαρρύνουμε περισσότερους συναδέλφους να έρθουν αυτοπροσώπως τον επόμενο χρόνο.

Ως εκ τούτου, η ενθάρρυνση της συνεργασίας είναι σημαντική για τη μέτρηση του μεγέθους του συμβουλίου για τη βελτίωση της παγκόσμιας κατανόησης.

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω ολόψυχα τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης για την ενεργή υποστήριξή του στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της δύσκολης δεκαετίας της Μεταναστευτικής κρίσης.

Ο Αντόνιο Βιτορίνο προσωπικά και η ομάδα του ήταν πολύ αποτελεσματικοί. Εργαζόμενοι σε περιοχές όπως εγκαταστάσεις για τα ασυνόδευτα ανήλικα, διαχείριση των camp, παροχή υγειονομικής περίθαλψης, προγράμματα ένταξης και εθελοντικές επιστροφές.

Κυρίες και κύριοι,

Ο κόσμος αντιμετωπίζει πολυάριθμες σοβαρές διασυνδεδεμένες προκλήσεις. Όπως η κλιματική αλλαγή, ο υπερπληθυσμός, η επισιτιστική ανασφάλεια και ο εκτοπισμός.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χαιρετίζουμε τη δράση που έχουν αναλάβει πολλά κράτη και ενθαρρύνουμε τη λήψη περισσότερων μέτρων σε αυτούς τους τομείς. Το αποτέλεσμα θα είναι μεταναστευτικές πιέσεις που προφανώς θα προκύψουν στην Ελλάδα από τέτοιες προκλήσεις. Πρέπει να προετοιμαστούμε για τις ανάγκες της εποχής. Με συντονισμένο και οργανωμένο τρόπο.

Παρέχοντας ανθρωπιστική και αναπτυξιακή στήριξη στις χώρες που έχουν ανάγκη. Παρέχοντας ανθρωπιστικές visa όταν απαιτείται και πολύ σημαντικό, παρέχοντας νόμιμες οδούς μετανάστευσης.

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε κοινές προσπάθειες. Για τον μετριασμό των συνεπειών αυτών των ζητημάτων, εφόσον οι προσπάθειες αυτές συντονίζονται, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και οι ευθύνες εξυπηρετούνται δίκαια και ισότιμα.

Πέρυσι, καλωσορίσαμε για παράδειγμα 843 Αφγανές γυναίκες αξιωματούχους στην Ελλάδα με ανθρωπιστική βίζα. Καλωσορίζουμε περισσότερους από 100.000 εκτοπισμένους από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η μετανάστευση είναι μια συλλογική πρόκληση και κανένα κράτος δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει μόνο του. Συνεργαζόμαστε με τους εταίρους της ΕΕ για να συμφωνήσουμε σε ένα νέο σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Χρειάζεται ακόμη όμως πολλή δουλειά, και προκύπτουν και προβλήματα. Αλλά η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να συνεργαστεί. Η Ελλάδα τα τελευταία δέκα χρόνια βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διαχείρισης αυτού του δυσανάλογου ποσοστού των μεταναστευτικών ροών σε σύγκριση με την ικανότητα της χώρας.

Για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, θεσπίσαμε μια αυστηρή, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Η πολιτική μας επικεντρώνεται στην προστασία των συνόρων μας και τον έλεγχο της λαθρομετανάστευσης σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, καθώς και στο άνοιγμα διαδρομών για νόμιμη και εύτακτη μετανάστευση. Θέλουμε να προσφέρουμε νόμιμες οδούς σε άτομα που έχουν ανάγκη, σε άτομα που αναζητούν απασχόληση στην Ευρώπη, προσφέροντας ευκαιρίες μέσω διμερών συμφωνιών.

Πρόσφατα κάναμε μια συμφωνία με το Μπαγκλαντές και την Αίγυπτο και μιλάμε με πολλές άλλες χώρες για τη σύναψη παρόμοιων συμφωνιών. Είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε στην Κοινή Πρωτοβουλία για τις ανθρωπιστικές εισαγωγές, όπως έχουμε κάνει στο παρελθόν ως μέτρο στην περίπτωση των Αφγανών μεταναστών.

Αλλά επιτρέψτε μου να είμαι απολύτως σαφής σε ένα σημαντικό ζήτημα. Ποτέ δεν θα επιτρέψουμε τους λαθροδιακινητές. Ανθρώπους που βγάζουν χρήματα από την ανθρώπινη δυστυχία για να υπαγορεύσουν ποιος εισέρχεται στην Ελλάδα και την ΕΕ. Αυτό αποτελεί εθνική προτεραιότητα για την εξάρθρωση τέτοιων δικτύων λαθροδιακίνησης. Πολλοί χρησιμοποιούν το δρόμο του ασύλου ως οδό απασχόλησης προς την Ευρώπη. Είναι ζωτικής σημασίας να διαφυλάξουμε την ακεραιότητα του συστήματος ασύλου και της Σύμβασης της Γενεύης. Παρέχοντας άσυλο σε όσους δικαιούνται διεθνούς προστασίας, επιστρέφοντας με ασφάλεια και αξιοπρέπεια όσους έρχονται παράτυπα και δεν δικαιούνται προστασία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προσβλέπουμε στη συνέχιση της συνεργασίας μας με τον διεθνή οργανισμό μετανάστευσης και θα ενθαρρύνουμε την αναθεώρηση του συστήματος του ΟΗΕ, εστιάζοντας στις ευκαιρίες για συγχώνευση πόρων και ικανοτήτων στον τομέα.

Σας ευχαριστώ».

Δείτε βίντεο από την ομιλία του Νότη Μηταράκη στην Γενεύη:

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ