Την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας, τόνισαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος και ο Ιταλός ΥΠΕΞ, Έντσο Μοαβέρο Μιλανέζι, κατά τη συνάντησή τους.
«Η Toυρκία πρέπει ν' αντιληφθεί ότι από τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου εκ μέρους της εξαρτάται τόσον η μεταξύ μας φιλία και καλή γειτονία όσο και η εν γένει Ευρωπαϊκή της προοπτική» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας της Ιταλικής Δημοκρατίας Έντσο Μοαβέρο Μιλανέζιστο Προεδρικό Μέγαρο.
Ο Παυλόπουλος υποδέχτηκε τον Ελβετό ΥΠΕΞ
Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι Ελλάδα και Ιταλία μπορούν και πρέπει να πρωταγωνιστήσουν για τον σεβασμό, εκ μέρους όλων, του συνόλου του διεθνούς δικαίου, σημειώνοντας ότι «σε αυτό περιλαμβάνεται, όπως είναι αυτονόητο, και το δίκαιο της θάλασσας, κατά τη Συνθήκη του Montego Bay του 1982, με βάση το οποίο οριοθετείται η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη». Όπως τόνισε «Το μήνυμά μας αυτό, ως προς τις επιταγές του οποίου είμαστε αποφασισμένοι και ανυποχώρητοι, αφορά όλους τους γείτονές μας, κατεξοχήν δε τη γείτονα Τουρκία».
Παυλόπουλος: Σημαντική η συνεργασία Ελλάδας - Ιταλίας
Απευθυνόμενος στον Έντσο Μοαβέρο Μιλανέζι επισήμανε τη μεγάλη σημασία της στενής συνεργασίας -που ήδη υφίσταται αλλά μπορεί να γίνει ακόμα πιο αποδοτική- μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, και μάλιστα τόσο στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού όσο και στο πλαίσιο του διεθνούς γίγνεσθαι.
«Ως προς την κοινή μας ευρωπαϊκή εστία, την Ευρωπαϊκή Ένωση, και ενόψει των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει, πιστεύω πως Ελλάδα και Ιταλία μπορούν και πρέπει να πρωταγωνιστήσουν και για την ενίσχυση του θεμελιώδους πυλώνα της κοινής εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας. Άλλωστε, μια τέτοια ενίσχυση θα συμβάλει, ιδίως στους ταραγμένους καιρούς που βιώνουμε, ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι, σε διεθνές επίπεδο, και χρήσιμη αλλά και σεβαστή» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.
Από την πλευρά του, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας για τη συνάντηση και την θερμή υποδοχή, τόνισε ότι συμμερίζεται πλήρως τις θέσεις του αναφορικά με την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας και ειδικότερα από τις τρίτες χώρες, σημειώνοντας ότι από τον σεβασμό τους, εξαρτάται και η σχέση τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις Ιταλίας και Ελλάδας, ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας υποστήριξε ότι οι δυο χώρες μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στις γεωπολιτικές εξελίξεις στο κρίσιμο σταυροδρόμι της Μεσογείου και πρόσθεσε ότι κοινός στόχος είναι ο μεταξύ τους συντονισμός σε διεθνή φόρα, όπως τα Ηνωμένα Έθνη και το ΝΑΤΟ για την προώθηση θεμάτων, που αφορούν τις περιφερειακή σταθερότητα και ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.