Γιατί αποφάσισε να διεκδικήσει την προεδρία του ΠΑΣΟΚ αλλά και τη δήλωσή της ότι νιώθει έτοιμη να γίνει πρωθυπουργός εξήγησε η Μιλένα Αποστολάκη.
Μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ Prime και στη Βάλια Πετούρη, η Μιλένα Αποστολάκη υπενθύμισε ότι διαχειρίστηκε το εκλογικό αποτέλεσμα το βράδυ των ευρωεκλογών με «μεγάλη νηφαλιότητα και με ψυχραιμία», καθώς «πιστεύω ότι πάντοτε το εκλογικό αποτέλεσμα πρέπει κανείς να το βλέπει με μια μεγάλη απόσταση. Και δεν ήμουν ανάμεσα σε εκείνα τα στελέχη που μίλησαν για αλλαγή ηγεσίας».
Όπως εξήγησε, η αλλαγή ηγεσίας «δημιουργήθηκε ως μια ντε φάκτο πλέον εξέλιξη στο ΠΑΣΟΚ, από τη στιγμή που ο κ. Ανδρουλάκης αποφάσισε να σηκώσει το γάντι και να προκηρύξει εκλογές εσωκομματικές στις 6 Οκτωβρίου».
Η βουλευτής επισήμανε ότι «πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα αυτό που έζησε και ζει η Βρετανία αυτή τη στιγμή με την επάνοδο των Εργατικών, 14 χρόνια μετά την τελευταία διακυβέρνησή τους. Πιστεύω ότι αυτή η αλλαγή σελίδας είναι μια κοινωνική και πολιτική αναγκαιότητα για τη χώρα και τους πολίτες» και σημείωσε ότι είναι επιτακτικό να υπάρξει ο φορέας που πλειοψηφικά θα μπορέσει να ικανοποιήσει αυτό το αίτημα.
Μιλένα Αποστολάκη: Νιώθω έτοιμη να γίνω πρωθυπουργός
Η κυρία Αποστολάκη τόνισε ότι αυτός ο φορέας «πρέπει να είναι ένας προοδευτικός φορέας και, όπως φάνηκε από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ενώ υπάρχει ένας μεγάλος ηττημένος και μια απόφαση των πολιτών να ζητήσουν πολιτική αλλαγή, δεν υπάρχει φορέας για να υποδεχτεί αυτό το αίτημα. Αυτή λοιπόν είναι η κινητήρια, αν θέλετε, βάση της απόφασής μου».
Κληθείσα να εξηγήσει τη δήλωσή της ότι νιώθει έτοιμη για πρωθυπουργός, σημείωσε:
«Οποιοσδήποτε αναλαμβάνει αυτή την ευθύνη οφείλει να είναι έτοιμος. Σε ό,τι με αφορά, παρότι μου είναι λίγο άβολο να μιλώ για μένα, θέλω να σας πω ότι έχω μια μακρά κοινοβουλευτική παρουσία, ότι έχω συμμετοχή σε υπουργικά, έχω συμμετοχή στα ανώτατα πολιτικά καθοδηγητικά όργανα του ΠΑΣΟΚ, όταν το ΠΑΣΟΚ λειτουργούσε με έναν τρόπο πολύ πειθαρχημένο και συλλογικό, δηλαδή Εκτελεστικό Γραφείο, με 11 πρόσωπα, πολύ ισχυρά πολιτικά πρόσωπα, μέσα από τα οποία άντλησα πολύ χρήσιμη εμπειρία, και όλα αυτά είναι για μένα μια μεγάλη περιουσία».
Η Μιλένα Αποστολάκη μίλησε για αναγκαιότητα αλλαγής σελίδας και ερωτώμενη εάν αυτή η αλλαγή δεν μπορεί να γίνει με τον Νίκο Ανδρουλάκη απάντησε:
«Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι ένα πρόσωπο στο οποίο νομίζω ότι θα πρέπει όλοι να πιστώσουμε ότι κατοχύρωσε για το ΠΑΣΟΚ τη στρατηγική της αυτονομίας απέναντι σε πολλούς που προσπαθούσαν να μονιμοποιήσουν το χαρακτήρα του μικρού χρήσιμου εταίρου. Αυτό είναι κάτι που δε συμβαδίζει με τη φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ, με την ταυτότητά του, με τα ιδρυτικά του χαρακτηριστικά».
Πρόσθεσε πως το αποτέλεσμα των εκλογών δεν ήταν ικανοποιητικό και πως υπάρχει μια πεποίθηση ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί, ενώ το αίτημα για πολιτική αλλαγή είναι ώριμο. «Άρα, νομίζω αυτό είναι το διακύβευμα της δικής μου υποψηφιότητας. Να μπορέσουμε να πείσουμε ότι ναι, μπορούμε».
Η Μιλένα Αποστολάκη άφησε αιχμές για μη συντονισμένη κοινοβουλευτική λειτουργία, θυμίζοντας ότι και ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε μια πολύ ηχηρή αυτοκριτική.
«Εγώ έκανα μια παρουσίαση στο Πολιτικό Συμβούλιο και πρότεινα ένα εντελώς διαφορετικό εναλλακτικό μοντέλο λειτουργίας που παρέπεμπε σε ολιγομελές κεντρικό όργανο, το οποίο συνεδριάζει μία φορά την εβδομάδα, που παρέπεμπε σε ένα επιτελείο συμβούλων γύρω από τον πρόεδρο και τους τομείς παραγωγής πολιτικής του κόμματος, που παρέπεμπε σε μια κοινοβουλευτική ομάδα, η οποία έχει μια καθοδήγηση και μια νομιμοποίηση στις πολιτικές αποφάσεις και δεν συγκρούεται παραμονές ψήφισης πολύ κρίσιμων νομοσχεδίων, στέλνοντας μηνύματα διαφωνιών και ενδεχομένως και ενός μικρού χάους» τόνισε.
Τέλος, ως προς τις συμμαχίες, σημείωσε: «Η στόχευση του ΠΑΣΟΚ, κατά την άποψή μου, δεν είναι συμμαχίες με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι συμμαχίες με την κοινωνία, με ψηφοφόρους άλλων κομμάτων ή κυρίως με ψηφοφόρους που δεν ψηφίζουν. (…) Εγώ υποστηρίζω ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να είναι ο βασικός πυλώνας, όπως το έχει κάνει στο παρελθόν» διευκρίνισε.