Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Ο πολιτικός που συνέλαβε την 17Ν, επιστρέφει στο Προστασίας του Πολίτη - iefimerida.gr

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Ο πολιτικός που συνέλαβε την 17Ν, επιστρέφει στο Προστασίας του Πολίτη

 Κυριάκος Μητσοτάκης και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο Ζάππειο το 2014
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διόρισε υπουργό Προστασίας του Πολίτη τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη - -Φωτογραφία αρχείου: EUROKINISSI-ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για τέταρτη θητεία επιστρέφει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (πρώην Δημόσιας Τάξης) ο Μιχάλης Χρυσοΐδης, αυτή τη φορά ως εξωκοινοβουλευτικός, με κυβέρνηση ΝΔ και πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο πρώτες «φήμες» για την συνεργασία του με την ΝΔ είχαν ξεκινήσει από πολύ παλιά, από το 2015 αλλά ο ίδιος τις διέψευδε κατηγορηματικά. Πάντα έλεγε την άποψή του για το ΠΑΣΟΚ και την πορεία του ακόμη και το μακρινό 2000 όπου ως γραμματέας του κόμματος είχε μιλήσει για την ανάγκη αλλαγής ονόματος και συμβόλων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα τελευταία χρόνια ήταν ανενεργός στο ΚΙΝΑΛ και δεν κατέβηκε βουλευτής. Μόλις ανακοινώθηκε η υπουργοποίησή του η Χ. Τρικούπη ανακοίνωσε την διαγραφή του από το ΚΙΝΑΛ, όπως και της Λίνας Μενδώνη που ορίστηκε υπουργός Πολιτισμού.

Το «φλερτ» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Οταν εξελέγη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Χρυσοχοΐδης είχε εκφραστεί με κολακευτικά λόγια. «Η ΝΔ έχει έναν καινούριο αρχηγό, έναν καινούριο ηγέτη, ο οποίος έχει συγκεκριμένες απόψεις, θα έλεγα θετικότερες, για την Ελλάδα του μέλλοντος, έχει μια συνοχή, διότι είναι ένα κόμμα που χτυπάει την εξουσία, χτυπάει την πόρτα της εξουσίας, άρα λοιπόν υπάρχει μια ύλη εκεί», δήλωνε το 2017. Τότε είχε ξεκινήσει προφανώς το «φλερτ» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη το οποίο τον οδήγησε για τέταρτη φορά στη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο Ζάππειο το 2014
Κυριάκος Μητσοτάκης και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο Ζάππειο το 2014

Γιατί τον επέλεξε ο Μητσοτάκης

Η στόχευση του νέου πρωθυπουργού είναι προφανής: Επί των ημερών του εξαρθρώθηκαν οι τρεις σημαντικότερες τρομοκρατικές οργανώσεις (17Ν, ΕΛΑ, Επαναστατικός Αγώνας) ενώ μειώθηκε η εγκληματικότητα. Παράλληλα, σηματοδοτεί άνοιγμα στον κεντρώο χώρο, εν ταυτόχρονα στο πρόσωπο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη αλλά και του υφυπουργού του Λευτέρη Οικονόμου, μια ηγεσία με γνώση του αντικειμένου, με αποφασιστικότητα για την πάταξη των εστιών εγκληματικότητας (Εξάρχεια) αλλά χωρίς την αίσθηση ότι επίκειται… στρατιωτικός νόμος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κριτική για το «δεν διάβασα το Μημόνιο»

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, είχε δεχθεί σφοδρή κριτική για την φράση του «δεν διάβασα το μνημόνιο» το 2012 για την οποία επέμεινε και εξήγησε: «Ναι, επαναλαμβάνω ότι το Μνημόνιο δεν το διάβασα. Δεν ασχολήθηκα, όχι με το κείμενο, αλλά ούτε καν με τις διαδικασίες της δήθεν διαπραγμάτευσης. Αυτό δεν το δήλωσα ούτε το είπα με καμάρι. Πολύ περισσότερο δεν το λέω για να αποσείσω ευθύνες από πάνω μου. Ίσα-ίσα το αντίθετο. Το θεωρώ από τα σημαντικότερα λάθη της πολιτικής μου διαδρομής. Γιατί δεν εκτίμησα σωστά την κρισιμότητα των στιγμών και απορροφήθηκα με το μερικό, το έργο μου σαν υπουργός, αντί να ασχοληθώ με το μείζον, την ευθύνη μου σαν μέλος της ηγεσίας της χώρας. Το είπα για να τονίσω το πόσο όλοι μας χρειάζεται να αλλάξουμε. Είχαμε μάθει να εμπιστευόμαστε τον κάθε αρχηγό, πρωθυπουργό. Και στην Βουλή να ψηφίζουμε και στην διακυβέρνηση να συναινούμε. Αυτοί οι καιροί πέρασαν και το μοντέλο εξαντλήθηκε. Χρειάζεται συλλογικότητα, ατομική ευθύνη και συνεισφορά».

Το βιογραφικό του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

Ο 64χρονος Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δικηγόρος στο επάγγελμα και καταγόμενος από το νησί Ημαθίας, προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ. Σπούδασε Νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και εργάστηκε ως δικηγόρος στη Βέροια και στα Γιαννιτσά. Το 1982 εκλέχθηκε Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Ημαθίας. Η κομματική οργάνωση της Ημαθίας ήταν από τις μαζικότερες και πιο πετυχημένες του ΠΑΣΟΚ στη Βόρεια Ελλάδα. Την περίοδο 1987-1989 διετέλεσε Νομάρχης Καρδίτσας, και στη συνέχεια εκλέχθηκε Βουλευτής Ημαθίας (1989).

Μιχ. Χρυσοχοΐδης και Λ. Οικονόμου το 2012 μετά την συνάντηση με τον τότε πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά
Μιχ. Χρυσοχοΐδης και Λ. Οικονόμου το 2012 μετά την συνάντηση με τον τότε πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)


Από τότε ως το 2007 εκλεγόταν πρώτος Βουλευτής του Ν. Ημαθίας σε 6 συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις. Το 2007 και το 2009 εκλέχθηκε Βουλευτής Β' Αθήνας.
Έχει διατελέσει βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, καθώς και υφυπουργός σε διάφορα υπουργεία. Διετέλεσε, επίσης, Γενικός Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κυβερνητική του θητεία

Η πρώτη του κυβερνητική επιτυχία ήταν ως υφυπουργός Εμπορίου στην κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου το διάστημα 1994-1996 με Υπουργό τον Κώστα Σημίτη. Στη συνέχεια, όταν ανέλαβε ο Κ. Σημίτης πρωθυπουργός, διετέλεσε Υφυπουργός Ανάπτυξης (1996-1999) και Υπουργός Δημόσιας Τάξης (1999-2003). Στην πρώτη του θητεία στην Κατεχάκη, εξαρθρώνεται η τρομοκρατική οργάνωση 17Ν, ενώ επιτυγχάνεται η μείωση της εγκληματικότητας με την αύξηση των πεζών περιπολιών και τον θεσμό του «Αστυνομικού της Γειτονιάς» που καθιέρωσε. Παράλληλα, σημειώνεται θεαματική κάμψη των τροχαίων ατυχημάτων, με χαρακτηριστική τη μείωση θανάτων κατά 35% και των σοβαρών τραυματισμών κατά 52%, χάρη στο πρωτοποριακό πρόγραμμα «ΚΑΘ’ ΟΔΟΝ», η μεγαλύτερη μείωση της τελευταίας 50ετίας στον αριθμό των δασικών εμπρησμών. Επίσης του πιστώνεται η απολύτως επιτυχής σε θέματα ασφάλειας διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.
Το 2009 τοποθετήθηκε Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, όπως μετονομάστηκε το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, στην κυβέρνησης Γεωργίου Παπανδρέου 2009 οπότε και εξαρθρώθηκε ο «Επαναστατικός Αγώνας», ενώ η τρίτη θητεία του ξεκίνησε στις 7 Μαρτίου του 2012 και ολοκληρώθηκε στις 19 Μαΐου του ίδιου έτους.

Η βομβιστική επίθεση εναντίον του

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στις 24 Ιουνίου 2010 σώθηκε από βομβιστική επίθεση με ταχυδρομικό δέμα παγιδευμένο με εκρηκτικό μηχανισμό. Η βόμβα ήταν τοποθετημένη σε ταχυδρομικό δέμα το οποίο στάλθηκε μέσω των Ελληνικών Ταχυδρομείων με αποδέκτη τον Χρυσοχοΐδη. Η βόμβα σκότωσε τον υπασπιστή του υπουργού Γιώργο Βασιλάκη όταν αυτός επιχείρησε να ανοίξει το παγιδευμένο με βόμβα δέμα στον υπουργικό όροφο του μεγάρου της Κατεχάκη. Ο υπουργός βρισκόταν 10-15 μέτρα μακριά, σε διπλανό γραφείο την ώρα της έκρηξης.

Λευτέρης Οικονόμου: Ο υφυπουργός που ξέρει όσοι λίγοι την ΕΛ.ΑΣ.

Ο Λευτέρης Οικονόμου είναι 63 ετών, Αντιστράτηγος εν αποστρατεία της Ελληνικής Αστυνομίας και θεωρείται από τους πλέον επιτυχημένους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη.

Κατά την περίοδο της Αρχηγίας του (2009-2011), εξαρθρώθηκε η τρομοκρατική οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας, δημιουργήθηκε η Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, αναβαθμίστηκε η Άμεση Δράση με την ίδρυση των ομάδων Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙΑΣ) και συνελήφθησαν πολλοί γνωστοί εγκέφαλοι εγκληματικών οργανώσεων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η σταδιοδρομία του Λευτέρη Οικονόμου

Κατετάγη το Σεπτέμβριο του 1974 στο Σώμα της πρώην Ελληνικής Χωροφυλακής και αποφοίτησε από τη Σχολή Αξιωματικών το 1981. Υπηρέτησε σε διάφορες μάχιμες και επιτελικές Υπηρεσίες κυρίως Κρατικής Ασφαλείας. Παρακολούθησε πολλαπλά εξειδικευμένα σεμινάρια, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, για θέματα αστυνομικού ενδιαφέροντος και έλαβε μέρος σε Ομάδες Εργασίας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από δεξιά: Λ. Οικονόμου, Μιχ. Χρυσοχοίδης Α Διαμαντοπούλου Γ. Μπαμπινιώτης ορκίζονται στην κυβέρνηση Παπαδήμου
Από δεξιά: Λ. Οικονόμου, Μιχ. Χρυσοχοίδης Α Διαμαντοπούλου Γ. Μπαμπινιώτης ορκίζονται στην κυβέρνηση Παπαδήμου (EUROKINISSI-ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Έχει συμμετάσχει ενεργά στον αγώνα για την αναγνώριση του συνδικαλιστικού δικαιώματος στο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και σήμερα είναι Επίτιμος Α΄ Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας. Υπήρξε ο πρώτος Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας και του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως, θέση την οποία υπηρέτησε από το Μάρτιο του 2001 έως το Μάρτιο του 2006. Είχε, μεταξύ άλλων, την ευθύνη για την επικοινωνιακή στρατηγική κατά την εξάρθρωση των τρομοκρατικών οργανώσεων 17 Νοέμβρη και Επαναστατικός Αγώνας, την ασφάλεια της Προεδρίας της Ε.Ε. από την Ελλάδα το 2003 και των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004.

Ως Ανώτατος Αξιωματικός υπηρέτησε, με το βαθμό του Ταξιάρχου, ως Διευθυντής της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής και ως Α’ Υποδιευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής μέχρι τον Μάρτιο του 2008, όταν και προήχθη στο βαθμό του Υποστρατήγου και τοποθετήθηκε Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Ασφάλειας Επισήμων. Στις 3 Μαρτίου 2009 προήχθη στο βαθμό του Αντιστρατήγου και τοποθετήθηκε στη θέση του Γενικού Επιθεωρητή Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος. Στις 5 Νοεμβρίου 2009, με απόφαση του ΚΥ.Σ.Ε.Α. ανέλαβε καθήκοντα Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας έως τις 17 Δεκεμβρίου 2011, οπότε τοποθετήθηκε στη θέση του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις 6 Μαρτίου 2012, ανέλαβε Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κατά τον δεύτερο ανασχηματισμό της Κυβέρνησης Λουκά Παπαδήμου. Στις 17 Μαΐου 2012, κατά τον διορισμό της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ανέλαβε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μέχρι τη διενέργεια εκλογών στις 17 Ιουνίου 2012. Είναι έγγαμος και έχει μία κόρη.

Γιώργος Κουμουτσάκος: Αναπληρωτής υπουργός για Μεταναστευτικό

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ο νέος αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική, είναι πολιτικός επιστήμονας, διπλωμάτης, βουλευτής και αναλαμβάνει έναν τομέα που την προηγούμενη πενταετία υπήρξε καθοριστικός τόσο για τη χώρα όσο και ολόκληρη την Ευρώπη. Έτσι, καλείται να χειριστεί ένα θέμα φλέγον που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς.

Γεννήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 1961 στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Λεόντειο Λύκειο το 1979 και άρχισε τις σπουδές του στις Πολιτικές Επιστήμες, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, ενώ στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές σε θέματα Διπλωματίας στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου και Διεθνούς Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης για τη μετανσστευτική πολιτική Γιώργος Κουμουτσάκος
Ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης για τη μετανσστευτική πολιτική Γιώργος Κουμουτσάκος -Φωτογραφία: George Vitsaras / SOOC
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το 1995 έως και το 1997 υπηρέτησε στο Γραφείο του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου. Στη συνέχεια και μέχρι το 2001, ήταν μέλος της Αντιπροσωπείας της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από το 2001 έως και το 2003 διετέλεσε υπεύθυνος για θέματα διμερών σχέσεων, ελληνικής μειονότητας και σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης - Αλβανίας στην Ελληνική Πρεσβεία στα Τίρανα. Από το 2003 έως το 2004 διετέλεσε Επικεφαλής του Γραφείου του Υπουργού Εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη. Από το Μάρτιο του 2004 διατέλεσε Εκπρόσωπος του Υπουργείου των Εξωτερικών έως τις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2009, οπότε και εκλέγεται με τη Νέα Δημοκρατία ευρωβουλευτής.

Ως ευρωβουλευτής συμμετείχε στην Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού και την Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων. Στις Περιφερειακές Εκλογές του 2014, κατήλθε ως υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τον συνδυασμό «180 μοίρες - η Αττική αλλάζει πρόσωπο». Στον πρώτο γύρο των εκλογών συγκέντρωσε ποσοστό 14,08%, το οποίο δεν του εξασφάλισε την συμμετοχή του στον δεύτερο γύρο. Εξελέγη μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου. Εξελέγη για πρώτη φορά στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 και για δεύτερη φορά στις 20 Σεπτεμβρίου 2015.

Στις 6 Νοεμβρίου 2015, κατά τη διάρκεια συμμετοχής του σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, δέχθηκε λεκτική και σωματική επίθεση από μερικούς διαδηλωτές. Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας καταδίκασε την ενέργεια αυτή. Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας είχε ως σημείο αφετηρίας τις πρότερες δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, ο οποίος χαρακτήρισε την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου ως εθνοκάθαρση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ