Μιχαηλίδου: Τι αλλάζει στις δομές που φιλοξενούν παιδιά -Ο ρόλος του υπεύθυνου παιδικής προστασίας - iefimerida.gr

Μιχαηλίδου: Τι αλλάζει στις δομές που φιλοξενούν παιδιά -Ο ρόλος του υπεύθυνου παιδικής προστασίας

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου
Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για το εθνικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης μίλησε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας, Δόμνα Μιχαηλίδου, τονίζοντας πως έχει πολύ εξειδικευμένες δράσεις, που έχουν ήδη ξεκινήσει στα 12 εμπλεκόμενα υπουργεία.

«Λευκό ποινικό μητρώο επιβάλλεται να έχει εφεξής όποιος εργάζεται σε δομή που φροντίζει ή φιλοξενεί παιδιά. Επιπλέον κάθε δομή έχει κοινωνικό λειτουργό – υπεύθυνο παιδικής προστασίας, για να επιλαμβάνεται κάθε περιστατικού κακοποίησης και να το καταγγέλλει αρμοδίως ακόμη και εάν αφορά σε υποθέσεις εκτός δομής που καταγγέλλουν πολίτες» ενημέρωσε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με την κ. Μιχαηλίδου,το 85% των παιδιών που βρίσκονται σήμερα στα ιδρύματα, δηλαδή σχεδόν 9 στα 10 παιδιά, είναι παιδιά που έχουν γονείς και βρίσκονται εκεί με εισαγγελικές παραγγελίες.

«Όλοι όσοι δουλεύουν σε δομές με παιδιά θα πρέπει να έχουν λευκό ποινικό μητρώο»

«Οποιοσδήποτε πλέον δουλεύει σε μονάδα, σε δομή που φροντίζει, φιλοξενεί παιδιά, όπως σε βρεφονηπιακό σταθμό, σε κατασκήνωση, σε κέντρο δημιουργικής απασχόλησης που πάνε τα παιδιά μετά το σχολείο, άνθρωπος που δουλεύει σε ορφανοτροφείο, ο άνθρωπος που δουλεύει σε δομή η οποία φροντίζει παιδιά με αναπηρία -ένα παιδί με αναπηρία διατρέχει δέκα φορές περισσότερο κίνδυνο από ότι ένα παιδί χωρίς αναπηρία στο να κακοποιηθεί- όλοι όσοι εργάζονται πλέον στις δομές αυτές χρειάζεται να έχουν λευκό ποινικό μητρώο» επισήμανε.

Οι αρμοδιότητες του υπεύθυνου παιδικής προστασίας

«Επιπλέον ο υπεύθυνος παιδικής προστασίας, που θα υπάρχει σε κάθε δομή, θα επιλαμβάνεται όχι μόνο τυχόν περιστατικών κακοποίησης μέσα στη δομή, αλλά εάν κάποιος πολίτης φοβάται να πάει στην αστυνομία, στην εισαγγελία, στις αρμόδιες αρχές για να καταγγείλει ένα τέτοιο περιστατικό που έχει πέσει στην αντίληψή του, μπορεί να πάει στη δομή αυτή, στον κοινωνικό λειτουργό, τον υπεύθυνο παιδικής προστασίας και να το καταγγείλει, γιατί πλέον υπάρχει κεντρικό μητρώο, όπου καταγράφονται όλα αυτά τα περιστατικά» ανέφερε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως τόνισε η υπουργός, «καλύτερα να έχουμε 100 καταγγελίες κακοποίησης, έστω και λανθασμένες, παρά να χάσουμε έστω και μία πραγματική».

Για την 12χρονη στον Κολωνό

Όσο αφορά στην ανατριχιαστική υπόθεση βιασμού και σεξουαλικής εκμετάλλευσης  της 12χρονης στον Κολωνό, σημείωσε πως «τα αδέλφια της δεν μπορούσαν να βγουν στο παράθυρο γιατί ο δρόμος του σπιτιού τους ήταν γεμάτος κάμερες» και επισήμανε πως «σε όποια δομή και εάν φιλοξενούνται αυτά τα παιδιά, δεν είναι κάτι που πρέπει να συζητάμε».

«Επιτυχία του κράτους δεν είναι μόνο να φτιάχνει κοινωνικές δομές αλλά και να φεύγουν από αυτές είτε με αναδοχή είτε με υιοθεσία» αναγνώρισε. «Το μέλλον στην παιδική προστασία είναι η αποϊδρυματοποίηση» τόνισε. Όπως εξήγησε, «όσο καλή και να είναι μία δομή, ένα παιδί πρέπει να  έχει ως σημείο αναφοράς έναν μόνον άνθρωπο», οπότε ανέφερε πως «κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια αποϊδρυματοποίησης με κύριο άξονα την υιοθεσία».

«Το 85% των παιδιών που βρίσκονται σήμερα στα ιδρύματα, δηλαδή σχεδόν 9 στα 10 παιδιά, είναι παιδιά που έχουν γονείς και βρίσκονται στα ιδρύματα με εισαγγελικές παραγγελίες», ενημέρωσε και πρόσθεσε «Οπότε, εάν αποφανθεί η δικαστική εξουσία ότι δεν μπορεί το ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον να υποστηρίξει τα παιδιά, τότε πηγαίνουμε στο σύστημα της αναδοχής».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Έχουμε βγάλει 40% των παιδιών από τα ιδρύματα»

«Έχουμε βγάλει 40% των παιδιών από τα ιδρύματα. Έχουμε 190% αύξηση των αναδόχων στη χώρα μας. Από 2.400 παιδιά είμαστε στα 1.400.  Ήδη 1.000 από ιδρύματα βρήκαν την κατάλληλη γι΄ αυτά οικογένεια, μέσω της αναδοχής και της υιοθεσίας. Τα μισά είναι σε θετές οικογένειες και τα άλλα μισά σε ανάδοχες» σημείωσε.

«Τρεις στις τέσσερις δομές που υπάρχουν στην Ελλάδα παιδικής προστασίας και φιλοξενίας είναι ιδιωτικές ή εκκλησιαστικές, όταν τρεις στις τέσσερις υιοθεσίες που γίνονται είναι από τις δημόσιες δομές, δηλαδή ανάστροφα» ενημέρωσε, επισημαίνοντας σημαντικές καθυστερήσεις στην αποϊδρυματοποίηση στις ιδιωτικές δομές.

«Το γραφειοκρατικό κομμάτι για την υιοθεσία πλέον πολύ εύκολο. Σε 9 μήνες τελειώνει για υιοθεσία και σε έξι για αναδοχή». σημείωσε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ