Βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο. Τα κρούσματα του κορωνοϊού εκτοξεύτηκαν και πάλι, εκατοντάδες άνθρωποι βρίσκονται στις εντατικές, ζωές χάνονται ή κινδυνεύουν, ενώ το ΕΣΥ έχει ξεπεράσει τα όριά του.
H Οικονομία δοκιμάζεται, Επιχειρήσεις χάνουν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους, κλάδοι ολόκληροι απειλούνται. Αυτά συνθέτουν την εικόνα της χώρας μετά από ένα πολύμηνο lock down που εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι δεν έβαλε εμπόδια στην διάδοση του κορωνοϊού. Δυστυχώς δε, οι προβλέψεις των ειδικών δεν μας δίνουν και ιδιαίτερη αισιοδοξία για το επόμενο διάστημα και σ’αυτό συνηγορεί η κατακόρυφη αύξηση του ιικού φορτίου από τις μελέτες των λυμάτων σε μια σειρά πόλεις, όπως και του αυξημένου αριθμού των μεταλλάξεων. Οι προκλήσεις είναι πολλές και μεγάλες με βασικά όπλα τον εμβολιασμό στον υγειονομικό τομέα, τον τουρισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης στην αντιμετώπιση της Οικονομικής Κρίσης.
Αυτή την κρίσιμη ώρα η Κυβέρνηση πρέπει να πάρει τις ευθύνες της και για τα αποτελέσματα των επιλογών της και για την ανεπαρκή προετοιμασία μπροστά σε ένα απ΄ό,τι φαίνεται πολύ δύσκολο διάστημα. Δεν μπορεί βέβαια κανείς να μηδενίζει την αξία των συγκριτικών στοιχείων (κρούσματα, θύματα, ποσοστό εμβολιασμού) ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. που δείχνουν την Ελλάδα να έχει σταθεί σε σχετικά καλή θέση. Για παγκόσμια πανδημία μιλάμε. Δεν μπορεί να μην διαβάζουμε την διεθνή εμπειρία. Μόνο που το θέμα δεν είναι αυτό ή τουλάχιστον δεν είναι μόνο αυτό. Η Κυβερνητική στρατηγική απέτυχε. Το πιο μακρόχρονο lock down απέτυχε. Φοβάμαι δε, ότι είμαστε μπροστά στον κίνδυνο τώρα που το τσουνάμι ανεβαίνει, επηρεασμένη από τις πιέσεις, η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μέτρα για τα οποία δεν έχει υπολογιστεί το κόστος.
Ωστόσο, είναι άκρως προβληματική και η υποκρισία κομμάτων της Αντιπολίτευσης, προεξάρχοντος του ΣΥΡΙΖΑ, που στο πιο κρίσιμο σημείο, δείχνουν και την μεγαλύτερη ανευθυνότητά τους, οργανώνοντας ανεύθυνα όγκο συγκεντρώσεων, τη μια για το υποτιθέμενο δικαίωμα επιλογής φυλακής του κ. Κουφοντίνα, ή την άλλη για την χούντα που έρχεται στο μυαλό κάποιων. Η Κυβέρνηση έχει την ευθύνη για την κατάσταση, αλλά και η Αξιωματική ειδικά Αντιπολίτευση μοιάζει να παίζει ανεύθυνα με την κόπωση των πολιτών.
Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο για την χώρα. Δεν είναι ώρα επίδειξης εξουσίας και επιβολής επιλογών από την Κυβέρνηση ή πειραμάτων φθοράς της από τμήματα της Αντιπολίτευσης. Το Πολιτικό Σύστημα πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, τα κόμματα να συνεννοηθούν σε ελάχιστα, σε κάποια βασικά σημεία. Αυτό δεν γίνεται με ψεύτικα μορατόριουμ που δεν τα πιστεύουν ούτε όσοι τα προτείνουν. Γίνεται με ευθύνη και συνεννόηση, με εθνική ευθύνη. Η εμπειρία δεν είναι θετική βέβαια, πολύ περισσότερο όταν κόμματα έχουν εθιστεί στον λαϊκισμό, στον τυχοδιωκτισμό και τον διχαστικό λόγο.
Ας είναι όμως σαφές. Αν δεν προταχθεί απ' όλους η ζωή και η οικονομική κατάσταση των Ελλήνων, τότε τα αποτελέσματα θα είναι άσχημα πρωτίστως για τη χώρα και σ' αυτή την περίπτωση ας μην έχουν πολλοί ψευδαισθήσεις. Υπόλογη απέναντι στους πολίτες θα είναι βέβαια η Κυβέρνηση, θα είναι όμως και όλο το Πολιτικό Σύστημα. Υπάρχει όμως και άλλη περίπτωση που δεν κατανοούν κάποιοι θιασώτες μιας δήθεν σκληρής Αντιπολίτευσης, θεωρώντας ότι έτσι θα αποκομίσουν μικροκομματικά οφέλη. Όταν η περιπέτεια τελειώσει, όταν ο πόλεμος θα έχει κερδηθεί, θα έχουν αποκλειστεί από «το κάδρο όσων συνέβαλαν στην νίκη». Ίσως δεν το έχουν σκεφτεί…..