Επίβλεψη στα έργα του Μετρό της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν σήμερα (13/12) οι Σταύρος Καλαφάτης, Κωνσταντίνος Ζέρβας και Νίκος Ταχιάος.
Στον άξονα της Αγίας Σοφίας, όπου που μετά από 14 χρόνια απομακρύνθηκαν οι λαμαρίνες που είχαν τοποθετηθεί για τις ανάγκες κατασκευής του Μετρό, βρέθηκαν ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Α.Ε.
Για ένα έργο που δίνει «ανάσα» στην πόλη στο κομμάτι της κυκλοφορίας των οχημάτων, μίλησε ο κ. Καλαφάτης, τονίζοντας, ότι «στη Θεσσαλονίκη προχωρούν εντός χρονοδιαγραμμάτων μικρά και μεγάλα έργα, έργα που αφενός διευκολύνουν την καλύτερη λειτουργία της πόλης αλλά συγχρόνως δημιουργούν και προϋποθέσεις ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή».
«Από το 2007 μέχρι το 2021 είναι 14 χρόνια. Νομίζω ήταν πολλά, αλλά σε κάθε περίπτωση χαιρόμαστε πολύ που έχουν φύγει οι λαμαρίνες και η πόλη αρχίζει να αναπνέει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζέρβας, σημειώνοντας, ότι το πάρκο στον άξονα της Αγίας Σοφίας, με το άγαλμα του Μητροπολίτη Σμύρνης, Χρυσοστόμου, που επίσης απελευθερώθηκε, σύντομα θα αναβαθμιστεί.
«Το 2022 θα μπει με καλούς οιωνούς για το Μετρό. Είναι ένα έργο πολύ προχωρημένο σε όλα τα επίπεδα», είπε ο κ. Ταχιάος, υπογραμμίζοντας -μεταξύ άλλων- ότι «αποκαταστάσεις σε επίπεδο οδών γίνονται και στους υπόλοιπους σταθμούς και μάλιστα όχι μόνο στη βασική γραμμή».
Ζέρβας για την πλατεία Ελευθερίας: Υπόγειο πάρκινγκ και ανάπλαση
Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το αυτοδιοικητικό ρεπορτάζ, λίγες ώρες πριν από τα Χριστούγεννα, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας επισήμανε: «Για την πλατεία Ελευθερίας ήμουν απολύτως ξεκάθαρος από το 2018, επί διοίκησης Μπουτάρη. Έλεγα από τότε να γίνει διερεύνηση για την κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ και ανάπλαση του χώρου».
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ερωτηθείς για τις αντιδράσεις που προκάλεσε η μετατροπή της πλατείας Ελευθερίας σε υπαίθριο χώρο στάθμευσης και το ενδεχόμενο προσφυγής (από την πλευρά της αντιπολίτευσης) στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, απάντησε: «Όλα τα θέματα τα πηγαίνουν στην Αποκεντρωμένη. Μέχρι και την εκλογή του προέδρου του ΔΣ, κ. Λεκάκη. Αυτό δεν είναι αντιπολίτευση. Δεν υπάρχει απόφασή μας, που δεν πήγε στην Αποκεντρωμένη και δεν δικαιωθήκαμε. Καλώς να πάνε. Αυτό που είπα, ότι από πόλη των προσφύγων, έγινε πόλη των προσφυγών, φαίνεται στην πράξη».
Σημειώνεται ότι, από σήμερα λειτουργεί ως χώρος στάθμευσης η πλατεία Ελευθερίας, με δυναμικότητα 135 οχημάτων, μεταξύ των οποίων έξι θέσεις ΑμΕΑ, αφού ολοκληρώθηκαν οι εργασίες διαγράμμισης.
Ακόμη, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος εμφανίστηκε ικανοποιημένος από το έργο των πρώτων 2,5 ετών, προανήγγειλε έργα πρασίνου, ασφαλτοστρώσεων και ανάπτυξη των ποδηλατοδρόμων, ενώ υποστήριξε πως η διοίκησή του, και στον τομέα του Τουρισμού, έφερε «τη μεγαλύτερη επιτυχία, με την ένταξη της Θεσσαλονίκης στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας της UNESCO».
Τέλος, επανέλαβε την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος δήμαρχος στις εκλογές του 2023, συμπλήρωσε πως έχει ήδη ξεκινήσει διερευνητικές επαφές με πρόσωπα της πόλης που επιθυμούν να στελεχώσουν το νέο ψηφοδέλτιο. Για τις αλλαγές στο σχήμα διοίκησης και τις θέσεις αντιδημάρχων, είπε πως θα γίνουν γνωστές τον Ιανουάριο του νέου έτους.