Αγώνες της Super League κεκλεισμένων των θυρών για δύο μήνες, υποχρέωση των ομάδων για εγκατάσταση καμερών υψηλής ευκρίνειας στα γήπεδα, αλλά και αίτημα προς τον Άρειο Πάγο για ποινική αναβάθμιση της έρευνας για όλες τις υποθέσεις αθλητικής βίας περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στα μέτρα της κυβέρνησης για την οπαδική βία.
Τα μέτρα για την οπαδική βία, που αποφασίστηκαν σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό το Σάββατο, μετά τη δολοφονική επίθεση οπαδών κατά αστυνομικού με ναυτική φωτοβολίδα στου Ρέντη, ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
Αγώνες Super League χωρίς φιλάθλους
Το πρώτο από τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Μαρινάκης αφορά τη διεξαγωγή αγώνων της Super League χωρίς φιλάθλους για τους επόμενους δύο μήνες, δηλαδή μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου 2024. Μάλιστα, όσον αφορά τις «μεγάλες» ομάδες, το μέτρο θα ισχύσει και για τις ομάδες τους που αγωνίζονται στη Super League 2.
Παράλληλα, ο κ. Μαρινάκης ανακοίνωσε ότι το μέτρο για κεκλεισμένων των θυρών παιχνίδια θα ισχύσει κατά περίπτωση και στους εντός έδρας ευρωπαϊκούς αγώνες των ελληνικών ομάδων, εκκινώντας από τον αγώνα Ολυμπιακός-Μπάτσκα Τόπολα της προσεχούς Πέμπτης, το οποίο θα διεξαχθεί χωρίς κόσμο στις κερκίδες.
Μολονότι δεν έχει υπάρξει σαφής τοποθέτηση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, τα παιχνίδια κεκλεισμένων των θυρών θα ισχύσουν και για το Κύπελλο Ελλάδος.
Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τα αποτελέσματα της εφαρμογής της ανωτέρω απόφασης θα αξιολογηθούν έως τις 12 Φεβρουαρίου 2024, προκειμένου να εξετασθεί η παράταση της εφαρμογής της, σε περίπτωση που δεν τηρηθούν απολύτως οι νόμιμες προϋποθέσεις ασφαλούς διεξαγωγής των αγώνων ποδοσφαίρου. «Στόχος είναι η αποφυγή κινδύνων για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των συμμετεχόντων, καθώς και η μέγιστη δυνατή διασφάλιση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας», είπε χαρακτηριστικά.
Κάμερες και ηλεκτρονική είσοδος των φιλάθλων στα γήπεδα
Ένα δεύτερο μέτρο που ανακοινώθηκε σήμερα από την κυβέρνηση αφορά την εγκατάσταση και λειτουργία καμερών υψηλής ευκρίνειας στις προδιαγραφές της UEFA στο σύνολο των γηπέδων της Super League 1, και ταυτόχρονη απρόσκοπτη δυνατότητα ελέγχου τους και αξιοποίησης του υλικού τους από τις αρμόδιες Αρχές.
Επίσης, οι ομάδες θα πρέπει να εγκαταστήσουν σύστημα ηλεκτρονικής εισόδου φιλάθλων με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας, ενώ επιπρόσθετα μέσα στο διάστημα των δύο αυτών μηνών θα ανακοινωθεί από τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού μια σειρά από διοικητικά μέτρα, μεταξύ των οποίων αυτόματες κυρώσεις κατά των ομάδων σε περιπτώσεις επεισοδίων, πέραν όσων προβλέπονται στην αθλητική Δικαιοσύνη.
Ποινική αναβάθμιση της έρευνας για όλες τις υποθέσεις αθλητικής βίας και διαφθοράς
Το τρίτο μέτρο το οποίο ανακοινώθηκε αφορά την ποινική αναβάθμιση της έρευνας για όλες τις υποθέσεις αθλητικής βίας και διαφθοράς. Προς αυτόν τον σκοπό, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αύριο, Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης θα επισκεφθούν την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη και θα ζητήσουν εκ μέρους της κυβέρνησης την ποινική αναβάθμιση της έρευνας για όλες τις υποθέσεις αθλητικής βίας και διαφθοράς, με σκοπό την αναζήτηση φυσικών και ηθικών αυτουργών όλων των εγκλημάτων που έχουν τελεστεί και την αναζήτηση ύπαρξης τυχόν εγκληματικών οργανώσεων στον χώρο.
Ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι οι δύο υπουργοί θα καταθέσουν στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου όλα τα στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση των Αρχών για την αξιολόγηση στο πλαίσιο της ανακριτικής διαδικασίας και θα διαμηνύσουν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ότι η ελληνική πολιτεία δεν πρόκειται να επιδείξει καμία ανοχή στα φαινόμενα αυτά.
«Η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη θα διερευνήσει σε ποια έκταση δρουν στον ευρύτερο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού συμμορίες ή εγκληματικές οργανώσεις. Ποιοι χρηματοδοτούν, ενθαρρύνουν ή υποθάλπουν αυτήν την εγκληματική δραστηριότητα. Αν υπάρχουν κάποιοι που με τα όσα υποστηρίζουν δημόσια διαπράττουν αδικήματα διέγερσης σε παράνομες πράξεις. Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί το παράδοξο εκατομμύρια φιλάθλων να πληρώνουν την εγκληματική συμπεριφορά νοσηρών μειοψηφιών. Είναι επιτακτική ανάγκη να μπει ένα τέλος στην εγκληματική δράση οργανωμένων στρατών, οι οποίοι κατά καιρούς "ανακαλύπτουν" το βόλεϊ ή το χάντμπολ, μολύνοντας ακόμα και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Δέσμευση για νέα μέτρα, εάν χρειαστεί
«Πιστεύουμε ότι τα μέτρα που ανακοινώνουμε και ξεκινάμε άμεσα να εφαρμόζουμε θα αποδειχτούν επαρκή, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο αποκτήνωσης.
Εάν, όμως, κρίνουμε ότι χρειάζονται και ακόμα πιο σκληρά αλλά δίκαια μέτρα, διαβεβαιώνουμε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα πως δεν θα διστάσουμε στιγμή. Δεν θα σταματήσουμε λεπτό, θα συνεχίσουμε ακόμα πιο δυναμικά, μέχρι να υλοποιηθούν και να αποδώσουν προς όφελος των πολιτών το σύνολο των πρωτοβουλιών μας», τόνισε επίσης ο κ. Μαρινάκης.
Κανονικά οι φίλαθλοι σε μπάσκετ και άλλα αθλήματα
Αναφορικά με τον λόγο που η απαγόρευση παρουσίας των φιλάθλων αφορά μόνο στο ποδόσφαιρο, ο κ. Μαρινάκης είπε ότι «θεωρούμε ότι τα επεισόδια επεκτείνονται και σε άλλα αθλήματα, κάποιες φορές και στο μπάσκετ. Δεν νομίζω ότι είναι θέμα του βόλεϊ ό,τι συνέβη εκεί. Πολλές φορές οι οπαδοί που πάνε εκεί δεν έχουν καμία επαφή με το σπορ, δεν ξέρουν καν τι είναι το… φιλέ. Μεταφέρθηκε ένας στρατός κι έκανε ό,τι έκανε. Στο μπάσκετ έχει αξιολογηθεί ότι μπορούν να γίνουν αγώνες με εξασφαλισμένη την ασφάλεια των φιλάθλων. Με ένταση, ενδιαφέρον, που δείχνει ότι μπορούμε να κάνουμε οριακούς αγώνες μεταξύ δύο κορυφαίων ομάδων, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης, χωρίς τα προβλήματα του ποδοσφαίρου. Γι’ αυτό και θεωρούμε ότι δεν θα ήταν σωστό να είχαμε την ίδια απόφαση στα άλλα αθλήματα».