Μέτωπο κατά της Γερμανίας στο μεταναστευτικό -«Δεν θα γίνει το γερμανικό πρόβλημα ελληνικό» - iefimerida.gr

Μέτωπο κατά της Γερμανίας στο μεταναστευτικό -«Δεν θα γίνει το γερμανικό πρόβλημα ελληνικό»

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς / Φωτογραφία AP
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΤΕΛΗΣ
Γιάννης Καντέλης

Αποφασισμένη να μην επιτρέψει να μετατραπεί το μεταναστευτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Γερμανία σε ελληνικό είναι η κυβέρνηση.

Προς αυτή την κατεύθυνση, σχηματίζει μέτωπο με άλλους Ευρωπαίους εταίρους έναντι της αλλαγής πολιτικής που αποφάσισε το Βερολίνο με πρώτη πράξη τον αυστηρό έλεγχο στα χερσαία σύνορα, υπονομεύοντας τη ζώνη Σένγκεν.

Η Αθήνα δεν επιθυμεί τη σύγκρουση με τη Γερμανία, όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, αλλά να υπάρξει συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση ενός κοινού προβλήματος. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν θα δεχθεί να σηκώσει βάρη που δεν της αναλογούν. Το μήνυμα αυτό μετέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης Νίκος Παναγιωτόπουλος στον Γερμανό υφυπουργό Εσωτερικών Μπερντ Κρόσερ με τον οποίο συναντήθηκε χθες το βράδυ στο Βερολίνο, λίγο πριν από τη Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τα Σύνορα που ξεκινά σήμερα στη γερμανική πρωτεύουσα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κυβέρνηση: Οι τρεις πολιτικές αποφάσεις απέναντι στις γερμανικές πιέσεις

Απέναντι στις γερμανικές πιέσεις για τις επιστροφές μεταναστών και αύξηση των παροχών προς αυτούς, η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες, προτάσσει την τήρηση τριών πολιτικών αποφάσεων, όπως αυτές έχουν ληφθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τη λειτουργία της ζώνης Σένγκεν από όλες τις χώρες ώστε να μη διαταραχθεί η ελεύθερη μετακίνηση εντός της ΕΕ, της Συμφωνίας για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, αλλά και της συμφωνίας με την Τουρκία για τις επιστροφές προσφύγων. Η Γερμανία με την επέκταση των ελέγχων στα χερσαία σύνορα με όλες τις γειτονικές της χώρες δημιουργεί ένα σοβαρό προηγούμενο που μπορεί να οδηγήσει σε ένα ντόμινο κλεισίματος και από άλλα ευρωπαϊκά κράτη, γεγονός που δημιουργεί ανησυχία στην Αθήνα.

«Θέλουν να κλείσουν τα σύνορά τους και να τινάξουν στον αέρα την Ευρώπη. Είναι βαθιά νυχτωμένοι αν πιστεύουν ότι θα κόβουν και θα ράβουν την Ευρώπη σύμφωνα με τα δικά τους θέλω ή δεδομένα», δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης, Βασίλης Κικίλιας (ΣΚΑΪ), δείχνοντας τον εκνευρισμό της κυβέρνησης. Κομβική για την Ελλάδα είναι η εφαρμογή της Συμφωνίας για τη Μετανάστευση και το Άσυλο και θα εντείνει τις πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση, όπως και θα πράξει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παναγιωτόπουλος στις επαφές του στο Βερολίνο.

Ακόμα, εκκρεμεί η έκδοση από την Κομισιόν κανονιστικών πράξεων για να λάβει σάρκα και οστά η συμφωνία, κάτι που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του 2025, αν δεν υπάρξει επίσπευση των διαδικασιών. Από την άλλη, οι επιστροφές στην Τουρκία δεν λειτουργούν, με την Άγκυρα να ζητά πρόσθετη χρηματοδότηση για να πάρει πίσω μετανάστες που δεν δικαιούνται άσυλο.

Δεν ανησυχεί η Αθήνα για την ώρα

Προς το παρόν η κατάσταση δεν κρίνεται ανησυχητική από την κυβέρνηση, αφού δεν μπορούν να γίνουν επιστροφές από τη Γερμανία χωρίς συμφωνία και συγκεκριμένο πλαίσιο, όπως έχει γράψει το iefimerida.gr, ωστόσο θέλει να προλάβει με τις κατάλληλες κινήσεις να μην πάρουν τα πράγματα μια επικίνδυνη τροπή. «Δεν πρόκειται η Ελλάδα να είναι ο "σάκος του μποξ" ή να είναι η χώρα η οποία, επειδή ακολουθήθηκε, θεωρώ, μια λάθος πολιτική από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θα λύσει αυτή για τους άλλους το πρόβλημα», όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης (ΑΝΤ1).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μεταναστευτικό: Συμμαχίες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απέναντι στη Γερμανία

Ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει να θέσει το θέμα στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 17 Οκτωβρίου και ήδη χτίζονται συμμαχίες. Χθες συνάντησε στο Μέγαρο Μαξίμου τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ, ο οποίος θα είναι και ο νέος επίτροπος της Γαλλίας στην Κομισιόν. Λίγο νωρίτερα, στις κοινές δηλώσεις με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, ο κ. Σεζουρνέ είχε δηλώσει ότι «πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε να εφαρμοστεί το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση. Είναι μεγάλο διακύβευμα να δείξουμε ότι τα κείμενα που έχουν ψηφιστεί στην Ευρώπη είναι εφαρμόσιμα. Να μην υπάρχουν διαφορετικές αντιμετωπίσεις όσον αφορά το μεταναστευτικό στην Ευρώπη», ικανοποιώντας πλήρως τις ελληνικές θέσεις. Λίγο πριν, ο κ. Γεραπετρίτης είχε δηλώσει ότι Ελλάδα και Γαλλία συντονίζονται «ώστε να προτεραιοποιήσουμε τις δράσεις μας στην κατεύθυνση εφαρμογής του Συμφώνου».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ