Ο Στέφανος Κασσελάκης σχεδιάζει τις εξωστρεφείς δράσεις του και οργώνει την Ελλάδα «αδιαμεσολάβητα» πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ για τις γιορτές, την ώρα που στο εσωκομματικό πεδίο έχει αρχίσει ήδη η αντίστροφη μέτρηση και ένα άτυπο blame game υπό το φόβο της ήττας.
Οι εργασίες της ΚΕ μπορεί να έληξαν με μια ομόφωνη απόφαση και χωρίς τροπολογίες και ενστάσεις για το χαρακτήρα και την πολιτική κατεύθυνση του Συνεδρίου, ωστόσο το κλίμα έχει χαλάσει αρκετά στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι ισορροπίες είναι εξαιρετικά λεπτές και αυτό έχει αρχίσει να το αντιλαμβάνεται μέχρι και ο «άψητος» στα κομματικά πράγματα πρόεδρος του κόμματος.
Αντίστροφη μέτρηση
Το ορόσημο για τις ευρωεκλογές τρέχει και όλες οι αποφάσεις ακόμη και του Σαββατοκύριακου στην ΚΕ λήφθηκαν κάτω από έντονο παζάρι πάνω στο ορατό ενδεχόμενο οι κάλπες να σημάνουν ραγδαίες εξελίξεις εξαιτίας μιας νέα βαριάς ήττας για το ΣΥΡΙΖΑ.
Οι δημοσκοπήσεις δεν δίνουν σημάδια αισιοδοξίας για κάποια καλή επίδοση που σε αυτή τη φάση θα μπορούσε να αποτελέσει σανίδα σωτηρίας για τον νέο πρόεδρο.
Μάλιστα στην χθεσινή συνέντευξη στην ΕΡΤ και τον Γιώργο Κουβαρά ο κ. Κασσελάκης απέφυγε αυτή τη φορά να βάλει τον εκλογικό πήχη όσο σαφώς τον είχε ορίσει στις δυο προηγούμενες συνεντεύξεις του – αρχικά στο 17% και στη συνέχεια στην ολική ανατροπή.
Το ρολόι χτυπάει πάντως για τον κ. Κασσελάκη και την ομάδα του η οποία βλέπει ότι παρά την έντονη και αδιαμεσολάβητη… δραστηριότητα που αναπτύσσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ το κόμμα του παραμένει καθηλωμένο στις δημοσκοπήσεις στην τρίτη θέση οριακά διψήφιο – 10,9% στις τάσεις της MRB.
Ομολογία ήττας
Πολλοί συνδέουν την απόφαση που λήφθηκε και υποστηρίχτηκε διατασικά να μην στηθούν κάλπες μετά το έκτακτο Συνέδριο του Φεβρουαρίου για την εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής απευθείας από τη βάση του κόμματος, με τις δεύτερες και τρίτες σκέψεις που γίνονται οριζόντια στο ΣΥΡΙΖΑ για το αν θα καταφέρει το κόμμα να παραμείνει στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε επίπεδο ποσοστών.
Πολλά στελέχη μάλιστα μίλησαν για ομολογία ήττας πριν ακόμη την συνεδρίαση της ΚΕ καθώς όπως σημείωναν θα ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία ο κ. Κασσελάκης να ανανεώσει το κόμμα με πρόσωπα και να στελεχώσει το κορυφαίο όργανο του κόμματος από την αρχή για να το ελέγχει.
Πάνω σε αυτό το διακύβευμα κορυφώνεται και ένας υπόγειος πόλεμος αλλά λυσσαλέος όπως τον περιγράφει σημαίνων στέλεχος του κόμματος της ομάδας Πολάκη εναντίον του Νίκου Παππά τον οποίο τον θεωρούν ως το μεγάλο κερδισμένο… των εσωκομματικών διεργασιών.
Πολλοί μάλιστα από τους λεγόμενους «κασσελακιστές» ή τους «πολακιστές» μιλούν για παραγκωνισμό τους, λόγω τήρησης ισορροπιών.
Διχόνοια
Η πρώτη απάντηση που δίνουν κορυφαία στελέχη με γνώση και πείρα από τις κομματικές διεργασίες είναι ότι «σε όργανα όπως η ΚΟΕΣ ή η επιτροπή Θέσεων που θα προετοιμάσει το Συνέδριο δεν μπορείς παρά να κάνεις τη καλύτερη δυνατή κατανομή ρόλων σε έμπειρα κομματικά και πολιτικά στελέχη».
Στην σκληρή πολεμική που επιδίδονται εναντίον του κ. Παππά σύμφωνα με πληροφορίες τα ίδια αυτά στελέχη με αναφορές στους στενούς συνεργάτες του κ. Κασσελάκη βλέπουν ως συνυπεύθυνο ακόμη και τον διευθυντή του γραφείου του προέδρου δείχνοντας μάλιστα στα πρόσωπα με τα οποία έχει στελεχωθεί ο 7ος όροφος της Κουμουνδούρου.
Ο Μουτζούρης
Το γεγονός πάντως ότι ο Παύλος Πολάκης δεν «εμφανίστηκε» στην ΚΕ, περνώντας κάτω από τα ραντάρ, ήταν μια κίνηση στρατηγικής καθώς εξακολουθεί να δείχνει ότι μένει εκτός του κάδρου της διάσπασης και της ευθύνης για την τροπή που παίρνουν τα πράγματα στο ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο η επιμονή του κ. Κασσελάκη στην αυτόνομη πορεία που έχει εισηγηθεί ουσιαστικά ο στενός του συνεργάτης και συνομιλητής του από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι αποκαλυπτική και των προθέσεων.
«Ο μόνος όμορος χώρος είναι όποιος έχει την πολιτική, οικονομική και από κάθε άλλη άποψη κοινωνική ανεξαρτησία, για να μπορεί να αλλάξει τη χώρα. Είμαστε το μόνο Κόμμα… το μόνο κυβερνητικό Κόμμα το οποίο μπορεί να διοικήσει τη χώρα με καθαρά χέρια».
Αυτό ανέφερε ο κ. Κασσελάκης υιοθετώντας πλήρως της ρητορική και το αφήγημα του Παύλου Πολάκη, σε μια φάση όμως που ο ΣΥΡΙΖΑ ξεμένει από συμμαχίες, πολύτιμες ωστόσο για τη επόμενη ημέρα των ευρωεκλογών στην περίπτωση που κανένα κόμμα των προοδευτικών δυνάμεων δεν κάνει τη μεγάλη ανατροπή.
Σε κάθε περίπτωση ακόμη κι αν μερίδα των «κασσελακικών» ή των «πολακιστών» αισθάνεται ριγμένη προς όφελος του Νίκου Παππά ή των παλαιοπροεδρικών αυτό δεν σημαίνει ότι απαλλάσσεται και από τις ευθύνες ο στενός κύκλος που περιβάλλει τον κ. Κασσελάκη.
Γ΄ ημίχρονο
Σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί ο πρόσφατα παραιτηθείς από την ΚΕ Γιάννης Δραγασάκης ο οποίος ήταν αφοπλιστικά ευθύς στο γιατί παραμένει στο κόμμα.
«Δρω με καταστολή συναισθημάτων» είπε στη συνέντευξή του στο ΚΟΝΤΡΑ δηλώνοντας « αντίθετος στη σημερινή ηγεσία» και εκφράζοντας ευθέως την αμφισβήτησή του στο πρόσωπο του κ. Κασσελάκη» λέγοντας «εγώ το θέτω από τώρα» εννοώντας θέμα ηγεσίας.
Η ανησυχία του μάλιστα όπως είπε είναι αυτή που συμμερίζονται και μια σειρά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για το αν θα υπάρχει το κόμμα για να διαδραματίσει το ρόλο του στην Αριστερά και στις προοδευτικές δυνάμεις ή αν θα καταλήξει όπως είπε «σε ένα λαϊκίστικο κόμμα», δείχνοντας απευθείας τον Παύλο Πολάκη και τον κίνδυνο περαιτέρω απομόνωσης του κόμματος στο τρίτο ημίχρονο όπως χαρακτήρισε την επόμενη φάση ανασυγκρότησης του προοδευτικού χώρου μετά τις ευρωεκλογές.
Το ερώτημα ωστόσο που γεννάται σε πολλούς είναι αν το μουτζούρη θα τον πάρει τελικά ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης ή αν αρκετά νωρίτερα θα επιλέξει να χρεώσει το στενό πυρήνα συνεργατών του, όπως ο κ. Πολάκης, για την λογική ρεβανσισμού και κυνηγιού κεφαλών στην οποία επιδόθηκαν όλοι μαζί και συνέβαλε στη διάσπαση.