Ερχεται η πρώτη μετωπική σύγκρουση Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για την οικονομία και την διαχείριση της πανδημίας του Covid-19.
Η κοινοβουλευτική μάχη αναμένεται να δoθεί μετά την επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό την οποία κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα 21 Απριλίου. Ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στη Βουλή και θα απαντήσει στον Αλέξη Τσίπρα και όπως φαίνεται οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης αναμένεται να ανέβουν.
Πέτσας: Ο κ. Τσίπρας άρχισε τις εκπτώσεις
Την είδηση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση του κ. Τσίπρα, επιβεβαίωσε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων. «Βλέπουμε ωστόσο ότι ενώ ο κ. Τσίπρας είχε ανακοινώσει προ ημερησίας συζήτηση στη βουλή, άρχισε τις εκπτώσεις και κατέθεσε απλώς επίκαιρη ερώτηση», δήλωσε ο κ. Πέτσας.
«Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, για παράδειγμα, ζητούσε σε συνέντευξή του την προηγούμενη εβδομάδα να γίνει προ Ημερησίας Διατάξεως Συζήτηση στη Βουλή.
Ο Πρωθυπουργός, έχει αποδείξει ότι σέβεται την Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, επαναφέροντας την Ώρα του Πρωθυπουργού και καθιερώνοντας ενημέρωση της Βουλής των Ελλήνων, σε επίπεδο αρχηγών πολιτικών κομμάτων, με βάση τη διαδικασία που προβλέπεται στο Άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός, την επόμενη εβδομάδα, θα ενημερώσει τη Βουλή για την παρούσα κατάσταση και τα επόμενα βήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες η μάχη στη βουλή ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.
Υπενθυμίζεται πως αύριο Τετάρτη 22 Απριλίου, οι διαρκείς επιτροπές κοινωνικών και οικονομικών υποθέσεων έχουν ορίσει συνεδρίαση με αντικείμενο τη συζήτηση της 5ης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με τα κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η ερώτηση Τσίπρα στον πρωθυπουργό για τα voucher
Θέμα η «Ανεπαρκής αντιμετώπιση των προβλημάτων των ελευθέρων επαγγελματιών μέσω εξευτελιστικών προγραμμάτων ψευτοκατάρτισης και κατασπατάληση δημόσιου χρήματος». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζητά από τον πρωθυπουργό να ακυρώσει τα «κακής ποιότητας voucher» και να αποκαταστήσει την αξιοπρέπεια των επιστημόνων μέσω μιας έκτακτης χορήγησης επιδόματος για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως η πρόσφατη υπόθεση των voucher, της δήθεν κατάρτισης, συνιστά χαρακτηριστικό δείγμα αδιαφορίας για τα προβλήματα των ελεύθερων επαγγελματιών/ επιστημόνων καθώς και κυνικής εξυπηρέτησης συμφερόντων εν μέσω κρίσης. Όπως επισημαίνει ο Αλέξης Τσίπρας στην επίκαιρη ερώτηση του προς τον πρωθυπουργό «αποδεικνύεται έτσι, με τον πιο κραυγαλέο τρόπο, ότι όλο σας το προεκλογικό αφήγημα που ήθελε να σας παρουσιάζει ως υποστηρικτή και προστάτη της λεγόμενης «μεσαίας τάξης» και των ανθρώπων της «αριστείας», δεν ήταν παρά μια καλοστημένη πολιτική απάτη.
Γιατί τώρα, την ώρα της κρίσης, που οι κατεξοχήν εκπρόσωποι της αριστείας και της «μεσαίας τάξης», οι επιστήμονες/ελεύθεροι επαγγελματίες, χρειάζονται έμπρακτη στήριξη, αντιμετωπίζουν την αδιαφορία και τον εξευτελισμό από την πλευρά της κυβέρνησής σας».
Ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει πως είτε πρόκειται για ευρωπαικούς είτε για εθνικούς πόρους, «οι πόροι δεν είναι για ανορθολογική κατασπατάληση. Παρά το γεγονός ότι ήταν δυνατή η απευθείας ενίσχυση των αυτοαπασχολούμενων, τελικά για λιγότερη στήριξη, επιβαρύνατε περισσότερο τον εθνικό προϋπολογισμό, δηλ. περίπου κατά 80 εκατομμύρια ευρώ.
Χρήματα που, χωρίς λόγο, αντί να στηρίξουν τους επιστήμονες/ελεύθερους επαγγελματίες, πηγαίνουν ασκόπως σε 399 ΚΕΚ και, ιδίως, σε 7 παρόχους πλατφόρμας τηλεκατάρτισης, χωρίς καν να φροντίσετε να υπαχθούν σε έναν πλήρη, σοβαρό έλεγχο ποιότητας.
Με αποτέλεσμα να βοά το πανελλήνιο από πλείστα παραδείγματα κακής και χαμηλής ποιότητας παρεχόμενης υπηρεσίας, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι απευθύνονται σε επιστήμονες. Και το κρίσιμο ερώτημα στα χείλη της κοινής γνώμης, είναι ποιοι είναι εκείνοι που ευνοήσατε τόσο απροσχημάτιστα μέσα στην κρίση και για ποιόν λόγο».
Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει επιδόματα και όχι voucher
-Γιατί, σε αντίθεση με την εξαγγελία σας της 19ης Μαρτίου, επιλέξατε τελικά την οικονομική στήριξη των επιστημόνων μέσω της διαδικασίας κατάρτισης, ξοδεύοντας άσκοπα 80 εκατομμύρια ευρώ παραπάνω, ενώ θα μπορούσατε να τους εντάξετε απευθείας στην έκτακτη χρηματοδότηση των 800€;
Τι είναι αυτό που σας οδηγεί, παρά την κατακραυγή για τα κακής ποιότητας voucher, να επιμένετε και να μην ακυρώνετε, έστω και τώρα, αυτή την άσκοπη, αδιαφανή και εξευτελιστική για τους ελεύθερους επαγγελματίες διαδικασία, αποκαθιστώντας την αξιοπρέπειά τους μέσω μιας έκτακτης χορήγησης επιδόματος για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο;