Απόλυτη ικανοποίηση επικρατούσε στην κυβέρνηση μετά το πέρας των κοινών δηλώσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη και των Ευρωπαίων αξιωματούχων στις Καστανιές για το μεταναστευτικό και την κατάσταση στα σύνορα.
Οπως εκτιμά η ελληνική πλευρά, οι στόχοι που είχαν τεθεί, επιτεύχθηκαν στον μέγιστο βαθμό. Αποτέλεσμα είναι η δημιουργία ενός νέου πλαισίου, τόσο στην αντιμετώπιση του οργανωμένου από την Άγκυρα, σχεδίου παράνομης εισόδου χιλιάδων μεταναστών στην ελληνική επικράτεια, όσο και συνολικότερα του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος.
Η επίσκεψη της ηγεσίας των ευρωπαϊκών θεσμών στον Έβρο συνοδεύτηκε από σαφή στήριξη της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της εισβολής μεταναστών από τα σύνορα με την Τουρκία, αλλά, και έμπρακτων δεσμεύσεων ενίσχυσης σε οικονομικό επίπεδο, σε υλικοτεχνική υποδομή και ανθρώπινο δυναμικό της FRONTEX.
Μεταναστευτικό: Η διδακτική πτήση με το ελικόπτερο πάνω από τον Εβρο
Η πτήση με το ελικόπτερο Σινούκ πάνω από τον Έβρο, κατά μήκος των συνόρων, αποδείχτηκε άκρως διδακτική και χρήσιμη ως προς την κατανόηση της κατάστασης στο πεδίο. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, είχε αναλάβει να περιγράψει, στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής, Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ντέιβιντ Σασόλι και τον Πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, την εικόνα που αντίκριζαν. Το σημείο των συνόρων με την Τουρκία, τις κινήσεις των μεταναστών και τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι ελληνικές δυνάμεις να εμποδίσουν την είσοδο τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πιο ζωηρό ενδιαφέρον, κάνοντας πολλές διευκρινιστικές ερωτήσεις, έδειξε η πρόεδρος της Κομισιόν, ενώ ο Πρωθυπουργός της Κροατίας τόνισε την σημασία που έχει η αλλαγή πολιτικής από την κυβέρνηση στην φύλαξη των συνόρων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα σύνορα της που είναι και σύνορα της Ευρώπης, αλλά, θα χρειαστεί και την στήριξη των συνόρων. Η ενημέρωση συνεχίστηκε και στο Φυλάκιο 1 όπου προβλήθηκε βίντεο με υλικό που δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα και καθιστά φανερή τόσο την οργανωμένη προσπάθεια με την άσκηση βίας για να εισέλθουν χιλιάδες μετανάστες στην ελληνική επικράτεια, όσο και την καθοδήγηση που έχουν από τις τουρκικές αρχές.
Μεταναστευτικό: Πλήρης στήριξη από την ΕΕ
Λίγη ώρα αργότερα, οι επικεφαλής των ισχυρότερων θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο Πρωθυπουργός της Κροατίας, που ασκεί την προεδρία της ΕΕ, στέκονταν στο πλευρό του Έλληνα Πρωθυπουργού και παρείχαν απόλυτη πολιτική στήριξη στην φύλαξη των συνόρων και με τον τρόπο που το κάνει η Ελλάδα.
Μια εικόνα που από μόνη της έχει ιδιαίτερη αξία και μεταδίδει το μήνυμα της ενότητας που υπάρχει στην Ένωση απέναντι στις τακτικές και τους εκβιασμούς Ερντογάν. Παράλληλα, η κα Φον ντερ Λάινεν ανακοίνωσε σειρά μέτρων για την στήριξη της Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα. Πιο συγκεκριμένα, κατόπιν αιτήματος μας, η Frontex ετοιμάζεται να αναπτύξει μια ομάδα ταχείας παρέμβασης (RABIT), η οποία περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός σκάφους ανοιχτής θαλάσσης, έξι σκαφών για παράκτιες περιπολίες, δύο ελικοπτέρων, ενός αεροσκάφους, δύο οχημάτων με θερμικές κάμερες, αλλά και 100 συνοριοφυλάκων πέραν των ήδη υπαρχόντων 530, οι οποίοι θα αναπτυχθούν από στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα.
Ταυτόχρονα, θα δοθεί οικονομική υποστήριξη ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα, εκ των οποίων τα 350 εκατομμύρια ευρώ θα είναι άμεσα διαθέσιμα άμεσα και τα υπόλοιπα θα μπορούν να ζητηθούν στο πλαίσιο ενός τροποποιητικού προϋπολογισμού. Η οικονομική υποστήριξη αφορά τη διαχείριση του μεταναστευτικού γενικά και τη δημιουργία και διαχείριση των απαιτούμενων υποδομών. Τέλος, ενεργοποιείται ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας βάσει αιτήματος που έχει υποβληθεί από την Ελλάδα, μέσω του οποίου θα μπορούμε να λάβουμε βοήθεια σε ιατρικές ομάδες, ιατρικό εξοπλισμό, σκηνές, κουβέρτες, ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν.
Μεταναστευτικό: Η συνέχεια σήμερα στις Βρυξέλλες σε υπουργικό επίπεδο
Οι διπλωματικές πρωτοβουλίες της Ελλάδας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για την στήριξη της χώρας συνεχίζονται σήμερα στις Βρυξέλλες, όπου θα ταξιδέψουν για το συμβούλιο υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών τρεις υπουργοί. Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος.
Αναμένεται να συζητηθεί η φύλαξη των συνόρων, οι διαδικασίες ασύλου και η ενεργοποίηση του άρθρου 78 παράγραφος 3 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης που προβλέπει ότι: «Εφόσον ένα ή περισσότερα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν επείγουσα κατάσταση, λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, το Συμβούλιο μπορεί να εκδίδει, μετά από πρόταση της Επιτροπής, προσωρινά μέτρα υπέρ του εν λόγω κράτους μέλους».
Σε τηλεφωνικές επαφές που είχε χθες με ομολόγους του ο κ. Κουμουτσάκος, ενόψει της σημερινής συνεδρίασης, τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη άμεσης παροχής έμπρακτης αλληλεγγύης από τους Ευρωπαίους εταίρους στην Ελλάδα, με συντονισμένη δράση, «καθώς πρόκειται για ευρωπαϊκή πρόκληση και ασύμμετρη απειλή όχι μόνο για τα εθνικά, αλλά ταυτόχρονα και για τα ευρωπαϊκά σύνορα».
Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου ο Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τους ομολόγους του «για την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά σύνορα, ως αποτέλεσμα των τουρκικών εκβιασμών σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις δράσεις της Ελλάδας».