Το μεταναστευτικό είναι ένα θέμα που θα απασχολεί την Ελλάδα και την Ευρώπη για τα επόμενα χρόνια.
Δεν ήρθε για να φύγει, όπως αναφέρουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, με τη χώρα να καλείται να διαχειριστεί τις συνέπειες σε συνεργασία με τις Βρυξέλλες. Σήμερα το απόγευμα θα βρεθούν στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας και ο ομόλογός του της Γερμανίας, που χθες είχε ανάλογες επαφές στην Άγκυρα, προκειμένου να συζητήσουν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τις αυξημένες ροές από τα παράλια της Τουρκίας και να εξετάσουν πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Τα στοιχεία που διαθέτουν οι αρμόδιες υπηρεσίες για την προέλευση όσων βρίσκονται σήμερα στις δομές που υπάρχουν στη χώρα δείχνουν ότι η πλειοψηφία τους προέρχεται από το Αφγανιστάν (44%), τη Συρία (22%) και το Ιράκ (5%), επιβεβαιώνοντας, σύμφωνα με στελέχη της κυβέρνησης, ότι πλέον δεν μιλάμε για προσφυγική, αλλά, μεταναστευτική κρίση.
Το Μέγαρο Μαξίμου έχει θέσει ως προτεραιότητες την αποσυμφόρηση των νησιών, τις αλλαγές στη διαδικασία ασύλου και την αύξηση των επιστροφών στην Τουρκία για την διαχείριση του ζητήματος.
Μεταναστευτικό: Στόχος η αποσυμφόρηση εντός διμήνου
Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος επιφορτίστηκε με την ενίσχυση Περιφερειών και Δήμων που θα υποδεχτούν ανθρώπους από τις δομές των νησιών και σήμερα έχουν προγραμματιστεί οι πρώτες συσκέψεις. Στόχος είναι να μεταφερθούν σε ένα δίμηνο αναλογικά στις 10 από τις 13 περιφέρειες (εξαιρούνται Θράκη, Βόρειο και Νότιο Αιγαίο), περισσότεροι από 20.000 αιτούντες άσυλο. Όπως διευκρινίζουν κυβερνητικές πηγές, σε ξενοδοχεία θα μένουν μόνον οι οικογένειες με μικρά παιδιά και η χρηματοδότηση θα γίνεται από τα έκτακτα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά από σχετικό αίτημα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν 69.387 υποθέσεις ασύλου και για την επιτάχυνση της εξέτασης τους θα προσληφθούν 400 νέοι υπάλληλοι με σύμβαση έργου στην υπηρεσία ασύλου. Επίσης με μεταβατικές διατάξεις του σχεδίου νόμου για το άσυλο ρυθμίζονται παλιές υποθέσεις με συνοπτικές διαδικασίες ώστε να περιοριστεί, όπως εκτιμούν από την κυβέρνηση, περίπου στο 60%, ο αριθμός εκκρεμοτήτων.
Όσον αφορά τις επιστροφές, στόχος είναι να φτάσουν τις 10.000 το 2020, από τις 1.806 που πραγματοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη τετραετία. Για το λόγο αυτό επιδιώκεται ο χαρακτηρισμός της Τουρκίας, ως ασφαλής χώρα και πρώτου ασύλου, ειδικά για προερχόμενους από το Αφγανιστάν ή υποσαχάριες χώρες. Ταυτόχρονα θα υπάρξει κατάλογος ασφαλών τρίτων χωρών και ασφαλούς χώρας καταγωγής.