Μεταναστευτικό: Τι είναι το άρθρο 78 της Συνθήκης της ΕΕ που επικαλείται η ελληνική κυβέρνηση - iefimerida.gr

Μεταναστευτικό: Τι είναι το άρθρο 78 της Συνθήκης της ΕΕ που επικαλείται η ελληνική κυβέρνηση

Δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα
Ο Στέλιος Πέτσας ανακοινώνει τα έκτακτα μέτρα για το μεταναστευτικό /Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την ενεργοποίηση του άρθρου 78 παρ. 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκή Ένωσης ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατάσταση που διαμορφώνεται στο μεταναστευτικό.

Όπως ανακοίνωσε, μετά το τέλος του χθεσινού ΚΥΣΕΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανάμεσα στα πέντε μέτρα που αποφασίστηκαν στη σύσκεψη, η Αθήνα ζητά «Την άμεση γνωστοποίηση της παρούσας απόφασης, στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την κίνηση της διαδικασίας του άρθρου 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ληφθούν προσωρινά μέτρα υπέρ της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την αντιμετώπιση επείγουσας κατάστασης λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γιατί η Ελλάδα επικαλείται το άρθρο 78

Το άρθρο 78 παρ. 3 αναφέρει συγκεκριμένα: «Εφόσον ένα ή περισσότερα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν επείγουσα κατάσταση, λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, το Συμβούλιο μπορεί να εκδίδει, μετά από πρόταση της Επιτροπής, προσωρινά μέτρα υπέρ του εν λόγω κράτους μέλους ή των εν λόγω κρατών μελών. Το Συμβούλιο αποφασίζει μετά από διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Μέσω του συγκεκριμένου αιτήματος, η Αθήνα έχει τη δυνατότητα να αιτιολογήσει την εφαρμογή έκτακτων μέτρων, όπως η αναστολή υποβολής αιτήσεων ασύλου για ένα μήνα. Οι αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι πιθανόν να συζητηθούν και κατά τη διάρκεια της αυριανής επίσκεψης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι είναι η δεύτερη φορά που η Ελλάδα ζητά την ενεργοποίηση του Άρθρου 78 καθώς το ίδιο είχε πράξει η ελληνική κυβέρνηση και τον Απρίλιο του 2015, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μεταναστευτική κρίση εκείνης της περιόδου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ