Στην Ολομέλεια της Βουλής εισήχθη η τροπολογία Γεωργάδη-Καιρίδη για τη χορήγηση αδειών διαμονής σε παράνομους μετανάστες για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, με σκοπό την εργασία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για αύριο, Τρίτη, φιλοδοξώντας σε ρωγμές στο «γαλάζιο» στρατόπεδο, στο οποίο κατεγράφησαν ενστάσεις, με κυριαρχούσα αυτή του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
Ενστάσεις που, όπως δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, καθώς παραδέχθηκε «έλλειμμα ενημέρωσης».
Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι θα θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας, εξαιρώντας τον πρώην πρωθυπουργό, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
Έτσι, ακόμη και ορισμένοι βουλευτές που διαφώνησαν δημοσίως, όπως ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Στράτος Σιμόπουλος, ο Κώστας Καραγκούνης ή και ο υπουργός Θάνος Πλεύρης, διευκρίνισαν ότι θα υπερψηφίσουν την τροπολογία.
Ο Αντώνης Σαμαράς είναι άγνωστο τι θα πράξει τελικά, αν και το πιθανότερο είναι να μην προσέλθει στην ψηφοφορία.
Με βάση τις δηλώσεις των εκπροσώπων των κομμάτων πάντως -και παρά τις επιμέρους κριτικές που ασκούνται-, η τροπολογία Γεωργιάδη-Καιρίδη αναμένεται να συγκεντρώσει περί τις 260 ψήφους με τη σύμπραξη ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέας Αριστεράς αλλά και του ΚΚΕ, σύμφωνα με τη δήλωση του εκπροσώπου του κόμματος κ. Καραθανασόπουλου.
Εάν επιβεβαιωθούν τα παραπάνω, θα πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο αποτέλεσμα για τα κοινοβουλευτικά ήθη, καθώς θα ξεπεράσει και τον περίφημο νόμο Διαμαντοπούλου (ν. 4009/11) για τη μεταρρύθμιση των ΑΕΙ, που είχε περάσει με 255 βουλευτές. Τότε δεν είχαν ψηφίσει ούτε το ΚΚΕ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αδιευκρίνιστο είναι ακόμη το τι θα πράξει η Πλεύση Ελευθερίας.
Με άλλα λόγια, οι εκπρόσωποι του λεγόμενου δημοκρατικού τόξου εμφανίζονται συμπαγείς, στηρίζοντας τη ρύθμιση για τους μετανάστες, ενώ απέναντι είναι τα κόμματα της ακροδεξιάς (Ελληνική Λύση, Νίκη, Σπαρτιάτες).
Καιρίδης: Δεν νομιμοποιούνται οι παράνομοι μετανάστες, απλώς τους δίνεται δικαίωμα στη νόμιμη εργασία
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, υπεραμύνθηκε εκ νέου της τροπολογίας για τους «εργάτες γης», διευκρινίζοντας ότι «η ρύθμιση που φέρνουμε δεν είναι νομιμοποίηση, διότι δεν δίνει δικαίωμα μόνιμης διαμονής και ιθαγένειας».
Μάλιστα, κατηγόρησε όσους διαφωνούν, καθώς, όπως είπε, «είτε δεν θέλουν να τη διαβάσουν είτε δεν ξέρουν να τη διαβάζουν είτε επιμένουν σε πράγματα που δεν υπάρχουν».
«Η ρύθμιση αυτή δίνει το δικαίωμα σε μη νόμιμα διαμένοντες στην Ελλάδα από τρία χρόνια και πάνω στη νόμιμη εργασία και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί αλλαγής πολιτικής» επισήμανε ο κ. Καιρίδης. Επανέλαβε ότι «η ρύθμιση δεν είναι νομιμοποίηση, διότι δεν δίνει δικαίωμα μόνιμης διαμονής, ιθαγένειας, απλώς δίνει ένα δικαίωμα στη νόμιμη εργασία σε ανθρώπους που είναι εδώ για πολλά χρόνια και έχουν και μπορούν να δουλέψουν, και για όσους δουλεύουν».
«Δεν είναι κάτι πρωτοφανές για την Ελλάδα. Έχουμε πάγιο μηχανισμό που δίνουμε χαρτιά ήδη από το 2014 και παλαιότερα, σε ανθρώπους που βρίσκονται εδώ μη νόμιμα» υπενθύμισε, και πρόσθεσε: «Και δεν είναι μαγνήτης η Ελλάδα, γιατί δεν αφορά νεοεισερχόμενους, ούτε καν ανθρώπους που ήρθαν το 2022 ή το 2023. Αφορά παλαιότερες αφίξεις και όχι παράνομες αφίξεις».
Ο κ. Καιρίδης -που ενημέρωσε τους πρεσβευτές της ΕΕ για την μεταναστευτική πολιτική της Ελλάδας- κατέληξε με νόημα: «Ξεκαθαρίζω, και το λένε τα στοιχεία, ό,τι κι αν προσπαθεί να πει το ένα άκρο του πολιτικού φάσματος. Η συντριπτική πλειοψηφία φεύγουν από την Ελλάδα, είτε ως πρόσφυγες είτε ως παράτυποι μετανάστες, και καταλήγουν στον πλούσιο ευρωπαϊκό Βορρά, στη Γερμανία. Και, ναι, ο μαγνήτης είναι η Γερμανία και ο Βορράς. Για εκεί κατευθύνονται, και η Ελλάδα παραμένει χώρα διέλευσης και όχι τελικού προορισμού».