Αυτόνομη πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, ταυτόχρονο πρέσινγκ και άνοιγμα στο ΠΑΣΟΚ, φλερτ με τη Ζωή και «παρών» για την ηγεσία του μεγάλου φορέα της Κεντροαριστεράς περιλαμβάνει το σχέδιο του Στέφανου Κασσελάκη μετά το 14,9% των ευρωεκλογών.
Με μια ομιλία που περιείχε όλες τις ενδεχόμενες πρωτοβουλίες που μπορεί να πάρει στην κινούμενη άμμο της Κεντροαριστεράς, ο Στέφανος Κασσελάκης, στην πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις ευρωεκλογές, προχώρησε και σε αποτίμηση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών.
14,9% = 17,8%
Τόσο στην ομιλία του από τη Βουλή όσο και στη συνέχεια στο δελτίο ειδήσεων του Mega, ο κ. Κασσελάκης είπε ότι δεν πετάει από τη χαρά του για το αποτέλεσμα, αλλά, κάνοντας τα δικά του μαθηματικά, σημείωσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ άντεξε έναν τεράστιο πόλεμο. Ιδίως αν συνυπολογίσει κανείς την εκροή προς το μόρφωμα των κλεμμένων εδρών, που τελικά είχε ελάχιστη απήχηση στην κοινωνία παρά τις 11 έδρες του στη Βουλή. Κι αν συνυπολογίσει τις τεράστιες απώλειες στη Ροδόπη και στην Ξάνθη σε σχέση με πέρυσι, για λόγους που πλέον ανήκουν στο παρελθόν, ο ΣΥΡΙΖΑ κράτησε απόλυτα το εθνικό ποσοστό του από πέρυσι».
Το επιχείρημα αυτό για ένα ποσοστό της τάξης του 15% είχε ακουστεί από τα στελέχη της Κουμουνδούρου και προεκλογικά σχολιάζοντας τις δημοσκοπήσεις, ωστόσο δεν ήχησε ευχάριστα στα αυτιά πολλών βουλευτών.
Ο κ. Κασσελάκης ανέλαβε το κόμμα με δημοσκοπική επίδοση στα επίπεδα των εθνικών εκλογών πέριξ ή και πάνω από το 17%, το οποίο στη συνέχεια μέχρι τα Χριστούγεννα και εξαιτίας των χειρισμών του και της επικοινωνιακής του τακτικής έπεσε στο 8%, σχολίαζαν οι δυσαρεστημένοι βουλευτές.
Διακοσμητικοί βουλευτές
«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ» είπε από το βήμα της αίθουσας Γερουσίας της Βουλής, την ώρα όμως που οι περισσότεροι βουλευτές στα έδρανα «έβραζαν», έχοντας αντιληφθεί ότι ο κ. Κασσελάκης είχε σκοπό να κλείσει άρον-άρον τη διαδικασία καθώς είχε προγραμματισμένη συνέντευξη στην τηλεόραση του Mega.
Η παντελής απουσία κριτικής και προβληματισμού από την πλευρά της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για το αποτέλεσμα των εκλογών ενόχλησε τους βουλευτές, οι οποίοι, μετά τις αυτοαναφορικές τοποθετήσεις του κ. Κασσελάκη, αισθάνθηκαν περισσότερο διακοσμητικοί.
Όπως σχολίαζαν στο τέλος της ομιλίας Κασσελάκη, ουσιαστικά ο πρόεδρος ήρθε στη Βουλή για να κάνει έναν μονόλογο και να «δώσει τη γραμμή» για το πώς βλέπει εκείνος το 14,9% της κάλπης.
Παρέμβαση Νοτοπούλου
Η στάση αυτή της ηγεσίας του κόμματος απέναντι στους βουλευτές ενόχλησε έντονα μια μερίδα τους. Έτσι, στο κλείσιμο της ομιλίας του κ. Κασσελάκη και στην ανακοίνωση του διευθυντή της ΚΟ Θάνου Μωραΐτη ότι θα ακολουθήσει και άλλη συνεδρίαση, κάποιοι αντέδρασαν έντονα.
Ειδικότερα, η Κατερίνα Νοτοπούλου απευθύνθηκε ηχηρά προς τον κ. Μωραΐτη, ζητώντας του «να συζητήσουμε τώρα» και να οριστεί επί τόπου νέα ημερομηνία σύγκλησης της Ομάδας, ενώ τη σκυτάλη πήρε και άλλος ένας τουλάχιστον βουλευτής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πίεση των βουλευτών μεταφέρεται και στον πρόεδρο της ΚΟ Σωκράτη Φάμελλο, καλώντας τον να υπερασπιστεί την Κοινοβουλευτική Ομάδα.
«Πάγος» στις σχέσεις Κασσελάκη - Πολάκη
Εξίσου ηχηρή ήταν όμως και η απουσία του άλλοτε «αντιπροέδρου» του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη.
Οι σχέσεις των δύο ανδρών βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες στο ναδίρ, με τον κ. Κασσελάκη να βάζει στο ίδιο κάδρο τους πασόκους με τον Παύλο Πολάκη.
«Σε αυτό το μεγάλο κόμμα της Κεντροαριστεράς δεν θα υπάρχουν αποχές από ζητήματα ηθικής που ανήκουν στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, όπως είναι η ισότητα στον γάμο ή η άμεση αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης».
Αιχμή για τον Αλέξη Τσίπρα
Ο κ. Κασσελάκης δεν άφησε κανέναν έξω από το στόχαστρό του, επιχειρώντας να μπει εμβόλιμα στη συζήτηση για τον μεγάλο φορέα της Κεντροαριστεράς.
«Σενάριο να αποχωρήσω για να έρθει ένας από μηχανής θεός δεν υπάρχει» είπε στην ομιλία του ο κ. Κασσελάκης.
Προηγουμένως είχε ανακοινώσει ότι θα είναι υποψήφιος «αν θεωρητικώς περισσότερα σχήματα της δημοκρατικής παράταξης φτάσουν στο σημείο συναίνεσης, τότε το τελευταίο πράγμα που θα ήταν εμπόδιο θα ήταν η δική μου καρέκλα. Και αν είναι προϋπόθεση να υπάρχει εκ νέου εκλογή προέδρου από το επανιδρυμένο κόμμα, από τον μεγαλύτερο προοδευτικό χώρο, τότε με ταπεινοφροσύνη και αίσθημα ευθύνης θα ανταποκριθώ σε αυτή την προϋπόθεση και θα θέσω εκ νέου υποψηφιότητα για την ηγεσία».
Άνοιγμα στη Ζωή
Ο κ. Κασσελάκης πάντως βάζει και τους όρους του για να συμμετάσχει σε ένα μεγαλύτερο εγχείρημα μαζί με το ΠΑΣΟΚ, αποκλείοντας με κάθε τρόπο τη σύμπραξή του σε σχήμα με την «ανήθικη» Νέα Αριστερά.
Χωρίς όρους και προϋποθέσεις, πάντως, βλέπει το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που φάνηκε και από την παρότρυνση των βουλευτών του κόμματός του να πάρουν πρωτοβουλίες για κοινές προτάσεις νόμου και με το ΠΑΣΟΚ και με την Πλεύση Ελευθερίας.
Η ένταξη της κ. Κωνσταντοπούλου στο κάδρο έχει προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια στο εσωτερικό της ΚΟ.