Το διπλωματικό της αποτύπωμα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής ενισχύει η Ελλάδα με μπαράζ επαφών με τις χώρες της περιοχής και την υπογραφή συμφωνιών που εδραιώνουν τις διμερείς σχέσεις.
Σε μια περίοδο ανακατατάξεων, όπου το τοπίο αναδιαμορφώνεται, απόρροια των συνεχών κρίσεων, η Αθήνα επιχειρεί να αναβαθμίσει τον ρόλο της και να είναι παρούσα στις εξελίξεις που θα καθορίσουν την επόμενη ημέρα. Το Κάιρο, όπου πραγματοποιήθηκε χθες η τριμερής με την Αίγυπτο και την Κύπρο, αποτέλεσε τον πρώτο σταθμό του κ. Μητσοτάκη, καθώς τη Δευτέρα θα βρίσκεται στην Αλ Ούλα της Σαουδικής Αραβίας για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών.
Ο αναθεωρητισμός, με τη συνδρομή του εκλεγμένου Προέδρου την Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, κερδίζει διαρκώς έδαφος στο διεθνές περιβάλλον, επιτείνοντας την ανησυχία για τις επόμενες κινήσεις των χωρών που ενστερνίζονται το δίκαιο του ισχυρού. Σε αυτές συγκαταλέγεται και η Τουρκία, που επιχειρεί να διεισδύσει στην περιοχή της Μέσης Ανατολής μέσω της Συρίας, αμφισβητώντας τις Συνθήκες και επεκτείνοντας τη σφαίρα επιρροής της. Αυτό έχει σημάνει συναγερμό στην Αθήνα και σε άλλες χώρες, όπως η Αίγυπτος, με αποτέλεσμα να ενισχύουν τη συνεργασία τους.
Μήνυμα της τριμερούς στην Τουρκία
Η κοινή δέσμευση για «προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική», όπως αναφέρεται στην κοινή διακήρυξη της τριμερούς, περιγράφει τον στόχο Αθήνας, Καΐρου και Λευκωσίας για διατήρηση status quo στην περιοχή, ενώ το αίτημα για «συμβολή όλων των παραγόντων στη σταθερότητα και αποχή από προβοκατόρικες ενέργειες» αποτελεί σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα. Ο κ. Μητσοτάκης στις δηλώσεις του ήταν σαφής ως προς την επόμενη ημέρα της Συρίας, τονίζοντας ότι αυτή περνά «μέσα από την τήρηση του Διεθνούς Δικαίου», παίρνοντας θέση ως προς τα σενάρια για υπογραφή συμφωνίας ΑΟΖ ανάμεσα στη Συρία και στην Τουρκία. Διπλωματικές πηγές, πάντως, εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι πιθανό στο άμεσο μέλλον, ενώ εκφράζουν γενικότερα επιφυλάξεις ως προς το ενδεχόμενο μιας τέτοιας κίνησης από την πλευρά της Άγκυρας υπό τις παρούσες συνθήκες. Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσεχές διάστημα προγραμματίζονται επισκέψεις του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη στις χώρες της Μέσης Ανατολής, με σταθμούς σε όλα τα ενεργά μέτωπα όπου υπάρχουν εν εξελίξει κρίσεις.
Ο κρίσιμος ρόλος της Αιγύπτου
Ο ρόλος της Αιγύπτου θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμος τόσο για την ανάσχεση της τουρκικής επεκτατικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και για τη σταθερότητα στην περιοχή. «Η Αίγυπτος είναι πολύ μεγάλη για να πέσει», σημειώνει διπλωματική πηγή, ενθαρρύνοντας την οικονομική της ενίσχυση από την Ε.Ε., αφού τα έσοδά της από τη Διώρυγα του Σουέζ έχουν μειωθεί 70% λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην Ερυθρά Θάλασσα. Η ανάγκη για ευρωπαϊκή στήριξη περνά μέσα από την Αθήνα, κι αυτό το γνωρίζει καλά το Κάιρο, με αποτέλεσμα να συντάσσεται με τις ελληνικές θέσεις, απορρίπτοντας το όψιμο φλερτ του κ. Ερντογάν.
Σημαντική η συνεργασία Ελλάδας - Σαουδικής Αραβίας
Ιδιαίτερη σημασία αποδίδουν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη και στη συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία. Αφενός τα τεράστια κεφάλαια που μπορούν να κατευθυνθούν για επενδύσεις στην Ελλάδα. Ήδη σε ισχύ είναι συμφωνίες επενδύσεων, στρατιωτικής συνεργασίας, στον τομέα της ενέργειας και της τεχνολογίας, και θα υπογραφούν και νέες.
Αφετέρου η ισχυροποίηση των δεσμών με μια χώρα που έχει ενεργό ρόλο στις εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και μπορεί να αντισταθμίσει την επιρροή της Τουρκίας στη Συρία. Τα κεφάλαια του Ριάντ είναι απαραίτητα για την ανοικοδόμηση της χώρας, προσφέροντας λόγο και ισχύ στη Σαουδική Αραβία για την επόμενη ημέρα.