Το σύνδρομο της υπονόμευσης του προέδρου χτυπά και τη νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ με το επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη να είναι αποφασισμένο πλέον να οδηγήσει τα πράγματα στα άκρα δείχνοντας και πάλι την πόρτα της εξόδου στους «υπονομευτές».
Το επιτελείο του κ. Κασσελάκη επιχειρεί να οριοθετήσει τη διαγραφή του κ. Τζουμάκα πατώντας πάνω στις φράσεις του κ. Τζουμάκα για τη διαπλοκή και την ολιγαρχία που έχει εγκατασταθεί μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ.
Ορίστε η έξοδος
Η ηγετική ομάδα είναι αποφασισμένη να μην κάνει βήμα πίσω από τη δική της ερμηνεία στα όσα είπε ο κ. Τζουμάκας δείχνοντας μάλιστα την πόρτα της εξόδου σε όλα τα στελέχη του κόμματος που δίνουν μια εκ διαμέτρου αντίθετη ερμηνεία μιλώντας για γνήσια πολιτική κριτική στον ίδιο τον κ. Κασσελάκη.
«Αν ο Νίκος Φίλης ή οποιοδήποτε στέλεχος ή μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συμμερίζεται την συγκεκριμένη αναφορά του Στέφανου Τζουμάκα, τίθεται το ερώτημα, γιατί παραμένει στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ;» ρωτούν ευθέως, από την πλευρά της ηγεσίας, και επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα απέραντο ναρκοπέδιο και κάθε δήλωση ή κάθε βήμα είναι άκρως επισφαλή, ακόμη και για τα ηγετικά στελέχη.
Νωρίτερα, ο Νίκος Φίλης είχε κατακεραυνώσει την πρόθεση διαγραφής του Στ. Τζουμάκα, αλλά και τον ίδιο τον Στέφανο Κασσελάκη, με την ακόλουθη δήλωση:
«Ο Στ. Κασσελάκης προχώρησε σε μια απαράδεκτη ενέργεια απέναντι στον Στ. Τζουμάκα που βαθαίνει την κρίση στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Προφανώς δεν γνωρίζει το καταστατικό και τη δημοκρατική κουλτούρα του κόμματός μας. Στην ουσία επιθυμεί τη διαγραφή του αγωνιστή της Δημοκρατίας Στ. Τζουμάκα για την πολιτική κριτική που ασκεί και για όσα είχε αναφέρει την εποχή που διεκδικούσε την Προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά και προχθές στην Πολιτική Γραμματεία χωρίς να λάβει οποιαδήποτε απάντηση Με ανάρτηση από το Μαϊάμι ο κ. Κασσελάκης δείχνει πως εννοεί την περιβόητη "αδιαμεσολάβητη εκπροσώπηση" των μελών του κόμματος. Δείχνει επίσης πως εννοεί το Συνέδριο τη διεξαγωγή του οποίου συνεχώς αναβάλλει. Με διαγραφές διαφωνούντων! Είναι χρέος όλων μας να στηρίξουμε τον Στ Τζουμάκα και να μην επιτρέψουμε τον περαιτέρω εκφυλισμό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Μια τέτοια εξέλιξη αποτελεί το καλύτερο δώρο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη».
Ο κ. Τζουμάκας όπως και άλλα στελέχη παρατηρούσαν ότι όλα αυτά που είπε χθες ειπώθηκαν και προεκλογικά και με πιο σκληρή γλώσσα και ύφος για τον ίδιο τον τότε συνυποψήφιό του, αλλά τώρα εν μέσω ευθείας πολιτικής αμφισβήτησης που πλέον εκφράζεται και στα όργανα του κόμματος μέσα από τις οριακές και στα όρια της ανοχής ψηφοφορίες η νέα ηγεσία δεν έχει άλλα περιθώρια διαλλακτικότητας εδώ που έχουν οδηγηθεί τα πράγματα, όπως σημειώνουν από την πλευρά τους στελέχη δίπλα στον νέο πρόεδρο.
Παγιώνεται η αμφισβήτηση του Κασσελάκη
Από την πλευρά της Ομπρέλας οι αντιδράσεις από την πρώτη στιγμή ήταν έντονες απέναντι στην κίνηση του νέου προέδρου να διαγράψει τον κ. Τζουμάκα.
Δεν τίθεται ζήτημα για τον αν θα μπει η Ομπρέλα συντεταγμένα ασπίδα στον κ. Τζουμάκα, από τη στιγμή που οι δηλώσεις του δεν στρογγυλεύονται, ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από το αν θα τηρηθεί το καταστατικό.
Το ζήτημα αυτό είναι κομβικό και για το βαθμό εμπιστοσύνης που μπορεί να αναπτυχθεί με το κόμμα, σχολίαζαν στελέχη της Ομπρέλας. Μάλιστα ο Πάνος Σκουρλέτης, σε βραδινή του συνέντευξη στο Atticatv, ρωτήθηκε αν αμφισβητεί προσωπικά τον κ. Κασσελάκη και εκείνος απάντησε «αμφισβητούμε και δεν αναγνωρίζουμε τις πολιτικές του».
Επι της ουσίας… στα όργανα
Σε κάθε περίπτωση το ερώτημα της διαγραφής Τζουμάκα σημαίνει ότι θα πρέπει να συνεδριάσει εκ νέου είτε η Πολιτική Γραμματεία είτε να αποφασίσει η προσεχής ΚΕ για το αν θα δεχτεί την εισήγηση του κ. Κασσελάκη.
Στα όργανα αυτά θα ανοίξει αναπόφευκτα και η συζήτηση επί της ουσίας των δηλώσεων Τζουμάκα και αν η «ολιγαρχία μπήκε στο ΣΥΡΙΖΑ» από το παράθυρο ή μέσω του ίδιου του κ. Κασσελάκη.
«Ας κάνει τη συζήτηση, αν τολμάει» ήταν η αντίδραση κορυφαίου στελέχους της Ομπρέλας αμφισβητώντας πλήρως την επιχειρηματολογία των νεοπροεδρικών ότι ο κ. Τζουμάκας αναφέρθηκε συνολικά στο κόμμα και στα μέλη του κόμματος.
Διέγραψε τον Τζουμάκα με φράση αλά Ανδρέας Παπανδρέου
Οι εσωκομματικοί επικριτές πάντως της νέας ηγεσίας μιλούν για καθαρό ρεβανσισμό της ομάδας Πολάκη, τον οποίο μάλιστα αφήνουν να εννοηθεί ότι είναι και το πρόσωπο πίσω από τις υπερατλαντικές, αλά Ανδρέα Παπανδρέου, πρωτοβουλίες του νέου προέδρου.
Βέβαια και ο ίδιος ο κ. Τζουμάκας δείχνει να μην έχει σαφή εικόνα για το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ, από τη στιγμή που δηλώνει ότι θα καλέσει τον άλλοτε σύντροφό του στο ΠΑΣΟΚ και πρόεδρο του πειθαρχικού του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνη Κοτσακά, να τρέξει τη διαδικασία.
Η αλά Ανδρέας Παπανδρέου έκφραση του κ. Κασσελάκη («έθεσε εαυτόν εκτός ΣΥΡΙΖΑ») έτυχαν και σκληρής ειρωνείας από τη πλευρά της Ομπρέλας, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο σε ανάρτησή του να ανοίγει πρώτος το χορό του δηκτικού σχολιασμού, γράφοντας «υπάρχει το «θέτει τον εαυτό του εκτός κόμματος». Υπάρχει επίσης η «παραπομπή στην επιτροπή δεοντολογίας». Δυσκολεύομαι να κατανοήσω πως τα δυο μπορούν να ισχύουν την ίδια στιγμή. Σημείο των καιρών και αυτό».
Μάλιστα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Κόκκαλης χρησιμοποίησε τη φράση του Ανδρέα Παπανδρέου όταν λίγες ημέρες την απομάκρυνση του Στέφανου Τζουμάκα από το υπουργείο Παιδείας το 1988 του είπε την περίφημη φράση «Στέφανε λυπάμαι…»
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Αννέτα Καββαδία που σχολίασε ότι «κάποιοι τον έπεισαν ότι η Ιστορία μπορεί να επαναληφθεί. Μόνο που επαναλαμβάνεται ως φάρσα. Καλά… Δεν ήξερε. Δε ρώταγε; Καλά θα πάει κι αυτό!».