Πολύ σοβαρά εξετάζει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ σε μια σειρά από τρόφιμα προκειμένου να συγκρατηθούν οι αυξήσεις στις τιμές.
Η σχετική συζήτηση έχει ενταθεί το τελευταίο δεκαήμερο χωρίς όμως να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις. Μέγαρο Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο έχουν κάνει υπολογισμούς για το κόστος ενός τέτοιου μέτρου το οποίο είναι σημαντικό, όμως, δεν αποκλείεται να τεθεί σε εφαρμογή αν κριθεί ότι οι τιμές ξεφεύγουν.
Σε ποια τρόφιμα θα μειωθεί ο ΦΠΑ
Στο θέμα αναφέρθηκε χθες ο πρωθυπουργός μιλώντας στο forum του Οικονομικού Ταχυδρόμου σημειώνοντας ότι «είναι πάντα ένα μέτρο το οποίο μπορεί να υπάρχει στη φαρέτρα μας». Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των τροφίμων στα οποία θα μειωθεί ο ΦΠΑ, εφόσον δοθεί το πράσινο φως, είναι το ψωμί, το γάλα και το κρέας. Στην ουσία πρόκειται για τα βασικά είδη που διατροφής και στα οποία ήδη οι τιμές έχουν ανοδική τάση με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το ψωμί με την τιμή της φρατζόλας να έχει εκτιναχθεί σε λίγες ημέρες κατά 20%.
Τι προβληματίζει την κυβέρνηση για τη μείωση του ΦΠΑ
Προβληματισμό για την υλοποίηση του μέτρου μείωσης του ΦΠΑ από το 13% στο 6% σε βασικά αγαθά, πέραν του δημοσιονομικού κόστους, προκαλεί η δυνατότητα να περάσουν οι μειώσεις στο καλάθι της νοικοκυράς και να μην καταλήξει «στο περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων», όπως είπε χθες ο κ. Μητσοτάκης. «Θα πρέπει να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι οποιαδήποτε οριζόντια παρέμβαση περνάει τελικά στην τελική τιμή», τόνισε «διότι αυτό μας ενδιαφέρει, να μειωθούν οι τιμές, να συγκρατηθεί η αύξηση των τιμών. Αυτό πρέπει να είναι το ζητούμενο».
Συνεργάτες του πρωθυπουργού χαρακτηρίζουν το μέτρο ως ύστατη λύση στο ράλι τιμών, όμως, άλλα κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι αργά ή γρήγορα μια τέτοια κίνηση θα καταστεί μονόδρομος. Τα στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών δείχνουν ότι η αγορά δεν μπορεί να απορροφήσει τις αυξήσεις των πρώτων υλών και θα χρειαστεί μια κυβερνητική πρωτοβουλία που θα συγκρατήσει το κόστος για τους καταναλωτές.
Η εκτίμηση για επιπλέον ενίσχυση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις
Για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας έχουν δαπανηθεί μέχρι τώρα περίπου 4 δισ. ευρώ για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, όμως η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι θα χρειαστούν νέες παρεμβάσεις, ειδικά από την στιγμή που κανείς δεν γνωρίζει την διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία. Όπως έχει γράψει το iefimerida.gr η απόφαση του πρωθυπουργού είναι να μην εξαντληθούν τα δημοσιονομικά περιθώρια, αλλά, να κρατηθούν εφεδρείες για νέα μέτρα εφόσον το απαιτήσουν οι περιστάσεις.
Κάτι, που επιβεβαίωσε χθες ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι «κρατάμε εφεδρείες γιατί δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει αυτή η κρίση. Αυτή είναι η υπεύθυνη, η συνετή στάση». Σε αυτό το πλαίσιο οι επόμενες εβδομάδες θα κρίνουν την μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα τρόφιμα.