Τη Ρόδο επισκέφθηκε ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Παύλος Μαρινάκης.
Η επίσκεψη ξεκίνησε από την Ιαλυσό, όπου ο γραμματέας και τα στελέχη επισκέφθηκαν τα γραφεία της ΔΗΜΤΟ Ρόδου και συνομίλησαν με πολίτες και στελέχη. Έπειτα βρέθηκαν στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όπου συνομίλησαν με τον περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο και στελέχη της Περιφερειακής Αρχής για τα ζητήματα ανάπτυξης στην Περιφέρεια, η οποία, σύμφωνα με τη Eurostat, παρουσίασε τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην ΕΕ, καθώς και για την τουριστική ανάπτυξη στο νομό.
Στη συνέχεια, ο γραμματέας της ΠΕ ΝΔ και τα στελέχη του κόμματος επισκέφθηκαν τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ρόδου κ.κ. Κύριλλο και κατόπιν βρέθηκαν στο Δημαρχείο της Ρόδου, όπου συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Αντώνη Καμπουράκη και μέλη της Δημοτικής Αρχής, συνομιλώντας για μεγάλα έργα υποδομής που προωθούνται στον Δήμο της Ρόδου και τις τουριστικές υποδομές του νησιού.
Κατόπιν, τα στελέχη του κόμματος περιηγήθηκαν στην πόλη της Ρόδου, ενώ η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με τη Διευρυμένη συνεδρίαση της ΔΕΕΠ Ν. Δωδεκανήσου, όπου το «παρών» έδωσαν δεκάδες στελέχη από όλο τον νομό.
Μαρινάκης: Να μην γκρεμίσουμε όλα όσα έχουν χτιστεί
Ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Παύλος Μαρινάκης σημείωσε, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του:
«Σε μια περίοδο αλλεπάλληλων κρίσεων, άνθρωποι από όλες τις γενιές, τις γενιές των παππούδων μας και των γιαγιάδων μας, τις γενιές των γονιών μας, τη δική μας γενιά, αλλά και τους πολύ μικρότερους από εμάς, σε μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδο πολλών κρίσεων, μεγάλων προκλήσεων, εισαγόμενων κρίσεων, βλέπουμε να έρχονται κοντά στη Νέα Δημοκρατία και να την κρατάνε όρθια.
Τη μόνη διαχρονικά μεγάλη παράταξη. Αυτή είναι η δύναμη της Νέας Δημοκρατίας. Η δύναμη της Νέας Δημοκρατίας είναι και οι διαφορές, οι διαφωνίες, είναι και οι διαφορετικές απόψεις. Ακούστηκε πολλές φορές σήμερα η λέξη ''ενότητα''. Η ενότητα είναι αυτό το οποίο επιδιώκουμε όλοι και νομίζω ότι μετά από πάρα πολλά χρόνια -γιατί είμαστε μια μεγάλη παράταξη που ''φιλοξενεί'' πολλές απόψεις, αλλά έχει μια κυρίαρχη ιδεολογία- είναι πραγματικά διασφαλισμένη.
»Μπορώ να σας το πω, καθώς μαζί με τον Στέλιο Κονταδάκη έχουμε γυρίσει όλη την Ελλάδα για ακόμη μια φορά αυτούς τους μήνες. Δεν θα μπορούσα όμως να μην αναφερθώ και στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Μας συγκλόνισε όλους, μας στιγμάτισε και η αλήθεια είναι ότι μας επηρέασε, όμως νομίζω πολύ περισσότερο επηρέασε και στιγμάτισε τις οικογένειες των θυμάτων.
Όταν μιλάμε για κάτι τέτοιο, οφείλουμε να εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια. Από τα βάθη της καρδιάς μας. Γιατί για αυτούς τους ανθρώπους ο χρόνος σταμάτησε εκεί. Πολύ δύσκολα θα ''τα γιατρέψει όλα ο χρόνος'', όπως λέμε πολλές φορές. Η δική μας η δουλειά, όμως, είναι να κοιτάξουμε μπροστά, χωρίς να ξεχάσουμε ποτέ.
Και αν μία φορά είχαμε καθήκον να προχωρήσουμε, με πρώτο τον πρωθυπουργό και στη συνέχεια όλους εμάς, την επίλυση όλων των μεγάλων προβλημάτων αυτής της χώρας, τώρα αυτό το καθήκον πολλαπλασιάζεται. Κάθε φορά που συμβαίνει κάτι τόσο τραγικό, η ευθύνη μεγαλώνει. Έτσι πρέπει να αντιλαμβανόμαστε όλοι την ενασχόλησή μας με τα κοινά, από οποιοδήποτε επίπεδο. Είτε κεντρικό, είτε αυτοδιοικητικό, είτε επιμελητηριακό.
Εμείς εκπροσωπούμε πολίτες, ανθρώπους που θέλουν από εμάς λύσεις. Αυτή λοιπόν πρέπει να είναι η επόμενη ημέρα και αυτής της τραγικής ημέρας στα Τέμπη. Η επόμενη ημέρα θέλει αλήθεια και λύσεις. Μια συγγνώμη όπως αυτή που εξέφρασε ο πρωθυπουργός. Τη συγγνώμη την ειλικρινή. Τη συγγνώμη που ήδη -όπως βλέπουμε- συνοδεύεται με απολογισμό, λογοδοσία, απόδοση ευθυνών από τη Δικαιοσύνη και πράξεις.
Όχι μια συγγνώμη ψεύτικη, που συνοδεύεται από σόου και κούφιες υποσχέσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι η πρώτη επίσκεψη που κάναμε μετά τα Τέμπη γίνεται στο Νότιο Αιγαίο, στα Δωδεκάνησα, στη Ρόδο. Γιατί θέλουμε να πούμε κάτι, το είπε πολύ χαρακτηριστικά και ο Στέλιος Κονταδάκης. Αυτήν την τετραετία προφανώς έγιναν και λάθη και αστοχίες. Στο ζήτημα των Τεμπών θεωρώ ότι φταίμε γιατί δεν προλάβαμε να ολοκληρώσουμε μια πολύ σημαντική παρέμβαση σε έναν γεμάτο παθογένειες τομέα.
»Γιατί όλα αυτά που ακούσαμε εκ των υστέρων, οι διάλογοι, οι παραλείψεις, το γεγονός ότι κάποιοι δεν ήταν στις θέσεις τους, το γεγονός ότι μια τεχνολογία υπήρχε και δεν χρησιμοποιήθηκε εκείνη την ώρα. Ο τρόπος επιλογής κάποιων ανθρώπων από ανώτερους υπηρεσιακούς που μπορεί να μην ανήκουν στον χώρο μας, αλλά εμείς είμαστε στα πράγματα, δείχνει ότι ενώ σε πολλούς τομείς, όπως στην Παιδεία, στο δημόσιο, στην ψηφιακή διακυβέρνηση, σε πάρα πολλά, κάναμε άλματα αυτά τα τέσσερα χρόνια, εκεί δεν είχαμε την απαραίτητη προσοχή ή και ταχύτητα, πάντως σίγουρα έχουμε την ευθύνη γιατί επί των ημερών μας συνέβη αυτό. Αν, όμως, κάτι θέλει πολύ μεγάλη προσοχή είναι να μην γκρεμίσουμε όλα όσα έχουν χτιστεί. Γιατί αν πέσουμε στην παγίδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ευρύτερα της αντιπολίτευσης, αυτή του μηδενισμού δηλαδή, και τα ισοπεδώσουμε όλα ως πολίτες, τότε δεν θα υπάρχει επιστροφή.
Και τότε, δυστυχώς, θα ζήσουμε πολλά ακόμα δύσκολα τα επόμενα χρόνια. Είμαστε, λοιπόν, σήμερα στα Δωδεκάνησα, γιατί είναι το καλύτερο παράδειγμα του τι συνέβη στην Ελλάδα μέσα σε αυτά τα τέσσερα χρόνια. Αυτά τα τέσσερα χρόνια ήρθε η μεγαλύτερη υγειονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών, μια πανδημία, έγινε ένας πόλεμος πολύ κοντά μας, αυτός της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο οποίος μαίνεται – δεν ήταν κάτι παρωδικό, πρόκληση στα σύνορά μας λίγους μήνες αφότου αναλάβαμε και ένα τεράστιο κύμα εισαγόμενου πληθωρισμού.
Αν ερχόταν κάποιος και μας έλεγε ότι μετά από όλα αυτά, η Ελλάδα έχει 6,5 μονάδες χαμηλότερη ανεργία, τους πρώτους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη, με πρωταθλήτρια την Περιφέρεια στην οποία βρισκόμαστε σήμερα, έχει δημιουργήσει 270.000 θέσεις εργασίας και συνεχίζει, ήρθαν τεράστιες εταιρείες-κολοσσοί που επένδυσαν, άνοιξαν ξανά τα ναυπηγεία που όδευαν προς κατάρρευση, μειώθηκαν πάνω από 50 φόροι, μειώθηκαν οι εισφορές.
Όλα αυτά είναι πολιτικές που εφαρμόστηκαν στην πράξη και έφεραν όφελος στους πολίτες. Για αυτό λοιπόν ήρθαμε εδώ. Για να μιλήσουμε για το άλμα του τουρισμού, για την Ελλάδα που επί ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη, κάτω από τις μεγαλύτερες κρίσεις δεν αντέχει απλά τις δυσκολίες, αλλά κάνει άλματα στο μέλλον. Την Ελλάδα που σέβεται τους πολίτες της και, επιτέλους, αναβαθμίζει τα νοσοκομεία με προσλήψεις υγειονομικών, που επιτέλους προσλαμβάνει μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό, που τελειώνει με τα άβατα και που δεν φοβάται, αλλά είναι ισχυρή.
»Η Ελλάδα του 2019 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2023 και θεωρώ ότι εφόσον πετύχουμε τον στόχο της αυτοδυναμίας στις εκλογές, η Ελλάδα το 2027 θα είναι ακόμα πιο ισχυρή από την Ελλάδα του 2023. Αρκεί, όλα αυτά που ανέφερα κι ακόμη περισσότερα, να γίνουν πράξη. Και όταν μιλάμε με τους γύρω μας, να φέρνουμε συγκεκριμένα παραδείγματα.
Σε όλους τους τομείς. Ακόμη και σε αυτούς που δεν ''τρέξαμε'' τόσο γρήγορα, υπήρξαμε πολύ καλύτεροι απ’ ό,τι όλοι οι προηγούμενοι. Και δεν βάζω τον πήχη με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θεωρώ ότι αντίπαλός μας πολιτικά είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Κατάφεραν να είναι η χειρότερη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης, αλλά και η χειρότερη αξιωματική αντιπολίτευση της Μεταπολίτευσης. Τα δυσκολότερα και πιο κρίσιμα χρόνια έκαναν αντιπολίτευση, όχι στη Νέα Δημοκρατία, αλλά στην Ελλάδα.
Μιλήσανε για ένα ανύπαρκτο νεκρό παιδί, έλεγαν ότι ''δεν υπάρχουν εμβόλια'', λέγανε ότι πάμε να ''ξεστοκάρουμε'' εμβόλια, πολέμησαν και δεν ψήφισαν στρατηγικά κρίσιμες εθνικές συμφωνίες. Δεν πρέπει όμως οι πολίτες να ξεχάσουν τι έκαναν. Αλλά όχι, δεν είναι η σύγκρισή μας με τον ΣΥΡΙΖΑ».
«Οι εκλογές αυτές είναι οι πιο κρίσιμες», είπε ο Παύλος Μαρινάκης
«Χθες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πήγε σε ένα γιαπί, που εμείς οι ίδιοι πρώτοι είπαμε ότι είναι υπό διαμόρφωση, έστησαν ένα σόου με έναν συνταξιούχο από το 2010 που είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής τους και δεν πήγε λίγα μέτρα πιο πέρα να δει τη σήμανση, παίζοντας ουσιαστικά με τις συνειδήσεις των πολιτών και με τον πόνο των συγγενών των 57 θυμάτων στα Τέμπη.
Και κάποιοι εξεπλάγησαν. Μιλάμε για τον ίδιο άνθρωπο που στο Μάτι έστησε επικοινωνιακό σόου πάνω σε νεκρούς. Που εγκαινίασε μουσαμάδες. Εμείς, λοιπόν, δεν συγκρινόμαστε με τον κ. Τσίπρα. Αλλά θυμίζουμε τα έργα και τις ημέρες του για να μην τα ξαναζήσουμε. Και δεν προκαλούμε τη σύγκρουση, αλλά τη σύγκριση.
Έρχονται, λοιπόν, εκλογές. Οι εκλογές αυτές είναι οι πιο κρίσιμες. Δεν θα κρίνουν τέσσερα χρόνια, αλλά την κατεύθυνση και την πορεία της χώρας για πολλές δεκαετίες. Θα κρίνουν το σε ποια χώρα θα μεγαλώσουμε τα παιδιά μας. Και για να πάνε καλά αυτές οι εκλογές δεν αρκεί να επικοινωνούμε κεντρικά όλα αυτά τα μηνύματα σε μια πολύ καλή καμπάνια.
Σίγουρα, το μεγαλύτερο μας όπλο είναι το έργο μας, ο Πρωθυπουργός μας ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αλλά τώρα, περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται η δική σας συμβολή. Τι πρέπει να κάνουμε; Περίπου αυτό που κάναμε και σήμερα, κάθε μέρα. Δηλαδή, να γνωρίζουμε το κυβερνητικό έργο και να το επικοινωνούμε, αλλά και να ακούμε τα προβλήματα των πολιτών.
Να επικοινωνούμε το έργο μας σε κάθε επίπεδο, ταπεινά, με στοιχεία, αριθμούς και συγκεκριμένα παραδείγματα και επιχειρήματα. Όπου συχνάζουν οι νέοι άνθρωποι, οι συγγενείς μας, οι φίλοι και οι γνωστοί μας. Οι εκλογές δεν κερδίζονται δια μαγείας, κερδίζονται πόρτα-πόρτα. Αυτό, λοιπόν, πρέπει να κάνουμε όλοι μας, από κάθε επίπεδο. Το χρωστάμε πρώτα από όλα στη συνείδησή μας. Αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε όλες και όλοι μαζί.
Αυτό ζητάει η παράταξη, αυτό ζητάει ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρός μας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Με αφορμή το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, πάλι κάποιοι θυμήθηκαν τους νέους και προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την οργή και τον θυμό τους. Εκεί ειδικά δεν πρέπει να χαρίσουμε άλλη μια γενιά στην οργή, στο μπάχαλο και στην ισοπέδωση.
Να πούμε στα νέα παιδιά τι συνέβη στη χώρα τα τελευταία χρόνια. Τι έλυσε το μπάχαλο; Τι έλυσαν οι επαναστάσεις χωρίς αιτία; Δεν κατηγορώ γενικά αυτούς που κατεβαίνουν στις πορείες, έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν την οργή τους. Να ρωτήσουμε, όμως, όλους αυτούς που τους ξεσηκώνουν, τι έχουν καταφέρει για αυτήν τη χώρα; Πόσους νέους ανθρώπους έστειλαν στο εξωτερικό; Πόσες θέσεις εργασίας δημιούργησαν; Πόσους φόρους μείωσαν;
Δεν θα χαρίσουμε κανένα επιχείρημα στην αντιπολίτευση, δεν υπάρχει καμιά ηλικιακή κατηγορία στην οποία δεν θα απευθυνθούμε. Σε όλη την Ελλάδα. Να στηρίξουμε τις πρωτοβουλίες της ΟΝΝΕΔ και της Νέας Δημοκρατίας και να επικοινωνήσουμε την κυβερνητική πολιτική. Και να μην υπάρχει εκλογικό κέντρο χωρίς δύο εκλογικούς αντιπροσώπους.
Πρέπει να διασφαλίσουμε το αποτέλεσμα και των πρώτων και των δεύτερων εκλογών. Οι πρώτες εκλογές θα κρίνουν το μεγαλύτερο ποσοστό του συνολικού αποτελέσματος. Προσπαθούν να χτίσουν μια παγίδα. Το ξεκίνησαν πριν τις εκλογές του 2019 και έχει κωδική ονομασία «απλή αναλογική». Ενώ κυβέρνησαν δύο φορές με τις 50 έδρες, τώρα θέλουν την «προοδευτική διακυβέρνηση». Αυτοί που κυβέρνησαν με τον Καμμένο δύο φορές, χωρίς μάλιστα να απευθυνθούν καν στα υπόλοιπα δήθεν προοδευτικά κόμματα.
Δεν θέλουν ούτε προοδευτική κυβέρνηση ούτε τίποτα. Καρέκλες θέλουν. Ακόμα κι ως ηττημένοι. Ο μόνος τρόπος λοιπόν για να μη γίνει αυτό, είναι να έχουμε εμείς όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό από τις πρώτες εκλογές. Και περίπου έναν μήνα μετά, να επικυρωθεί αυτή η μεγάλη νίκη με μια ισχυρή αυτοδυναμία. Αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία σημαίνει ισχυρή και αυτοδύναμη Ελλάδα. Πάμε λοιπόν όλοι μαζί για να πετύχουμε αυτόν τον στόχο».