«Εθνική επιτυχία» χαρακτήρισε ο Μαργαρίτης Σχοινάς την ανάληψη της αντιπροεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με σημαντικά χαρτοφυλάκια από Έλληνα Επίτροπο, για πρώτη φορά εδώ και 40 χρόνια.
Μετά τη δεκαετή κρίση, τόνισε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο κ. Σχοινάς, στον οποίο ανατέθηκε σήμερα η αντιπροεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την πρόεδρο της νέας Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Ευρώπη στέλνει το μήνυμα ότι "θέλει να σταθεί δίπλα μας, ότι αλλάζουμε ταχύτητα και ως χώρα μετράμε περισσότερο".
Ως προς την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης, έκανε λόγο για μια ευρωπαϊκή πολιτική η οποία θα πρέπει να είναι ολιστική , σημείωσε ότι η αλληλεγγύη της Ευρώπης προς την Ελλάδα και τις άλλες χώρες πρώτης γραμμής υποδοχής θα ενταθεί με πλούσιους πόρους και μέσα και η Ελλάδα δεν θα αφεθεί να σηκώσει μόνη της το βάρος της μεταναστευτικής πίεσης.
Παράλληλα σημείωσε ότι θα ενισχυθεί η φύλαξη των εξωτερικών μας συνόρων που αποτελούν και ευρωπαϊκά σύνορα με την ευρωπαϊκή ακτοφυλακή και ότι η Ευρώπη στέλνει το μήνυμα ότι δεν θα είναι «ξέφραγο αμπέλι».
Ο κ. Σχοινάς εξέφρασε την προσδοκία ότι οι τομείς που αναλαμβάνει ως αντιπρόεδρος της Επιτροπής και αφορούν, την ασφάλεια, τη μετανάστευση, την εκπαίδευση και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των νέων θα χρηματοδοτηθούν επαρκώς, σύμφωνα με τις προτάσεις της απερχόμενης Κομισιόν και ότι οι διαπραγματεύσεις για τον επταετή προϋπολογισμό 2021-2027 που βρίσκονται στην τελική τους φάση, θα ολοκληρωθούν στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου.
Στη συνέντευξη που έδωσε στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ, μιλώντας με αριθμούς, σημείωσε ότι η Ευρώπη αν και αντιπροσωπεύει το 7% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 22% του παγκόσμιου πλούτου, αντιπροσωπεύει το 50% των κοινωνικών πόρων προς τους πολίτες της. Γι αυτή ακριβώς την επιτυχία, πρόσθεσε, η Ευρώπη θα συνεχίσει να αποτελεί προορισμό ασύλου.
Ειδικά για το μεταναστευτικό- προσφυγικό, αναφερόμενος στην τελευταία πενταετία, κατά την οποία το χαρτοφυλάκιο της μετανάστευσης είχε ο Δ. Αβραμόπουλος, είπε ότι κατευθύνθηκαν στη χώρα πρωτοφανείς πόροι που μας επέτρεψαν να οργανωθούμε όσο το δυνατόν καλύτερα, παρά την τρομακτική πίεση στην πρώτη γραμμή υποδοχής, να μπορέσουμε να βρούμε μια συμφωνία με την Τουρκία που λειτούργησε αποτελεσματικά και να εμπλουτίσουμε τους πόρους της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής.
Για την επόμενη πενταετία, διαβεβαίωσε ότι αυτή η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε πόρους και μέσα, όχι απλώς θα συνεχιστεί αλλά θα ενταθεί και οι χώρες της πρώτης γραμμής δεν θα αφεθούν στη μοίρα τους, η Ευρώπη δεν θα είναι ξέφραγο αμπέλι και τα κράτη όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία, η Μάλτα δεν θα αφεθούν να σηκώσουν μόνες τους ένα δυσανάλογο βάρος της μεταναστευτικής πίεσης. "Είναι μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική και πρέπει να έχουμε κοινές ευρωπαϊκές λύσεις", είπε χαρακτηριστικά.