Novartis-Κατάθεση Μανιαδάκη: Με πίεζαν να εμπλέξω 5 πολιτικούς -Το διαμέρισμα στη Μιχαλακοπούλου και ο ρόλος της Τουλουπάκη - iefimerida.gr

Novartis-Κατάθεση Μανιαδάκη: Με πίεζαν να εμπλέξω 5 πολιτικούς -Το διαμέρισμα στη Μιχαλακοπούλου και ο ρόλος της Τουλουπάκη

Ο Νίκος Μανιαδάκης
Ο Νίκος Μανιαδάκης κατέθετε για 4 ώρες χθες στη Βουλή / Φωτογραφία: EUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
Δημήτρης Τάκης
Δημήτρης Τάκης

Επί 4 ώρες ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας Νίκος Μανιαδάκης κατέθετε στα μέλη της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής.

Ο Μανιαδάκης, που ως μάρτυρας Δημοσίου συμφέροντος είχε την κωδική ονομασία Γιάννης Αναστασίου, κατέθεσε για τις πιέσεις που, όπως ισχυρίστηκε, δέχτηκε από εισαγγελικούς λειτουργούς, προκειμένου να δώσει στοιχεία για συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κύριος Μανιαδάκης φέρεται να είπε στους βουλευτές ότι η εισαγγελία διαφθοράς του πρότεινε συνεργασία, αρκεί να έδινε πληροφορίες για χρηματισμούς πολιτικών. «Ηθελαν να μάθουν αν είδα υπουργούς να χρηματίζονται. Αν είδα βαλίτσες. Τους απάντησα ότι δεν έχω δει τίποτα. Μου απάντησαν: σκέψου το 20 ημέρες γιατί μπορεί να είσαι μέρος μιας παράνομης συναλλαγής και να μην το έχει πάρει χαμπάρι».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι περιγραφές Μανιαδάκη στην επιτροπή της Βουλής

Ο κ. Μανιαδάκης περιέγραψε στους βουλευτές ότι οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων γίνονταν σε διαμέρισμα κοντά στην οδό Μιχαλακοπούλου και αποκάλυψε ότι οι εισαγγελείς του έλεγαν «να μη φοβάμαι αφού οι κ. Σαμαράς και Γεωργιάδης δεν θα επανεκλεγούν. Με ρωτούσαν για πέντε πρόσωπα. Κατά κύριο λόγο για τον Αδωνι Γεωργιάδη, τον Αν. Σαμαρά, τον Γ. Στουρνάρα, τον Αν. Λοβέρδο και τον Ευ. Βενιζέλο. Μου έδιναν δημοσιεύματα της εφημερίδας «Ντοκουμέντο» και υπουργικές αποφάσεις και μου ζητούσαν να συνηγορήσω ότι αυτές οι αποφάσεις ήταν επιζήμιες για το ελληνικό δημόσιο».

Όμως ο κ. Μανιαδάκης δεν έμεινε εκεί, αλλά ενέπλεξε στην κατάθεση του, σύμφωνα με πληροφορίες και την Ελένη Τουλουπάκη λέγοντας ότι τον πίεζε να δώσει στοιχεία, κυρίως για τον Αδωνι Γεωργιάδη. «Κάποια στιγμή μου είπε η κ. Τουλουπάκη: έχουμε μπλέξει με σένα γιατί οι μάρτυρες έχουν καταθέσει πολύ επιβαρυντικά στοιχεία για σένα. Της απάντησα: κυρία Εισαγγελεύ συνεργαζόμαστε τόσο καιρό, σας έχω δώσει τόσα στοιχεία και κάθεστε και πιστεύετε αυτούς που ψεύδονται αφού δεν ξέρουν ούτε το όνομα της γυναίκας μου; Μου απάντησε: Δε σε πιστεύουμε. Εξακολουθείς να καλύπτεις τους πολιτικούς. Εντάξει για τον Στουρνάρα, ήταν καθηγητής σου. Καταλαβαίνουμε ότι θέλεις να τον καλύψεις. Δώσε μας στοιχεία για τον Γεωργιάδη. Για την offshore του Γεωργιάδη. Αν δεν μας δώσεις συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα θα δούμε τι θα κάνουμε μαζί σου. Αν μας κατονομάσεις συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα, θα διαπραγματευτώ με τους ανωτέρω για το μέλλον σου». Εγώ απαντούσα μα δεν είμαι λογιστής του Γεωργιάδη, καθηγητής είμαι.»

Ο κ. Μανιαδάκης ανέφερε πολλές φορές και με ένταση, ότι δεν είχε καμία σχέση με τον Ανδρέα Λοβέρδο και πως άλλοι προστατευόμενοι μάρτυρες με ψεύτικες καταθέσεις θέλησαν να τον συνδέσουν μαζί του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μανιαδάκης: Ουδέποτε συνεργάστηκα με τον Λοβέρδο

«Με συνέδεσαν με έναν υπουργό. Μιλώ για τον κ. Λοβερδο. Κατηγορούμαι ότι χειραγώγησα τον υπουργό. Ουδέποτε συνεργάστηκα μαζί του. Το επιβεβαιώνουν τα στελέχη του υπουργείου Δέδε και Καραπάνος. Επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου δεν υπήρξα σύμβουλος στο υπουργείο υγείας. Τα αρχεία που υπάρχουν στον υπολογιστή μου, και τα έχει η κ. Τουλουπάκη, αποτυπώνουν αβίαστα ότι ποτέ δεν είχα την παραμικρή σχέση με τον Ανδρέα Λοβέρδο που ορισμένοι επιχειρούν να με εμπλέξουν. Δέκα μήνες τώρα έχουν ρημάξει την ζωή την δική μου και της οικογενείας μου ενώ έχω εξηγήσει, έχω υποβάλλει υπομνήματα, προκύπτουν και από τα αρχεία μου ότι ουδέποτε είχα σχέση με τον κ. Λοβέρδο.»

Μάλιστα ο κ. Μανιαδάκης αναφέρθηκε και σε συγκεκριμένη κατάθεση της προστατευόμενης μάρτυρος Αικατερίνη Κελέση, η οποία είχε μπλέξει την γυναίκα του κ. Μανιαδάκη με τον πρώην υπουργό υγείας.

«Μου είπαν ότι ήξεραν ότι μέσω της εταιρείας της γυναίκα μου που λεγόταν Ψημίτη δωροδοκούσα τον Λοβέρδο. Εκεί κατάλαβα ότι οι άνθρωποι ήταν εντελώς ασόβαροι. Τον Λοβέρδο δεν τον ήξερα αλλά επίσης τη γυναίκα μου δεν τη λένε Ψημίτη. Η μάρτυρας είχε καταθέσει ψεύτικα στοιχεία εναντίον του κ. Λοβέρδου. Ουσιαστικά είχε καταθέσει ψέματα που γράφτηκαν στην εφημερίδα. Και τους το είπα: Τι είναι αυτά τα ψέμματα; Μετά από αυτό η μάρτυρας Κελέση προσήλθε αυτοβούλως και θέλησε να διορθώσει την κατάθεση της και είπε ότι τελικά δεν την έλεγαν Ψημίτη τη γυναίκα μου αλλά ούτε και για τα του Λοβέρδου επέμεινε. Ήρθε δηλαδή η Κελέση ξανά και είπε ότι είχα εγώ πει στους Εισαγγελείς».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Μανιαδάκης αναφέρθηκε και στους δύο μάρτυρες που τις προηγούμενες μέρες είχαν καταθέσει στην προανακριτική επιτροπή, δηλαδή στην κ. Μαραγγέλη και στον κ. Δεστεμπασίδη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έχουν σχέση με τους προστατευόμενος μάρτυρες και τόνισε ότι «τον Νοέμβριο του 2017 μου είπαν οι εισαγγελείς να σταματήσω την κατάθεση γιατί έρχεται άλλος μάρτυρας. Επεσα επάνω στον Δεσταμπασίδη. Τον είδα στο ασανσέρ. Είδα στην ΓΑΔΑ και την Μαραγγέλη».

Μανιαδάκης: Ετσι μπήκε σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα

Στη συνέχεια ο κ. Μανιαδάκης περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο μπήκε στο καθεστώς του προστατευόμενου μάρτυρα και στη συνέχεια του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος.

«Τον Οκτώβριο του 2017 είδα την κ. Τουλουπάκη και τους εισαγγελείς Μανώλη και Ντζούρα. Μου είπαν πως ήθελαν να με εντάξουν σε πρόγραμμα προστασίας. Στην αρχή ήμουν αρνητικός. Μου είπαν και πάλι ότι λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης ήθελαν να με προστατεύσουν. Μετά από κάμποσες συναντήσεις με έπεισαν να ενταχθώ στο πρόγραμμα. Με αξιολόγησαν στο τμήμα προστασίας μαρτύρων. Την ένταξή μου δεν την γνώριζε κανείς. Ούτε δικηγόροι. Η ένταξή μου έγινε στις 20.12.2017. Πριν, υπήρξαν 4-5 συναντήσεις με τους εισαγγελείς άτυπες» ανέφερε σε άλλο σημείο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Σε ένα βράδυ μας έκαναν από προστατευόμενους μάρτυρες, μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος μετά την διαβίβαση της δικογραφίας στην Βουλή και τις δηλώσεις του Ε. Βενιζέλου για το πόσο νόμιμη ήταν η χρήση του καθεστώτος του προστατευόμενου μάρτυρα. Με φώναξαν στην ΓΑΔΑ και με έκαναν μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος»

Πριν ολοκληρώσει την κατάθεση του κατά την πρώτη μέρα της παρουσίας του στην προανακριτική, καθώς σήμερα η κατάθεση αυτή θα συνεχιστεί στις 5 το απόγευμα, ο κ. Μανιαδάκης απαντώντας σε ερώτηση του Προέδρου της προανακριτικής, για το εάν επιμένει στις καταθέσεις που είχε δώσει ως προστατευόμενος μάρτυρας και στις οποίες είχε εμπλέξει πολιτικά πρόσωπα, ο κ. Μανιαδακης φέρεται να απάντησε: «Θα σας παρακαλούσα να κατανοήσετε ότι για αυτές τις καταθέσεις έχω καταστεί κατηγορούμενος από 4 πολιτικά πρόσωπα. Τους κυρίους Σαλμά, Λοβέρδο, Γεωργιάδη και Λυντζέρη».

Κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας αυτή την απάντηση, ανέφεραν ότι ο κύριος Μανιαδάκης επί της ουσίας δεν προχώρησε σε αναίρεση της κατάθεσης που είχε κάνει ως Αναστασίου και δεν τον διέψευσε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ