Στο «μαντείο» του οικονομικού φόρουμ των Δελφών θα επιχειρήσουν να δώσουν απαντήσεις οι τρεις ηγετικές φυσιογνωμίες της κεντροαριστεράς για την επόμενη ημέρα των ευρωεκλογών.
Παραδοσιακά το forum των Δελφών αποτελεί την άτυπη δεξαμενή προβλέψεων και περιγραφής των μελλοντικών εξελίξεων γύρω από τρέχοντα και φλέγοντα ζητήματα της πολιτικής και οικονομικής ζωής.
Ο κανόνας όπως όλα δείχνουν ακολουθείται και φέτος και από τους προσκεκλημένους ομιλητές ξεχωρίζουν σε αυτή τη φάση των πολιτικών ανακατατάξεων οι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ που αλληλοκατηγορούνται ότι είναι δεκανίκια της ΝΔ και του ίδιου του κ. Μητσοτάκη την ώρα που ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χτυπά τα δικά του καμπανάκια για την άνοδο της ακροδεξιάς όχι μόνο πανευρωπαϊκά αλλά και εντός των τειχών.
Το ερώτημα φέτος δεν είναι άλλο από τις ευρωεκλογές και το πως θα πρέπει να παραταχθούν οι δυνάμεις της κεντροαριστεράς στη μάχη της κάλπης.
Ανταγωνισμός μέχρι την κάλπη
Ο Στέφανος Κασσελάκης από τους τρεις είναι εκείνος ο οποίος έχει κάψει από την πλευρά του τα σενάρια συνεργασίας είτε με το ΠΑΣΟΚ είτε πολύ περισσότερο με τον ίδιο τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον οποίο εσχάτως επιμένει να στοχοποιεί καταλογίζοντάς του αδράνεια στο προσωπικό ζήτημα της παρακολούθησής του, γιατί δε μηνύει όπως τον εγκαλεί τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.
Αφήνοντας υπονοούμενα για τη στάση του στην λογική «του πιασμένου» που λανσάρισε πριν ένα χρόνο για πρώτη φορά ο Παύλος Πολάκης, η Κουμουνδούρου κλιμακώνει τις επιθέσεις της εναντίον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ σημειώνοντας για τη συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο του ALPHA ότι «οι λεονταρισμοί περί "σκληρής αντιπολίτευσης" δεν είναι τίποτε περισσότερο από κούφια λόγια».
Η ρητορική μάλιστα που ακολουθείται είναι τέτοια που υποχρεώνει την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη να απομακρύνεται πρώτη εκείνη από το ενδεχόμενο συνεννόησης με την Κουμουνδούρου.
Πατώντας σε μια ατζέντα που συνεγείρει συγκεκριμένα κοινά από τα λεγόμενα αντισυστημικά, ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαλεί τον κ. Ανδρουλάκη γιατί εμπιστεύεται την κυβέρνηση να διεξαγάγει εκλογές την ώρα μάλιστα όπως σημειώνουν, που ο κ. Ανδρουλάκης τη χαρακτηρίζει αναξιόπιστη.
Ακόμη περισσότερο όπως αναφέρουν όταν ο κ. Ανδρουλάκης δεν ζητά εκλογές αλλά περιμένει να αλλάξει πολιτική ο κ. Μητσοτάκης καταλήγοντας ότι «είναι πλέον ολοφάνερο ποιος κάνει πλάτες στη ΝΔ».
Πρόκριμα εθνικών εκλογών
Ο κ. Κασσελάκης βλέπει ρεύμα και κίνημα στην κοινωνία υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένει να κλείνει το όποιο παράθυρο μπορεί να ανοίγει για συνεννόηση των δυο κομμάτων και στη συζήτηση που θα έχει την Παρασκευή με τον Βρετανό δημοσιογράφο Τόνι Μπάρμπερ από τους Finαncial Times ίσως χρειαστεί να εξηγήσει τι θα κάνει αν τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν καταφέρουν να πετύχουν τον στόχο τους.
Αντίστοιχα και ο κ. Ανδρουλάκης χρεώνει στον κ. Κασσελάκη τη λογική του χρήσιμου αντίπαλου για τον κ. Μητσοτάκη εξαιτίας της life style και απολίτικης στάσης του.
Στην Κουμουνδούρου δεν ξαφνιάζονται από τη στάση του ΠΑΣΟΚ στο ζήτημα ωστόσο της επόμενης ημέρας ο κ. Ανδρουλάκης καλείται στο forum των Δελφών να δώσει ο ίδιος μια πρώτη απάντηση για το πως εννοεί την πρωτοβουλία που προαναγγέλλει για «μια ισχυρή δημοκρατική παράταξη πριν τις επόμενες εθνικές εκλογές» όπως ο ίδιος είπε στην Κρήτη.
Σε κάθε περίπτωση οι σχέσεις των δυο κομμάτων θα κινηθούν ανταγωνιστικά με τους πολιτικούς αρχηγούς να δίνουν μάχη για τη σειρά κατάταξης και όσο υψηλότερα ο πήχης τόσο μεγαλύτερες οι ελπίδες για τις εθνικές εκλογές, όποτε αυτές γίνουν.
Καταλύτης το ποσοστό της ακροδεξιάς
Ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει πριν τον κ. Ανδρουλάκη στη μία το μεσημέρι. Το θέμα είναι το διεθνές περιβάλλον κάτι που συνδέεται άμεσα και με την λειτουργία του Ινστιτούτου που έχει ήδη δειλά δειλά κάνει τα πρώτα του βήματα.
Ο πρώην Πρωθυπουργός είναι πια παρεμβατικός και έχοντας πάρει τις αποστάσεις του από τη σημερινή ηγεσία θα έχει ενδιαφέρον πως θα τοποθετηθεί στο ζήτημα της ενιαίας έκφρασης του χώρου υπο το πρίσμα της ανόδου της ακροδεξιάς.
Όπως παρατηρούν πρόσωπα που όχι μόνο δεν αποκλείουν ευρύτερες ανακατατάξεις στο χώρο μετά τις κάλπες της 9ης Ιουνίου, αλλά τις επιδιώκουν κιόλας, η άνοδος της Ελληνικής Λύσης είναι μια συνθήκη ικανή να ανατρέψει τα δεδομένα και στο εγχώριο σκηνικό.
Το κάλεσμα του κ. Τσίπρα στις προοδευτικές δυνάμεις παραμένει πάνω στο τραπέζι ενώ και ο σκοπός του Ιντστιτούτου του πρώην πρωθυπουργού είναι δομημένος ακριβώς πάνω σε αυτή τη βάση της ανασυγκρότησης του χώρου.
Αν επαληθευτούν οι προβλέψεις για την ισχυροποίηση της δεξιάς-ακροδεξιάς ψήφου πολλοί θεωρούν αναπόφευκτες τις πρωτοβουλίες που θα ληφθούν την επομένη των ευρωεκλογών καθώς θα είναι ένα ηχηρό σήμα όπως σημειώνουν οι ίδιοι άνθρωποι για την όσο το δυνατό ταχύτερη αναδιάταξη των προοδευτικών δυνάμεων υπο κοινή ομπρέλα.
Για την ώρα πάντως οι δυο πολιτικοί αρχηγοί Κασσελάκης και Ανδρουλάκης στοχοποιούν τον κ. Βελόπουλο και το κόμμα του.
Ο μεν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπερθεματίζοντας σε ζητήματα όπως το μπάζωμα του τόπου της τραγωδίας των Τεμπών ή της αμφισβήτησης του αδιάβλητου των εκλογών.
Ο δε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιλέγει την κατά μέτωπο επίθεση χαρακτηρίζοντας -στο δελτίο ειδήσεων του ALPHA- την ψήφο σε Ελληνική Λύση και Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου ως ψήφο «σε κόμματα που είναι “πάρκινγκ” του κ. Μητσοτάκη, και ο οποίος σε δεύτερο χρόνο θα αξιοποιήσει την εν λόγω ψήφο».