Για τη συμφωνία που επετεύχθη στο Κάιρο μίλησε μεταξύ άλλων ο Μαργαρίτης Σχοινάς στην ΕΡΤ, τονίζοντας πως αποτελεί ακόμα μια δικαίωση για το πώς η ''ευρωπαϊκή Ελλάδα'' μπορεί να έχει βαρύνοντα ρόλο στα τεκταινόμενα στην περιοχή.
«Δεν είναι κάθε μέρα που βλέπει κανείς πέντε πρωθυπουργούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επισκέπτονται μαζί συντονισμένα μια τρίτη χώρα για να υπογράψουν μια συμφωνία τέτοιας εμβέλειας.
Παρόλο που συχνά παρουσιάστηκε ως συμφωνία για το μεταναστευτικό, η Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αιγύπτου είναι μια ολοκληρωμένη στρατηγική εταιρική σχέση που καλύπτει όχι μόνο το μεταναστευτικό, αλλά και ένα ευρύ πρόγραμμα στήριξης της αιγυπτιακής οικονομίας. Η Αίγυπτος είναι ένας πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή. Με τη συμφωνία λοιπόν αυτή βοηθάμε την Αίγυπτο να σταθεί στα πόδια της, στην οικονομία, στην αγορά εργασίας, στο περιβάλλον, στην ενέργεια. Είναι μια πολύ μεγάλη, όντως ιστορική κίνηση», είπε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Μ. Σχοινάς: Καταφέραμε να υφάνουμε τις εθνικές μας επιδιώξεις με την Άιγυπτο μέσα σε αυτόν το ευρύτερο ευρωπαϊκό καμβά
Ο κ. Σχοινάς μίλησε και για μια «εξαιρετικά σημαντική προεργασία που έγινε από τις Βρυξέλλες και από την Αθήνα». Και ο ίδιος ταξίδεψε στην Αίγυπτο δύο φορές, είδε τον Αιύγυπτιο όπως είπε. Πρόσθεσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα έχει προνομιακές σχέσεις με την αιγυπτιακή ηγεσία. Καταφέραμε να υφάνουμε τις εθνικές μας επιδιώξεις με την Άιγυπτο μέσα σε αυτόν το ευρύτερο ευρωπαϊκό καμβά».
«Ο ρόλος της Αιγύπτου στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών είναι κρίσιμος για την Ευρώπη. Πρέπει να πώ ότι από την Αίγυπτο προς την Ευρώπη έχουμε μηδενικές ροές. Δεν έχουμε δηλαδή το πρόβλημα που έχουμε με την Τυνησία. Το πρόβλημά μας με την Αίγυπτο είναι στο σύνορο Αιγύπτου - Λιβύης ένα πορώδες σύνορο, εκεί είναι τα τελευταία ανησυχητικά φαινόμενα που βλέπουμε προς τη νότια Κρήτη και τη Γαύδο», εξήγησε ο κ. Σχοινάς. «Εκεί όντως χρειαζόμαστε περισσότερο έλεγχο στο σύνορο Αιγύπτου-Λιβύης και χρειαζόμαστε και περισσότερο έλεγχο στο νότιο σύνορο της Αιγύπτου προς το Σουδάν, όπου και εκεί υπάρχει αναταραχή».
«Η Ευρώπη με δυο πολέμους στη γειτονιά της, δεν έχει την πολυτέλεια να απεκδυθεί του ρόλου της ως σταθεροποιητικού παράγοντα στην περιοχή.
Η γεωπολιτική Ευρώπη ντε φάκτο πρέπει να στηρίξει τη σταθερότητα στην περίμετρο μας, στον περίγυρό μας και ο ρόλος της Αιγύπτου είναι απόλυτα κρίσιμος σε αυτή την εξίσωση. Γι αυτό και η συμφωνία αυτή της Κυριακής δεν θα βοηθήσει μόνο την Ευρώπη να κρατήσει την Αίγυπτο σταθερή, αλλά θα βοηθήσει και την Αίγυπτο να σταθεί στα πόδια της στο παγκόσμιο οικονομικό οικοσύστημα. Αυτό που κάναμε με την Αίγυπτο είναι το αποτέλεσμα πολύχρονης δουλειάς», πρόσθεσε.
«Το καλύτερο αντίδοτο στην ακροδεξιά είναι η καλή πολιτική»
«Φοβικοί, λαϊκιστές, οι οποίοι υπόσχονταν όπως και στην εποχή της κρίσης ότι θα άνοιγαν οι ουρανοί και θα προέκυπταν μαγικά εύκολες λύσεις στα πολυσύνθετα προβλήματα, διαψεύστηκαν επειδή η Ευρώπη άσκησε καλή πολιτική. Το καλύτερο αντίδοτο στην ακροδεξιά είναι η καλή πολιτική. Αυτή που απαντάει στα προβλήματα του κόσμου. Όσο παράγουμε καλή πολιτική, αποτελεσματική πολιτική, λύσεις στα προβλήματα των Ευρωπαίων, τόσο αποδυναμώνεται ο λόγος της ακροδεξιάς», είπε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, ερωτηθείς για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.
Κι ενώ είναι σε εξέλιξη το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες με επίκεντρο τη βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, ο κ. Σχοινάς επεσήμανε ότι «σε καμία περίπτωση η Γάζα δεν πρέπει να αποτελέσει μια ανοιχτή πληγή σε βάθος χρόνου. Η απάντηση του Ισραήλ πρέπει να είναι σύμφωνα με τους κανόνες του ανθρωπιστικού και του διεθνούς δικαίου. Η Ευρώπη συνεχίζει να στηρίζει τους Παλαιστινίους. Είμαστε οι μόνοι στον κόσμο με τέτοιο ύψος βοήθειας, 200 εκατομμύρια ευρώ ανθρωπιστική βοήθεια. Αλλά αυτή η πληγή θα κλείσει και πρέπει να κλείσει σύντομα», τόνισε.
«Είναι ώρα για την Ευρώπη να αρχίζει να διαχωρίζει τη Ρωσία και το ρωσικό λαό από την κλίκα του Πούτιν»
«Η Ρωσία από τον Φεβρουάριο του 2022 έχει προκαλέσει έναν παράλογο, ανεπίτρεπτο πόλεμο. Έχει παραβιάσει κάθε κανόνα του διεθνούς δικαίου και ο αγώνας των Ουκρανών είναι ένας αγώνας όχι μόνο για την ανεξαρτησία της χώρας τους, αλλά και ένας αγώνας υπεράσπισης των κανόνων του διεθνούς δικαίου, πάνω στο οποίο βασίζεται και η ύπαρξη της Ενωμένης Ευρώπης», τόνισε συμπληρώνοντας Αυτό δε σημαίνει ότι η Ευρώπη θα εκστρατεύσει στρατιωτικά στην περιοχή. Δεν πιστεύω ότι αυτό θα ήταν η λύση, αλλά πιστεύω ότι η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει με κάθε τρόπο τον αγωνιζόμενο ουκρανικό λαό. Και πρέπει κατά τη γνώμη μου να κάνει ή να αρχίσει να κάνει και μια σημαντική διάκριση ανάμεσα στη Ρωσία, στο ρωσικό λαό που είναι ένας ευρωπαϊκός λαός και αυτή την κλίκα των ανθρώπων γύρω από τον Πούτιν, οι οποίοι έφεραν τη Ρωσία στην κατάντια τη σημερινή. Νομίζω ότι είναι η ώρα για την Ευρώπη να αρχίζει να διαχωρίζει τη Ρωσία και το ρωσικό λαό ως φίλιες ευρωπαϊκές δυνάμεις από την κλίκα του Πούτιν, η οποία προσπαθεί να παράξει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα να απομονώσει τη Ρωσία από την Ευρώπη και τη Δύση.
Αυτό όμως που μπορώ να πω είναι ότι θα ρθει μια μέρα όπου και η Ρωσία θα κυβερνηθεί δημοκρατικά. Δεν μπορεί κανένα, καμία ομάδα, καμία κλίκα, καμία αυθαιρεσία να στερήσει ένα λαό όπως το ρωσικό από τα αγαθά της δημοκρατίας. Είμαι σίγουρος ότι θα έρθει μια τέτοια μέρα. Και θέλω να πιστεύω ότι δεν είναι και μακριά μια τέτοια μέρα που η Ρωσία θα κυβερνηθεί δημοκρατικά», είπε κλείνοντας ο Μαργαρίτης Σχοινάς.