«Εθνικές Εκλογές 21ης Μαΐου: Διλήμματα και Προοπτικές για την Ελληνική Εξωτερική Πολιτική» ήταν το θέμα της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο δημαρχείο Χαϊδαρίου.
Για κεντρικούς ομιλητές είχε τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, τον πρώην αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού και τέως υφυπουργό Εθνικής 'Αμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή, καθώς και τον καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κώστα Υφαντή.
Σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού, ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε εκτενώς στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τονίζοντας ότι «κόκκινη γραμμή για την ελληνική κυβέρνηση είναι ότι δεν συζητάει για την ελληνική κυριαρχία».
«Όποιοι θέλουν Πρέσπες στο Αιγαίο, για να μειώσουμε την κυριαρχία μας, ας πάνε να τη βρουν αλλού. Σε μας δεν χωράνε τέτοιες υποχωρήσεις. Είμαστε ξεκάθαροι», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Εμείς είμαστε εδώ για να μεγαλώσουμε την Ελλάδα και όχι για να τη μικρύνουμε. Η εντολή που μας δίνετε είναι να κρατήσουμε την Ελλάδα όρθια και όχι να την κάνουμε να σκύψει απέναντι σε οποιαδήποτε τουρκική διεκδίκηση», πρόσθεσε.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε τη σημασία της εγρήγορσης, της ετοιμότητας και της διατήρησης της αποτρεπτικής ισχύος της Ελλάδας τόσο μέσω της διπλωματίας, με τη σύναψη συμμαχιών, όσο και μέσω της αμυντικής θωράκισης, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις αμυντικές συμφωνίες με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, αλλά και στη σημασία της επαναλειτουργίας των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά για την ενίσχυση της αμυντικής μας βιομηχανίας.
«Δεν κάνουμε καμία έκπτωση στην εθνική μας άμυνα, για να μην υπάρχει καμία δεύτερη σκέψη από τον οποιονδήποτε καθίσει στο παλάτι στην 'Αγκυρα ότι μπορεί έτσι ξαφνικά "να έρθει ένα βράδυ". Με έναν γείτονα μπορεί να έχεις διάφορες, μπορείς να βρίσκεις τρόπους να διαχειριστείς ορισμένα θέματα, αυτό όμως που δεν μπορείς να διαχειριστείς είναι να σου πάρει το δικό σου σπίτι. Αυτό δεν θα το δεχτούμε», δήλωσε.
Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός επισήμανε την "αναβάθμιση του ρόλου της χώρας μας" στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, χάρη στην ευρωπαϊκή πολιτική της. «Από κει που ήμασταν επαίτες και ζητούσαμε εξαιρέσεις» προτείνουμε πλέον λύσεις, είπε, και έφερε ως παράδειγμα τις ελληνικές προτάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας, για το Ταμείο Ανάκαμψης και την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο, οι οποίες έγιναν ευρωπαϊκές πολιτικές.
Σήμερα, εν μέσω του περιβάλλοντος παγκόσμιας αστάθειας στο οποίο ζούμε, «αυτό που πρέπει να εγγυηθούμε στη χώρα μας είναι το αίσθημα της πολιτικής σταθερότητας», τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης, «κάτι που δεν μπορούν να εγγυηθούν κυβερνήσεις μειοψηφίας» ή «κυβερνήσεις ανάμεσα σε ετερόκλητες δυνάμεις».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού, με ιδιαίτερα θερμά λόγια μίλησε ο πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού και τέως υφυπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, για το έργο που έχει επιτελέσει ο κ. Βαρβιτσιώτης στο υπουργείο Εξωτερικών και ιδίως για την εξωστρεφή πολιτική που ακολούθησε στην Ευρώπη και την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων.
Ο κ. Στεφανής τόνισε επίσης ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Ελλάδα επέλεξε να ξεφύγει από την τουρκοκεντρική στρατηγική και να αναδείξει τα ισχυρά της σημεία διεθνώς μέσα σε ένα πολύπλοκο περιβάλλον ασφαλείας. Ειδική αναφορά έκανε στον στρατηγικό ρόλο της Αλεξανδρούπολης.
Στο ίδιο πνεύμα, όπως επισημαίνεται επίσης στην ίδια ανακοίνωση, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Κώστας Υφαντής επισήμανε ότι ο κ. Βαρβιτσιώτης «ηγήθηκε μιας τεράστιας προσπάθειας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης μαζί με τον πρωθυπουργό, ώστε να αλλάξει η εικόνα της Ελλάδας μέσα στην Ένωση, μία εικόνα αναξιοπιστίας το 2019». Και πρόσθεσε ότι βρισκόμαστε πλέον σε μια εποχή «πολυκρίσεων» που θα αποτελέσουν τη νέα κανονικότητα, γι' αυτό είναι κρίσιμο ποιον θα επιλέξουμε να βρεθεί στο τιμόνι της χώρας.