Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, απάντησε σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Σίας Αναγνωστοπούλου, για τους αστυνομικούς που παραπέμφθηκαν στο πλαίσιο της υπόθεσης του Ζακ Κωστόπουλου.
«Ουδεμία αναβολή υπήρξε με πρωτοβουλία ή υπαιτιότητα της υπηρεσίας. Τουναντίον, σε ό,τι αφορά στις ενέργειες της υπηρεσίας, οι ενέργειες εκδηλώθηκαν άμεσα και ταχύτατα», απάντησε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Ο υφυπουργός ανέφερε ότι στη Δημοκρατία έχει δικαιώματα και ο κατηγορούμενος στην υπεράσπιση και οι δικηγόροι του να καθορίσουν την υπερασπιστική τους γραμμή, όπως η νομοθεσία και το Σύνταγμα επιβάλλει. Οφείλουμε, είπε ο κ. Οικονόμου, να σεβαστούμε τον νομικό μας πολιτισμό. Εξάλλου οι ίδιοι δικονομικοί κανόνες ίσχυαν και επί των ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης.
Απέρριψε τους ισχυρισμούς περί δήθεν σκοπούμενης καθυστέρησης από πλευράς υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας. Ειδικότερα ανέφερε πως η υπόθεση εισήλθε στις 19 Μαρτίου του 2019 στη γραμματεία του πειθαρχικού συμβουλίου και ορίστηκε η εκδίκασή της για τις 24 Ιουνίου του ιδίου έτους. Αποφασίστηκε, ωστόσο, η αναβολή της λόγω κωλύματος του συνηγόρου υπεράσπισης έξι εκ των εννέα εγκαλουμένων αστυνομικών. Στις 27 Σεπτεμβρίου 2019 ορίστηκε εκδίκαση της υπόθεσης, αλλά λόγω ανωτέρας βίας στα πρόσωπα των δύο εκ του συνόλου των εγκαλουμένων αστυνομικών το συμβούλιο αποφάσισε την εκ νέου αναβολή, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν τα υπερασπιστικά τους δικαιώματα. Στις 21 Φεβρουαρίου 2020 ορίστηκε εκ νέου η εκδίκαση της υπόθεσης, ωστόσο μετά από σχετικό αίτημα της υπεράσπισης περί αναβολής της εκδίκασης προκειμένου να παραστεί ουσιώδης μάρτυρας τεχνικός σύμβουλος ιατροδικαστής, το συμβούλιο αποφάσισε εκ νέου την αναβολή και ταυτόχρονα την κλήτευση δύο ουσιωδών μαρτύρων ιατροδικαστών. Στη συνέχεια, λόγω της πανδημίας και των μέτρων, δεν επέτρεψαν τον προσδιορισμό μιας ασφαλούς ημερομηνίας εντός του 2020. Στις 15 Δεκεμβρίου του 2021 ορίστηκε εκ νέου πειθαρχική εκδίκαση της υπόθεσης, ωστόσο αυτή αναβλήθηκε για δύο λόγους: Πρώτον, λόγω κωλύματος των συνηγόρων των εγκαλουμένων αστυνομικών, αλλά και διότι το ποινικό σκέλος της εν λόγω υπόθεσης βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη, η ολοκλήρωση της εκδίκασης του οποίου αναμενόταν τον Φεβρουάριο του 2022. Η τελευταία αναβολή δόθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2022 κατόπιν νέου αιτήματος της πλευράς υπεράσπισης των αστυνομικών, προκειμένου να προσκομίσουν επιπρόσθετα αποδεικτικά στοιχεία, οπτικοακουστικό υλικό και λοιπά έγγραφα τα οποία είχαν αναδειχθεί κατά την ποινική ακροαματική διαδικασία. Τότε με πρωτοβουλία των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ ορίστηκε ρητή δικάσιμος την 19η Οκτωβρίου 2022.
Ο υφυπουργός, επισήμανε πως η διαδικασία πειθαρχικού ελέγχου από τα αρμόδια συλλογικά όργανα του σώματος βρίσκεται σε συνάφεια και συντρέχουσα χρονικά πορεία με την ποινική εκδίκαση της υπόθεσης. Και δεν μπορεί να αποκοπεί καθότι κάτι τέτοιο θα ήταν δυνατόν να οδηγήσει στην έκδοση αντιφατικών αποφάσεων.
Ο κ. Οικονόμου επισήμανε πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου σε στενή συνεργασία με τη φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας σχεδιάζουν και αναπτύσσουν όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της παροχής ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού προγράμματος, το οποίο συμβάλλει καθοριστικά, ώστε τα υπάρχοντα αλλά και νέα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ να ανταποκρίνονται με επάρκεια στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας. Στην κατεύθυνση αυτή, τόσο στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας όσο και στη Σχολή Αστυφυλάκων της ΕΛ.ΑΣ, από τις 13 Αυγούστου του 2021 στο πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνεται ειδική θεματική ενότητα «Συνταγματικό δίκαιο, ανθρώπινα δικαιώματα, δικαιώματα των μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας». Επίσης σε αμφότερες τις σχολές πραγματοποιούνται μεταξύ άλλων διαλέξεις, ομιλίες από τον Συνήγορο του Πολίτη ή βοηθό αυτού, στην ειδική θεματική ενότητα «Κοινότητες ΛΟΑΤΚΙ ατόμων».
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου επισήμανε: «Η δικαιοκρατική τάξη είναι σεβαστή όταν πράξεις αυθαιρεσίας και βίας, ειδικά της Αστυνομίας, τιμωρούνται». Εχουμε, είπε, συνεχείς αναβολές, αναβολές, αναβολές! Έχουμε έναν νέο άνθρωπο που λιντσαρίστηκε. Αν θέλουμε, λοιπόν, σ' αυτή τη χώρα δημοκρατία με το περιεχόμενό της, αυτό σημαίνει όχι ατιμωρησία στους ανθρώπους οι οποίοι έχουν κληθεί να ασκούν, να προστατεύουν τον νόμο, να υπερασπίζονται το νόμο, να προστατεύουν τους πολίτες και να τους οδηγούν στη δικαιοσύνη για παραβατικές πράξεις. Όχι να συμβάλλουν στη δολοφονία τους και το λιντσάρισμά τους».