Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε απόψε συζήτηση με τον καθηγητή Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και διευθυντή του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του London School of Economics, Kevin Featherstone.
Η συζήτηση διεξήχθη με αφορμή την επέτειο 25 χρόνων από την ίδρυση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του LSE.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός αρχικά ρωτήθηκε για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και το ενδεχόμενο επιστροφής τους στην Ελλάδα. Ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες για το τι ειπώθηκε στη συνάντησή του με τον βασιλιά Κάρολο, λέγοντας πάντως ότι «μια win-win λύση μπορεί να βρεθεί για τα Γλυπτά, ώστε να γίνει πραγματικότητα η επανένωσή τους».
Και έσπευσε να διευκρινίσει ότι αυτή η λύση θα απαντά και στους προβληματισμούς των ανθρώπων του Βρετανικού Μουσείου.
«Δεν θέλω να πω τίποτε περαιτέρω δημοσίως γι' αυτό τη δεδομένη στιγμή», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, αναφέροντας ότι «ο βρετανικός λαός αντιλαμβάνεται τη σημασία της επανένωσης των Γλυπτών και είναι πολύ υποστηρικτικός».
«Απαράδεκτες οι απειλές της Τουρκίας»
O κ. Μητσοτάκης μίλησε και για τη στάση της Τουρκίας, τονίζοντας ότι «είναι απαράδεκτες οι απειλές για την κυριαρχία των νησιών μας και καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο τον διάλογο». «Δεν πρόκειται να υπαναχωρήσουμε από τις θέσεις μας», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
«Είναι πολύ ξεκάθαρο σε μένα ότι η σχέση της ΕΕ -όχι μόνο της Ελλάδας- με την Τουρκία έχει γίνει πολύ πιο σύνθετη τα τελευταία χρόνια. Η Τουρκία προωθεί μια ατζέντα αναθεωρητισμού και προβάλλει παλαιού τύπου αυτοκρατορικές φιλοδοξίες, που δημιουργούν προβλήματα σε όλους τους γείτονές της, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Εμείς είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι στην οδό του διαλόγου με την Τουρκία και ταυτόχρονα καθιστούμε σαφές ότι θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά δικαιώματά μας στην περιοχή μας».
Τι είπε για την Κιβωτό του Κόσμου
Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για την Κιβωτό του Κόσμου, απαντώντας ότι «γνωρίζουμε το πρόβλημα, προχωράει γρήγορα η έρευνα, έχουμε αρκετά στοιχεία» και λέγοντας ότι το νέο ΔΣ αποτελείται από ανθρώπους κύρους, που μπορούν να βοηθήσουν.
Οι εκλογές
Για το θέμα των εκλογών, ο πρωθυπουργός δήλωσε πεπεισμένος ότι θα μπορέσει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση μετά τις δεύτερες κάλπες. Όπως ανέφερε, πιστεύει ότι μπορεί να συγκεντρώσει ένα ποσοστό 37%-38% που απαιτείται για τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης.
Χαρακτήρισε ανέφικτο στόχο το να πιάσει κάποιο κόμμα ποσοστό 45%-46% που απαιτείται για αυτοδυναμία στις πρώτες εκλογές, λέγοντας ότι το σύστημα της απλής αναλογικής το ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση (σ.σ.: ο ΣΥΡΙΖΑ).
«Στόχος μας είναι η αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες και οι πολίτες είναι αυτοί που θα αποφασίσουν αν θα μας επιτρέψουν να κυβερνήσουμε αυτοδύναμα σε περίπτωση που κερδίσουμε -και νομίζω ότι έχουμε πολύ καλές πιθανότητες- ή θα μας πουν να αναζητήσουμε κυβερνητικό εταίρο», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
«Οι συνασπισμοί στην Ελλάδα είναι ένα περίπλοκο σενάριο. Χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση που πρέπει να πάρει αποφάσεις. Πιστεύω ότι η χώρα πρέπει να διοικείται από μια μονοκομματική κυβέρνηση. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να επιστρατεύουμε ταλέντα από άλλους πολιτικούς χώρους», πρόσθεσε.
Όσον αφορά τις επενδύσεις, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η χώρα συνεχίζει να προσελκύει ξένα κεφάλαια που θέλουν να επενδύσουν στη χώρα μας, λέγοντας ότι η οικονομία πηγαίνει όλο και καλύτερα.
Δείτε τη συζήτηση:
Παρακολουθήσεις
Για το θέμα της επισύνδεσης του Νίκου Ανδρουλάκη, ο πρωθυπουργός είπε ότι «δεν έπρεπε να έχει γίνει και γι’ αυτό άνθρωποι κάποιοι έχασαν τη δουλειά τους».
Όσον αφορά το νέο νομοσχέδιο για την ΕΥΠ, ανέφερε ότι «τώρα εισάγουμε ένα νομοσχέδιο που προβλέπει ότι για πολιτικά πρόσωπα πρέπει να υπάρξει και η έγκριση από τον πρόεδρο της Βουλής. Υπάρχει η αίσθηση ότι ένας πρόεδρος είναι πιο αντικειμενικός από έναν υπουργό», ενώ σημείωσε ότι «είμαστε πεπεισμένοι ότι κακόβουλα λογισμικά ήταν ενεργά στην Ελλάδα και πριν αναλάβουμε την κυβέρνηση».