Μητσοτάκης: Το Κράτος Δικαίου στη χώρα είναι πιο ισχυρό από ποτέ -Μέτσολα: Σημαντικά βήματα υπέρ διαφάνειας και ισότητας - iefimerida.gr

Μητσοτάκης: Το Κράτος Δικαίου στη χώρα είναι πιο ισχυρό από ποτέ -Μέτσολα: Σημαντικά βήματα υπέρ διαφάνειας και ισότητας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε την Ρομπέρτα Μέτσολα στο Μέγαρο Μαξίμου
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε την Ρομπέρτα Μέτσολα στο Μέγαρο Μαξίμου / Φωτογραφία: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Όλα τα θέματα που απασχολούν την Ευρώπη τέθηκαν στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.

Ο κ. Μητσοτάκης στις δηλώσεις του έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο κράτος δικαίου στη χώρα μας και επιτέθηκε σε όσους το αμφισβητούν, τονίζοντας ότι το κράτος δικαίου στην Ελλάδα είναι πιο ισχυρό από ποτέ, και ο μόνος κριτής είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που ελέγχει την πρόοδο του κάθε κράτους-μέλους. Επισήμανε επίσης, ότι μετά την έκθεση της Κομισιόν, ο Εκόνομιστ κατέταξε την Ελλάδα στα 20 κράτη με το ισχυρότερο κράτος δικαίου στον κόσμο, σημειώνοντας «ας μην ανησυχούν ορισμένοι».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αλλού είναι οι κίνδυνοι για την Ευρώπη και πρέπει να καταδικαστούν στις ευρωεκλογές», είπε ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης στις δηλώσεις του, σε τέσσερις μήνες έρχονται οι ευρωεκλογές και εκεί θα διαμορφωθούν οι συσχετισμοί με τους οποίους θα αναμετρηθούμε με τις προκλήσεις στην οικονομία. Η Ευρώπη πρέπει να έχει τις δικές της απαντήσεις είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι έχει μεγάλη σημασία η σφυρηλάτηση της κοινής πορείας των μελών της. Κλειδί αυτών των εξελίξεων -είπε- είναι η συμμετοχή των πολιτών στις ευρωκελογές, και σημείωσε ότι η κυβέρνηση καθιέρωσε την επιστολική ψήφο, ώστε όλοι οι πολίτες να μπορούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία. Είναι μια επιλογή ευθύνης -συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός- που ενθαρρύνει τη λαϊκή έκφραση, ενισχύοντας τους αντιπροσωπευτικούς θεσμούς στην ευρωπαϊκή οικογένεια με το διάλογο για τα κοινά μας προβλήματα που πρέπει να διεξάγεται με ευθύνη μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες και μύθους που οδηγούν σε λανθασμένα συμπεράσματα.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμη ότι η Ελλάδα βρέθηκε συχνά στο επίκεντρο συκοφαντιών, πότε με την ιστορία με τη μικρή Μαρία στο Έβρο, και πότε «με συκοφαντίες για το κράτος δικαίου που είναι πιο ισχυρό από ποτέ στη χώρα μας». Πρόσθεσε για το τελευταίο, ότι η Έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου ενόχλησε στην πατρίδα μας και η απάντηση δόθηκε από τον Άρειο Πάγο. Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε παράδοξο, το ότι -όπως είπε- οι δυνάμεις που άλλοτε συντάχθηκαν με τα πιο λαϊκιστικά αισθήματα να εμφανίζονται σήμερα φιλοευρωπαϊκές.

Επισήμανε ότι η κυβέρνηση αντιτάσσει την επέκταση των δικαιωμάτων και την ενίσχυση του πλουραλισμού με τελευταίο βήμα την ισότητα στο γάμο, μια μεταρρύθμιση δικαιοσύνης και ισονομίας όπως είπε, που επιβεβαιώνει την προσήλωσή μας στις αρχές της ανοιχτής δημοκρατίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι εξέφρασε στην κ. Μέτσολα την ανησυχία του για αποσταθεροποίηση με αφορμή τις εξελίξεις στην Ερυθρά θάλασσα. Ανέφερε ότι η Ελλάδα διαθέτει το στρατηγείο στη Λάρισα και ως δύναμη σταθερότητας στην περιοχή δεν μπορεί να λείπει από την προσπάθεια της Δύσης στην αντιμετώπιση των επιθέσεων στα πλοία, πολλά από τα οποία είναι ελληνικά. Συζητήθηκαν επίσης το ζήτημα της κοινής αμυντικής πολιτικής και τα προβλήματα του αγροτικού τομέα.

Μέτσολα: Σημαντικά είναι τα βήματα που έκανε η Ελλάδα για το κράτος ισότητας και την αντιμετώπιση του ρατσισμού

Από την πλευρά της η κ. Μέτσολα εξήρε το έργο της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των τελευταίων χρόνων. Ανέφερε ότι ενόψει ευρωεκλογών μπορούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω την δημοκρατία με την επιστολική ψήφο, είπε ότι συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, ενώ εξέφρασε την στήριξή της στον αγροτικό τομέα. Είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, δεν θέλουμε να μείνει κανείς πίσω, τόνισε σχετικά με τους αγρότες. Αναφερόμενη στο κράτος δικαίου στην Ευρώπη τόνισε ότι πρέπει να αντιμετωπίζουμε όλα τα κράτη μέλη με τον ίδιο τρόπο «και επιμείναμε να υπάρχει μια έκθεση για το κράτος δικαίου για όλα τα κράτη-μέλη». Και προσέθεσε: «Επιθυμούμε να συζητήσουμε με ειλικρίνεια τα θέματα, ώστε να μην εργαλειοποιήσουμε ή κομματικοποιήσουμε τη συζήτηση για το κράτος δικαίου. Σημαντικά είναι τα βήματα που έκανε η Ελλάδα για το κράτος ισότητας και την αντιμετώπιση του ρατσισμού. Συγχαίρω την Ελλάδα για την νομοθέτηση ισότητας στο γάμο».

Οι δηλώσεις

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ