Κοινή συνέντευξη τύπου παραχώρησαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Ολομέλειας της 1ης Διακυβερνητικής Συνόδου Ελλάδας - Κυπριακής Δημοκρατίας, στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Το όλον είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των μερών του. Αυτή τη ρήση του Αριστοτέλη επιβεβαιώσαμε σήμερα», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις με τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως σε αυτή τη Σύνοδο ισχυροποίησαν τους άρρηκτους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, ενισχύοντας το ρόλο της Ελλάδας και της Κύπρου ως πυλώνες ασφάλειας στην ταραγμένη ανατολική Μεσόγειο.
Μητσοτάκης: Το Κυπριακό αποτελεί εθνική προτεραιότητα
«Αυτή η συμπόρευση αποτυπώνεται και στο κοινό ανακοινωθέν για το Κυπριακό το οποίο αποτελεί εθνική προτεραιότητα», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε την ανάγκη να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του ΟΗΕ.
«Η θέση περί δύο κρατών είναι παντελώς απαράδεκτη για εμάς. Προσβλέπουμε στον άμεσο ορισμό νέου απεσταλμένου του ΟΗΕ», υπογράμμισε σημειώνοντας πως «η Ελλάδα θα συνεχίζει να συνδράμει στις προσπάθειες να αναχαιτιστούν μεθοδεύσεις που παραβιάζουν τις αποφάσεις του συμβουλίου ασφαλείας».
Είπε επίσης ότι στις διαπραγματεύσεις θα πρέπει να έχει ρόλο και η ΕΕ με βάση τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 30ης Ιουνίου.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι παράλληλα η Ελλάδα θα συνεχίσει τις προσπάθειες βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, σημειώνοντας πως αυτή η πρόοδος θα είναι και προς όφελος του κυπριακού.
«Προχωράμε στην ανάπτυξη πάντα με μεταρρυθμιστική βούληση. Μπορούμε να ανταλλάσσουμε εμπειρίες και τεχνογνωσία σε πολλούς τομείς», πρόσθεσε και ανέφερε επ ‘ αυτού τα ψηφιακά, την πολιτική προστασία και τη ναυτιλία.
Αναφερόμενος στις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι με τον κ. Χριστοδουλιδη στη διάσκεψη στο Παρίσι εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα. «Ελλάδα και Κύπρος υποστηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το ανθρωπιστικό δίκαιο. Διαχωρίζουμε την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς από τον παλαιστινιακό λαό και την ηγεσία του. Αθήνα και Λευκωσία είναι υπέρ της άμεσης απελευθέρωσης όλων των ομήρων χωρίς όρους. Προτεραιότητά μας είναι να συνδράμουμε με ανθρωπιστικές παύσεις και μέσω διαδρόμων βοήθειας για να βοηθήσουμε τους αμάχους της Γάζας», τόνισε ο πρωθυπουργός ο οποίος συνεχάρη τον Κύπριο πρόεδρο για την πρωτοβουλία του για αναζήτηση θαλάσσιων διαδρόμων. «Είναι πολύ μελετημένη. Βούληση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να συμμετέχουμε εμπράκτως εφόσον αντιμετωπίσουμε τις αρκετές τεχνικές δυσκολίες. Δεν λησμονούμε ότι η οριστική λύση στη Μέση Ανατολή δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική, βιώσιμη, λύση δύο κρατών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», υπογράμμισε.
Χριστοδουλίδης: Η πρόοδος των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ περνά μέσα από την πρόοδο στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό
Η πρόοδος των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας θα βοηθήσει και στην επίλυση του Κυπριακού τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης στις δηλώσεις που έγιναν μετά την λήξη της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο πλαίσιο της Ολομέλειας της 1ης Διακυβερνητικής Συνόδου Ελλάδας - Κυπριακής Δημοκρατίας στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο κ. Χριστοδουλίδης έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την 'Αγκυρα λέγοντας ότι η προοπτική ενίσχυσης της σχέσης Τουρκίας με την ΕΕ την οποία επιθυμούν τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα "περνά από την πρόοδο στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό".
Ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ικανοποίηση του για τα αποτελέσματα της πρώτης Διακυβερνητικής Συνεργασίας και τις αποφάσεις που ελήφθησαν και τόνισε ότι το μείζον πλέον είναι η παρακολούθηση υλοποίησης αυτών των αποφάσεων.
Τόνισε επίσης ότι οι σχέσεις των δυο χωρών είναι άριστες και εξαιρετική η συνεργασία τους, αλλά-όπως είπε- ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, και υπάρχει πάντα περιθώριο καλύτερων δράσεων και συνεργασιών. Ανέφερε παραδείγματα επιτυχημένων συνεργασιών με την Ελλάδα όπως πχ το 112 και ο ψηφιακός μετασχηματισμός, ενώ σημείωσε ότι μέσω της διακυβερνητικής συνεργασίας επιτυγχάνεται και καλύτερος συντονισμός σε ολόκληρο το φάσμα του κυβερνητικού έργου, και όχι μόνο σε άμυνα και εξωτερική πολιτική.
Αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή είπε ότι αυτές επηρεάζουν άμεσα Κύπρο και Ελλάδα όπως και η αστάθεια στην περιοχή, προσθέτοντας ότι "οι χώρες μας έχουν ήδη προβεί σε επαφές και πρότειναν λύσεις ως παράγοντες σταθερότητας στην περιοχή όπως ο θαλάσσιος διάδρομος βοήθειας στη Γάζα" για τον οποίο ευχαρίστησε τον κ. Μητσοτάκη για την ετοιμότητα Ελλάδας να συμβάλλει στην προσπάθεια αυτή.
"Η Κύπρος και η Ελλάδα είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος στην περιοχή" είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.
Τέλος ανέφερε ότι συμφωνήθηκε η αναβάθμιση της συνεργασίας σε θέματα Παιδείας με ένα μηχανισμό άμεσης επίλυσης των προβλημάτων των φοιτητών που σπουδάζουν σε Ελλάδα και Κύπρο, σε θέματα Ναυτιλίας και σε άλλους κρίσιμους τομείς.
"Το σημαντικότερο όμως είναι η παρακολούθηση υλοποίησης πόλων όσων συμφωνήθηκαν σήμερα" επανέλαβε ο κ. Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι έχουν δρομολογηθεί αποφάσεις και σε άλλα θέματα όπως στο Άσυλο και τη Μετανάστευση με ανταλλαγή εμπειρογνωμόνων για τις δομές φιλοξενίας ιδιαίτερα για ευάλωτους και τους ασυνόδευτους ανηλίκους αλλά και στο πεδίο των επιστροφών.
Βασικά σημεία:
- Μητσοτάκης: Η συμπόρευση Αθήνας και Λευκωσίας αποτυπώνεται και στο κοινό ανακοινωθέν για το Κυπριακό. Στόχος πάντα να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Η θέση περί δύο κρατών εντελώς απαράδεκτη για εμάς. Κοινή μας επιδίωξη το ευρωπαϊκό κεκτημένο να κυριαρχήσει σε όλη την κυπριακή επικράτεια.
- Σχεδόν 50 χρόνια από τότε που άνοιξε η πληγή της Κύπρου τα κράτη μας ανοίγουν για πρώτη φορά νέους ορίζοντες πέρνα του εθνικού μας θέματος.
- Ικανοποίηση για το βάθος των συζητήσεων που είχαν οι αρμόδιοι υπουργοί.
- Πολλές κοινές εμπειρίες μπορούν να αναπτυχθούν και νομίζω θα ήταν αμοιβαία ωφέλιμες.
- Εκφράσαμε την ανησυχία μας για τον κίνδυνο εξάπλωσης των συγκρούσεων στην περιοχή. Υποστηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα σύμφωνα πάντα με διεθνές δίκαιο. Διαχωρίζουμε την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς και τη δράση της από τον παλαιστινιακό λαό και την ηγεσία. Άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων χωρίς όρους. Να συνδράμουμε μέσω ανθρωπιστικών παύσεων ώστε να υποστηρίξουμε τους άμαχους της Γάζας. Για αυτό και είματε παρόντες. Είμαστε κράτη με γεωγραφική εγγύτητα στην περιοχή. Είμαστε αξιόπιστοι μεσολαβητές στη Μέση Ανατολή.
- Η πρωτοβουλία της Κύπρου πολύ μελετημένη. Αρκετές οι τεχνικές δυσκολίες. Δεν λησμονούμε ότι η οριστική λύση δεν μπορεί να είναι μία λύση πολιτική. Λύση δύο κρατών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
- Στον τομέα της ενέργειας επαναβεβαιώσαμε την εξαιρετική μας συνεργασία. Αποδίδω μεγάλη σημασία στο έργο της ενεργειακής διασύνδεσης.
- Βούληση των δύο κυβερνήσεων για μία πιο αναβαθμισμένη, πρακτική συνεργασία.
- Χριστοδουλίδης: Ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι στην Αθήνα με 11 μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Πρόκειται για μία σύνοδο με σχέδια δράσης και μηχανισμό παρακολούθησης των όσων έχουν αποφασιστεί.
- Ιδιαίτερα παραγωγική η σημερινή συνάντηση. Πολύ ουσιαστικές οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί.
- Οι συναντήσεις επαναβεβαίωσαν τις άριστες σχέσεις μας. Η εμπειρογνωμοσύνη της μίας χώρας μπορεί να βοηθήσει την άλλη. Το παράδειγμα του 112 είναι χαρακτηριστικό.
- Αποσκοπούμε να έχουμε πιο ενισχυμένη συνεργασία όχι μόνο στα θέματα εξωτερικής πολιτικής Άμυνας.
- Αυτές οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή επηρεάζουν άμεσα την Κύπρο και την Ελλάδα λόγω της εγγύτητας και των στενών σχέσεων που διατηρούμε με όλες τις χώρες. Οι δύο χώρες έχουν ήδη προβεί σε σημαντικές ενέργειες. Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό να συμβάλει στην πρωτοβουλία του θαλάσσιου διαδρόμου ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
- Η Κύπρος και η Ελλάδα δεν είναι μέρος του προβλήματος, μπορούν να είναι μέρος της λύσης συνεισφέροντας στην αντιμετώπιση των όποιων προκλήσεων προκύπτουν.
- Η όποια πρόοδος της Ελλάδας με την Τουρκία είναι κάτι που θα βοηθήσει και τις δικές μας προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.
- Θέλουμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία και μέσα στο πλαίσιο της ΕΕ.
- Άσυλο και μετανάστευση συμφωνήθηκε η σύσταση μικτής επιτροπής. Η ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα των επιστροφών.
- Είναι σημαντικό να πάρουμε την εμπειρογνωμοσύνη της ελληνικής πλευράς στα θέματα πολιτικής προστασίας.
- Ενισχυμένη συνεργασία στα θέματα της ενέργειας. Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε ανταλλαγή τεχνογνωσίας.
- Στην Παιδεία συμφωνήσαμε να αναβαθμίσουμε τη συνεργασία που υπάρχει, και για την άμεση επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν φοιτητές.
- Στα θέματα πολιτισμού έχουμε πολλά να μάθουμε, ώστε να βοηθηθεί το νεοσύστατο υπουργείο στην Κύπρο.