Μητσοτάκης - Αναστασιάδης: Η λύση του Κυπριακού μπορεί να βρεθεί μόνο στο πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας - iefimerida.gr

Μητσοτάκης - Αναστασιάδης: Η λύση του Κυπριακού μπορεί να βρεθεί μόνο στο πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας

Μητσοτάκης και Αναστασιάδης με μάσκες
Συνάντηση Μητσοτάκη- Αναστασιάδη στο Μέγαρο Μαξίμου /Φωτογραφία: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σαφές μήνυμα ότι η λύση του Κυπριακού μπορεί να βρεθεί μόνο εντός του πλαισίου του ΟΗΕ και στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, έστειλαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Αναστασιάδης.

Μιλώντας κατά την έναρξη της συνάντησής τους, ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο Κύπριος Πρόεδρος σημείωσαν ότι ελληνική και ελληνοκυπριακή πλευρά προσέρχονται στην Πενταμερή για το Κυπριακό με θετική βούληση έτσι ώστε να βρεθεί βιώσιμη και λειτουργική λύση για το Κυπριακό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, κατέστησαν σαφές ότι πλαίσιο λύσης αποτελεί μόνο η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία όπως αυτή καθορίζεται από τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι Αθήνα και Λευκωσία συντονίζουν τις ενέργειές τους ενόψει της Πενταμερούς στη Γενεύη, η οποία λαμβάνει χώρα υπό την ηγεσία του ΓΓ του ΟΗΕ κάτι που, όπως είπε, προσδιορίζει και το πλαίσιο των συζητήσεων μέσα στο οποίο θα διεξαχθούν.

«Το πλαίσιο είναι απολύτως σαφές. Στηρίζεται σε όλες τις προηγούμενες αποφάσεις του ΟΗΕ και η λύση μπορεί να βρεθεί μόνο στο πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή εκπροσώπηση. Και βέβαια με την αποχώρηση των στρατών κατοχής αλλά και την κατάργηση του αναχρονιστικού θεσμού των εγγυήσεων. Είναι απολύτως σαφές το σημείο αφετηρίας. Γι αυτό και σήμερα θα μας δοθεί η ευκαιρία να συντονίσουμε τις ενέργειές μας. Προσερχόμαστε στις συζητήσεις με καλή διάθεση έτσι ώστε να βρεθεί μια λύση δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη προς όφελος όλων των Κυπριων. Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων», σημείωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Αναστασιάδης: Να νιώθουν και οι δύο κοινότητες ασφαλείς

Από την πλευρά του, ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την προσπάθεια που γίνεται «έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες ο ΓΓ του ΟΗΕ να διερευνήσει αν υπάρχει έδαφος για διάλογο για τη λύση ενός προβλήματος που οφείλεται στην τουρκική εισβολή και στην κατοχή του κυπριακού εδάφους».

«Το πλαίσιο διαπραγμάτευσης καθορίζεται από τα ψηφίσματα των ΗΕ, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, τις αρχές και αξίες της ΕΕ. Καθορίστηκαν στις 25 Νοεμβρίου του 2019 στο Βερολίνο, παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ και του κ. Ακιντζί», είπε ο κ. Αναστασιάδης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι προσπάθεια δεν είναι ο σφετερισμός των δικαιωμάτων οποιουδήποτε. «Προσπαθούμε να βρεθεί ένας τρόπος έτσι ώστε και οι δύο κοινότητες να αισθάνονται ασφαλείς και τα ανθρώπινα δικαιώματα να είναι διασφαλισμένα για ολόκληρο τον κυπριακό λαό. Η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας να δημιουργεί ένα βιώσιμο και λειτουργικό κράτος. Μακριά από εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα κι ιδιαίτερα μακριά από εξαρτήσεις των όποιων τρίτων», τόνισε ο κ. Αναστασιάδης καταλήγοντας ότι οι θέσεις των δύο χωρών συμπίπτουν. «Ο ρόλος στις διαπραγματεύσεις είναι διαφορετικός. Στο θέμα όμως ασφάλεια και εγγυήσεις θα έχετε να διαδραματίσετε σημαντικό ρόλο», κατέληξε.

Διαρκής ο συντονισμός Αθήνας και Λευκωσίας

Σημειώνεται ότι η συνάντηση αποτέλεσε συνέχεια του διαρκούς συντονισμού και της συνεργασίας μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας, ενόψει και της άτυπης Πενταμερούς Συνάντησης (5+1), την οποία έχει συγκαλέσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών στις 27-29 Απριλίου, στη Γενεύη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης επιβεβαιώθηκε η πλήρης υποστήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος από ελληνικής πλευράς ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης, η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Πρέσβης Ελένη Σουρανή και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Κύπρου του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Κωνσταντίνος Κόλλιας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας συμμετείχαν στη σύσκεψη ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα Κυριάκος Κενεβέζος και ο Κυριάκος Κούρος, Διευθυντής του Προεδρικού Διπλωματικού Γραφείου.

Δείτε τις δηλώσεις:

Μητσοτάκης:

Συντονίζουμε τις ενέργειές μας ενόψει της Πενταμερούς στη Γενεύη. Λαμβάνει χώρα υπό την ηγεσία του ΓΓ του ΟΗΕ κάτι που προσδιορίζει και το πλαίσιο των συζητήσεων μέσα στο οποίο θα διεξαχθούν.

Το πλαίσιο είναι απολύτως σαφές. Στηρίζεται σε όλες τις προηγούμενες αποφάσεις του ΟΗΕ και η λύση μπορεί να βρεθεί μόνο στο πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή εκπροσώπηση. Και βέβαια με την αποχώρηση των στρατών κατοχής αλλά και την κατάργηση του αναχρονιστικού θεσμού των εγγυήσεων. Ειναι απολύτως σαφές το σημείο αφετηρίας. Γι αυτό και σήμερα θα μας δοθεί η ευκαιρία να συντονίσουμε τις ενέργειές μας. Προσερχόμαστε στις συζητήσεις με καλή διάθεση έτσι ώστε να βρεθεί μια λύση δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη προς όφελος όλων των Κυπριων. Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναστασιάδης

Σημαντική μετά από 3μιση χρόνια προσπάθεια να δημιουργηθούν οι συνθήκες ο ΓΓ του ΟΗΕ να διερευνήσει αν υπάρχει έδαφος για διάλογο ενός προβλήματος που οφείλεται στην τουρκική εισβολή και στην κατοχή του κυπριακού εδάφους.

Συμφωνώ με τη διαπίστωση ότι το πλαίσιο καθορίζεται από τα ψηφίσματα των ΗΕ και τις αρχές και αξίες της ΕΕ. Καθορίστηκαν στις 25 Νοεμβρίου του 2019 στο Βερολίνο, παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ και του κ. Ακιντζί.

Προσπάθεια δεν είναι να σφετεριστούμε δικαιώματα οποιουδήποτε. Προσπαθούμε και οι δύο κοινότητες να αισθάνονται ασφαλείας και τα ανθρώπινα δικαιώματα να είναι διασφαλισμένα. Μακριά από εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα κι ιδιαίτερα μακριά από εξαρτήσεις των όποιων τρίτων

Οι θέσεις μας συμπίπτουν. Ο ρόλος στις διαπραγματεύσεις είναι διαφορετικός. Το θέμα όμως ασφάλεια και εγγυήσεις θα έχετε να διαδραματίσετε σημαντικό ρόλο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ