Την ανησυχία του για τον ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή και την ετοιμότητα της Ελλάδας για όλα τα ενδεχόμενα εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.
Στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε τον προβληματισμό και την ανησυχία της Αθήνας για τη στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας ότι η Αγκυρα έχει μετατραπεί σε αποσταθεροποιητικό παράγοντα για όλη την περιοχή.
«Κατ’ αρχήν, θα ήθελα να επισημάνω ότι η σημερινή συνάντησή μας είναι η τρίτη κατά σειρά σε ένα διάστημα μικρότερο του ενός έτους. Κάτι, που αν μη τι άλλο, αποδεικνύει τη σημασία που αποδίδουμε στις σχέσεις μας. Η παρουσία σας, κ. Λαβρόφ, στην Αθήνα, σήμερα μετά από τέσσερα χρόνια, επιβεβαιώνει την κοινή βούληση των δυο χωρών για το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου στις σχέσεις μας. Συγκρατώ, επίσης, ότι η επίσκεψή σας λαμβάνει χώρα τη στιγμή στην οποία η ευρύτερη περιοχή αντιμετωπίζει συνεχείς προκλήσεις λόγω της παραβατικής συμπεριφοράς της γείτονος Τουρκίας», ανέφερε ο Νίκος Δένδιας.
«Η σημερινή συνάντησή μας αποτελεί τη συνέχεια ενός εποικοδομητικού και ειλικρινούς διαλόγου. Και μιας τακτικής επικοινωνίας για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Οι χώρες μας και οι λαοί μας συνδέονται με μια μακροχρόνια ισχυρή φιλία που εδράζεται στην ιστορία, στον πολιτισμό, στη θρησκεία, στον αλληλοσεβασμό, στην αλληλοκατανόηση. Επιτρέψτε μου να επισημάνω, κ. Υπουργέ, ότι ένας επιφανής προκάτοχός σας και ο επιφανέστερος Κερκυραίος, από το νησί το οποίο κατάγομαι, δηλαδή, ο Ιωάννης Καποδίστριας, ήταν ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας», πρόσθεσε.
Δένδιας: Οι σχέσεις με τη Ρωσία έχουν διάρκεια αιώνων
Παράλληλα, ο Νίκος Δένδιας επισήμανε ότι «οι σχέσεις μεταξύ των χωρών μας έχουν διάρκεια αιώνων. Ξεκίνησαν πριν από την ανεξαρτησία της χώρας μου και δεν λησμονούμε ότι η Ρωσία έπαιξε καταλυτικό ρόλο στον αγώνα της Ελλάδας για την ανεξαρτησία. Προσβλέπουμε στην εκπροσώπηση της Ρωσίας στο υψηλότερο επίπεδο στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης το 2021. H Ελλάδα θα συνεχίσει να αποτελεί σταθερό συνομιλητή της Ρωσίας».
«Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μας σήμερα είχαμε την ευκαιρία να εξετάσουμε το πλέγμα των διμερών μας σχέσεων και τις δυνατότητες ενδυνάμωσής τους. Κατ’ αρχήν τονίσαμε τη σημασία της ενίσχυσης των διμερών πολιτικών επαφών. Στο πλαίσιο αυτό επεσήμανα ότι η Ελλάδα, κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, επιθυμεί και εργάζεται για τη διατήρηση και την ενδυνάμωση των διαύλων επικοινωνίας μεταξύ των Οργανισμών αυτών και της Ρωσίας, μέσω των θεσμοθετημένων δομών. Η Ρωσία είναι και θα παραμείνει ένα αναπόσπαστο μέρος της Ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας και παράλληλα αποτελεί διεθνή παράγοντα», υπογράμμισε ο Ελληνας ΥΠΕΞ.
«Στο διμερές πλαίσιο δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στην ενέργεια, στον οικονομικό και στον πολιτιστικό τομέα. Στα θέματα ενέργειας προσβλέπουμε στη συνέχιση της αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας μας και θεωρούμε ότι υφίστανται ευκαιρίες συνεργασίας σε τομείς, όπως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που η Ελλάδα έχει μια σημαντική τεχνογνωσία», είπε.
«Επίσης, εξετάσαμε το διμερές εμπόριο, καθώς και την πιθανότητα αύξησης επενδύσεων. Συζητήσαμε προοπτικές για την ενίσχυση της συνεργασίας μας και στον τουρισμό. Το κοινό μνημόνιο για την διεξαγωγή του έτους ιστορίας Ελλάδας – Ρωσίας το 2021 που μόλις υπογράψαμε με τον κ. Lavrov είναι ενδεικτικό της κοινής μας βούλησης να προχωρήσουμε ένα βήμα μπροστά και στον πολιτιστικό τομέα. Έχουμε πολλά να κερδίσουμε δουλεύοντας μαζί»
«Με τον κ. Λαβρόφ είχαμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε -και θα συνεχίσουμε και κατά τη διάρκεια του γεύματος- τις περιφερειακές εξελίξεις. Δυστυχώς, σε όλες τις περιπτώσεις που συζητήσαμε, κοινός παρονομαστής είναι ο αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας. Οι νέο-οθωμανικές επεκτατικές βλέψεις της. Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανα στον ομόλογό μου το ζήτημα του στρατιωτικού εξοπλισμού της Τουρκίας και του γεγονότος ότι ο εξοπλισμός αυτός αποσταθεροποιεί το σύνολο των χωρών της περιοχής», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας.
«Άκουσα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ανάλυση του κ. Lavrov για τη ρωσική αντίληψη σχετικά με τη Συρία και τη Λιβύη. Εξέφρασα την ανησυχία μου για τον ιδιαίτερα αρνητικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στη Συρία, υπονομεύοντας τις επιτυχίες κατά του Daesh, και για το γεγονός ότι η Τουρκία έχει καταστεί γραφείο ταξιδιών για τζιχαντιστές, οι οποίοι μεταφέρονται σε διάφορες εστίες προβλημάτων στην περιοχή. Υπογράμμισα ότι η Ελλάδα χαιρέτισε θερμά, αναφορικά με τη Λιβύη, την ανακοίνωση μόνιμης εκεχειρίας μεταξύ των αντιμαχομένων πλευρών. Προϋπόθεση όμως για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι όλες οι πλευρές να σεβαστούν και να υλοποιήσουν το σύνολο των πτυχών της συμφωνίας της Γενεύης, συμπεριλαμβανομένης της αποχώρησης των ξένων μαχητών από το έδαφος της Λιβύης».
Ο Νίκος Δένδιας για το Ναγκόρνο Καραμπάχ
«Αναφορικά με το Ναγκόρνο Καραμπάχ συζητήσαμε τις προσπάθειες που καταβάλλει η διεθνής κοινότητα, με τη Ρωσία να παίζει κύριο ρόλο για την επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ των αντιμαχομένων πλευρών. Στο πλαίσιο αυτό, ενημέρωσα για την πρόσφατη επίσκεψή μου στο Ερεβάν. Επισήμανα επίσης τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διμερείς σχέσεις της Ελλάδας με τις χώρες της Βαλκανικής. Ενημέρωσα τον ομόλογό μου για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Αλβανία για την επίλυση του ζητήματος των θαλασσίων ζωνών στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης. Και στο σημείο αυτό έκανα ειδική αναφορά στο αναφαίρετο δικαίωμά μας να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 ν.μ., όπως προβλέπει η σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας».
Δένδιας-Λαβρόφ: Τι συζήτησαν για το Κυπριακό
«Συζητήσαμε επίσης το Κυπριακό, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η Ρωσία έχει ειδικό βάρος, σαν μόνιμο μέλος του Συμβουλίου. Υποστηρίζει σταθερά και με συνέπεια τις σχετικές προσπάθειες που καταβάλλονται, κάτι που η Ελλάδα εκτιμάει ιδιαίτερα. Εξέφρασα, κατά συνέπεια, την ικανοποίησή μου για την ξεκάθαρη ρωσική θέση μετά το παράνομο άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων από τις κατοχικές δυνάμεις», είπε ο κ. Δένδιας.
Δένδιας: Η Τουρκία επενδύει στην κλιμάκωση της έντασης
«Γενικά, ενημέρωσα τον κ. Λαβρόφ διεξοδικά για την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Μόλις χθες η Τουρκία ανανέωσε για πολλοστή φορά τη βούλησή της να διενεργήσει παράνομες σεισμικές έρευνες σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Είναι φανερό ότι η Τουρκία επενδύει στην κλιμάκωση της έντασης. Αποδεικνύει καθημερινά ότι εκτός της καταπάτησης της διεθνούς νομιμότητας, περιφρονεί τις εκκλήσεις φίλων και εταίρων και ότι τα λόγια της στερούνται αξιοπιστίας», τόνισε και συμπλήρωσε:
«Κατέστησα σαφές ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα και δεν έχει άλλη επιλογή από το να υπερασπίσει στο ακέραιο την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Τέλος επεσήμανα ότι είμαστε πάντα προσηλωμένοι σε ένα εποικοδομητικό διάλογο, αλλά παράλληλα ότι δεν υφίσταται περιθώριο διαλόγου, υπό το κράτος πιέσεων και απειλών».
Λαβρόφ: Υπέρ του διαλόγου και της ειρηνικής διευθέτησης
Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών στάθηκε αρχικά στις ιστορικές σχέσεις των δύο χωρών και υπογράμμισε ότι η διμερής συνεργασία συνεχίζεται, ενώ επισήμανε ότι, κατά την έναρξη της πανδημίας, οι δύο χώρες βοήθησαν η μία την άλλη. Μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στο ζήτημα των προκλήσεων της Άγκυρας στην περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου, τάχθηκε υπέρ της ειρηνικής διευθέτησης μέσω του διαλόγου