Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ανακοίνωσε πως στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου αποφασίστηκε η άμεση αντικατάσταση της διοίκησης της Κιβωτού του Κόσμου.
«Θέλω να ξεκινήσω με ένα δυσάρεστο ζήτημα, με αποτρόπαια περιστατικά κακοποίησης ανηλίκων. Τις μέρες αυτές, λίγο μετά τα όσα αποτρόπαια αποκαλύφθηκαν στην υπόθεση του Κολωνού, η κοινωνία μας συγκλονίζεται από νέες καταγγελίες για κακοποίηση παιδιών. Οι καταγγελίες είναι σοβαρές και μάλιστα για ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα, όπως είναι τα παιδιά που έχουν βρεθεί εκτός της οικογενειακής τους εστίας για πολλούς και διαφορετικούς λόγους», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
«Χρειάζεται να γίνει πλήρης διερεύνηση των καταγγελιών αυτών και πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης από τις αρμόδιες αρχές. Δεν χρειάζεται ούτε αδιαφορία, ούτε και κωλυσιεργία, αλλά ούτε και βιαστικές κινήσεις και συμπεράσματα. Γιατί ό,τι απόφαση κι αν ληφθεί, αυτή θα αφορά τα παιδιά», επισήμανε.
«Η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης» -«Οι υπαίτιοι να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη»
Είπε ότι η Ελληνική Αστυνομία συνδράμει τη δικαστική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη και, εφόσον υπάρξει εγκληματική πράξη, οι υπαίτιοι θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη. Υπογράμμισε πως ο νόμος ισχύει για όλους και οι Αρχές λειτουργούν χωρίς να επιφυλάσσουν διακριτική μεταχείριση σε κανέναν.
Τόνισε ότι πλέον η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης και πως η προσοχή όλων μας πρέπει να είναι και είναι στραμμένη στην ασφάλεια των παιδιών που διαμένουν στη δομή, στην Κιβωτό. «Τα παιδιά πρέπει να έχουν τη μέγιστη δυνατή προστασία εντός της δομής όποια εξέλιξη κι αν έχει η υπόθεση αυτή, που μας έχει ευαισθητοποιήσει όλους».
Τι αποφασίστηκε για την Κιβωτό του Κόσμου στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου
Στο σημείο αυτό ανέφερε ότι, μετά τη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή του υπουργού Εργασίας κ. Χατζηδάκη, της υφυπουργού κ. Μιχαηλίδου και του γενικού γραμματέα κ. Σταμάτη αποφασίστηκε η άμεση αντικατάσταση της διοίκησης της Κιβωτού. «Η πρώτη μας έγνοια είναι τα παιδιά, και γι' αυτό η εξέλιξη αυτή είναι επιβεβλημένη», τόνισε.
Επεσήμανε, δε, πως η εξέλιξη αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί χάρη στη διάταξη που ψήφισε η κυβέρνηση τον περασμένο Απρίλιο.
Εξήγησε ότι παρατηρείται και στην Ελλάδα και διεθνώς στον χώρο της επιμέλειας των ανηλίκων η δραστηριοποίηση εθελοντικών οργανώσεων. Πολλές έχουν μακροχρόνια ιστορία και έχουν σώσει ανθρώπινες ζωές και έχουν αποτρέψει ανθρώπινες τραγωδίες. Ανέφερε ότι διεθνώς καλύτερη πρακτική θεωρείται η αποϊδρυματοποίηση των ανηλίκων και η ενίσχυση του θεσμού της αναδόχου οικογένειας, η κυβέρνηση λαμβάνει διαρκώς μέτρα και ενισχύεται διαρκώς ο θεσμός της αναδοχής και της υιοθεσίας και ήδη το 40% των παιδιών που διαβιούσαν το 2019 σε ιδρύματα είναι σήμερα στις κατάλληλες για αυτά οικογένειες.
Οι τρεις βασικές αλλαγές του θεσμικού πλαισίου για την αναδοχή
Αναλυτικά ανέφερε τις τρεις βασικές αλλαγές του θεσμικού πλαισίου στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση για την ενίσχυση του θεσμού της αναδοχής:
- Σημαντική μείωση του χρόνου που απαιτείται από τη στιγμή που ο πολίτης καταθέτει την αίτησή του μέχρι την ένταξή του στο Εθνικό Μητρώο Υποψήφιων Γονέων.
- Θέσπιση του επιδόματος αναδοχής, ως οικονομική ενίσχυση προς όλες τις ανάδοχες οικογένειες, που κυμαίνεται από 325 έως και 1.200 ευρώ τον μήνα ανάλογα με τις ειδικές ανάγκες των παιδιών.
- Διεύρυνση των ηλικιακών ορίων για όσους επιθυμούν να γίνουν ανάδοχοι. Από 30 έως 60 ετών που ήταν, η αναδοχή είναι πλέον εφικτή σε συμπολίτες μας από 25 έως και 75 ετών, με μέγιστη ηλικιακή διαφορά μεταξύ παιδιού και αναδόχου τα 50 έτη.
Θεσμική θωράκιση του χώρου των ιδρυμάτων
Τόνισε ότι η αρμόδια υπουργός φροντίζει εδώ και καιρό για τη θεσμική θωράκιση του χώρου των ιδρυμάτων, με μοναδική μέριμνα με απόλυτη προτεραιότητα το καλό των παιδιών. «Χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί και ευαίσθητοι. Χωρίς παρορμητισμό», τόνισε. «Όλα πρέπει να γίνουν θεσμικά με βάση τις αρχές του δικαίου και της λογικής».
Υπογράμμισε ότι η θέση και οι πολιτικές της κυβέρνησης απέναντι σε φαινόμενα σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών είναι ξεκάθαρη και συνοψίστηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη φράση «καμιά ανοχή».
Ερωτήσεις
Είναι στα σχέδια της κυβέρνησης να τοποθετήσει επόπτη στις δομές αυτές;
Με βάση τη διάταξη που ψηφίσαμε το 2022, προχωράμε άμεσα στην αντικατάσταση της διοίκησης της Κιβωτού, γιατί ναι μεν η υπόθεση είναι στη Δικαιοσύνη, αλλά πρέπει να συνεχίσει η εύρυθμη λειτουργία της δομής για τα παιδιά. Οφείλει η κυβέρνηση να μη διακινδυνεύσει η λειτουργία της, προς όφελος των παιδιών.
Υπάρχουν και διαχειριστικά ζητήματα;
Η κυβέρνηση αξιολογεί πολιτικά πως όσο βρίσκεται η υπόθεση σε εξέταση, δεν εξασφαλίζει η παρούσα διοίκηση τη σωστή λειτουργία της δομής. Βεβαίως προβλέπεται πως η όποια νέα διοίκηση μπορεί να παραμείνει για ένα έτος.
Αποϊδρυματοποίηση
Ήδη κάνουμε πράγματα προς την κατεύθυνση της αποϊδρυματοποίησης των παιδιών. Αναφέρθηκα στις ρυθμίσεις που προχωρήσαμε το καλοκαίρι. Υπάρχει μια σειρά από παρεμβάσεις για να ενθαρρύνει την αποϊδρυματοποίηση των παιδιών.
Το θέμα του επόπτη είναι στο τραπέζι ώστε να ελέγχονται τα ιδρύματα αυτά;
Από τον Απρίλιο έχουμε νομοθετήσει δράσεις. Σήμερα ασχοληθήκαμε με τη λειτουργία της δομής της Κιβωτού και πώς θα λειτουργήσει ομαλά η δομή για τα παιδιά και λάβαμε την απόφαση για αντικατάσταση της διοίκησης της Κιβωτού.