Σε εκδήλωση στα γραφεία της ΝΔ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τα ονόματα του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας για τις εκλογές της 21ης Μαΐου.
Το «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο Επικρατείας έχει έντονο άρωμα γυναίκας, εκπροσώπηση της Κοινωνίας των Πολιτών και αρκετές εκπλήξεις, αφού στις τρεις από τις έξι εν δυνάμει εκλόγιμες θέσεις βρίσκονται τρεις γυναίκες, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση του κ. Μητσοτάκη για ισχυρή παρουσία τους στο Επικρατείας του κόμματος. Μάλιστα, στην πρώτη θέση βρίσκεται η γενική γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης Ειρήνη Αγαπηδάκη, η οποία από το 2019 έως το 2021 υπήρξε εθνική συντονίστρια για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, ενώ δύο χρόνια αργότερα ανέλαβε τη θέση της γενικής γραμματέως Δημόσιας Υγείας.
Η ανακοίνωση του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ:
Οι έξι πρώτοι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας
Επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ είναι η Ειρήνη Αγαπηδάκη, η οποία τοποθετήθηκε στην πρώτη εκλόγιμη θέση και συμβολίζει, όπως είπε ο πρωθυπουργός, τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στο μεταναστευτικό.
- Στη δεύτερη εκλόγιμη θέση βρίσκεται ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.
- Στην τρίτη εκλόγιμη θέση είναι ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης Χρήστος Στυλιανίδης.
- Στην 4η εκλόγιμη θέση η Ιωάννα Λυτρίβη, διευθύνουσα σύμβουλος στον ΕΟΠΠΕΠ (Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων & Επαγγελματικού Προσανατολισμού).
- Στην 5η εκλόγιμη θέση ο Γιώργος Σταμάτης, γενικός γραμματέας Καταπολέμησης της Φτώχειας.
- Η οικονομολόγος Μαρία Νεφέλη Χατζηιωαννίδου τοποθετήθηκε στην έκτη και τελευταία εκλόγιμη θέση της ΝΔ.
- Στην 7η θέση η πρώην αθλήτρια δρόμων αντοχής και μαραθωνοδρόμος Μαρία Πολύζου.
- Ο πρύτανης του ΑΠΘ Νικόλαος Παπαϊωάννου βρίσκεται στην 8η θέση.
- Η Γεωργία Βαχαρίδη, δικηγόρος με ενεργό δράση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι στην 9η θέση.
- Στην 10η θέση ο Νίκος Κορογιαννάκης, δικηγόρος, Έλληνας της διασποράς.
- Στην 11η θέση η Μαρία Διαμαντοπούλου, εκπαιδευτικός και καθηγήτρια ειδικευμένη στη διδασκαλία της Ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας.
- Η αγρότισσα Άννα Καστάνη βρίσκεται στη 12η θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας.
- Στην 13η θέση ο προερχόμενος από το ΚΙΝΑΛ Σπύρος Καρανικόλας.
- Η δικηγόρος Πορφυλένια Κανελλοπούλου στην 14η θέση.
- Στην τελευταία και τιμητική 15η θέση ο Αντώνης Σγαρδέλης, ο γενικός διευθυντής του κόμματος επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
«Δεν είναι ένα ψηφοδέλτιο σελέμπριτις»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της παρουσίασης τόνισε: «Δίνουμε τη δυνατότητα σε ανθρώπους που δεν έχουν την αναγνωρισιμότητα, να μπουν στην πολιτική ζωή και να δοκιμαστούν. Έχουν τη δυνατότητα να μπουν στη Βουλή, κάτι που ενδεχομένως να μην το είχαν διαφορετικά. Δεν είναι ένα ψηφοδέλτιο σελέμπριτις, για πολλά πρόσωπα θα πρέπει να τους γκουγκλάρετε».
Επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, όπως αναφέρθηκε, είναι η Ειρήνη Αγαπηδάκη, για την οποία ο πρωθυπουργός είπε: «Είναι ένα πρόσωπο που δεν γνώριζα, έκανε εξαιρετική δουλειά με τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα και στη συνέχεια ήταν στον τομέα της Δημόσιας Υγείας».
- Η Ειρήνη Αγαπηδάκη δήλωσε: «Θέλω να σας ευχαριστήσω για την τιμή να είμαι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Η πολιτική έχει αλλάξει και η ΝΔ είναι το μόνο κόμμα που έχει απαντήσει σε αυτά τα προβλήματα. Μείναμε Ευρώπη, θα γίνουμε Ευρώπη. Θα δώσουμε τον αγώνα για να πείσουμε τους πολίτες για σκληρή δουλειά. Θα δώσουμε τη μάχη για κάθε πολίτη ώστε να μη μείνει κανένας πίσω. Σας ευχαριστώ για την τιμή».
- Δεύτερος στο Επικρατείας είναι ο Θοδωρής Σκυλακάκης, για τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Η συμμετοχή του συμβολίζει την επιτυχία της οικονομικής πολιτικής η οποία κατάφερε και συνδύασε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, μείωση φόρων και επίτευξη όλων των δημοσιονομικών στόχων που έχουμε θέσει. Αυτή τη διαδρομή πρέπει να ακολουθήσουμε και τη επόμενη τετραετία».
Από την πλευρά του, ο Θοδωρής Σκυλακάκης σημείωσε: «Είναι βαθύτατη η τιμή να είμαι στη 2η θέση του Επικρατείας, επιστέγασμα μιας μακράς πορείας τα τελευταία 35 χρόνια. Είμαι περήφανος γιατί σε αυτή την τετραετία είχα την τιμή να υπηρετήσω στην πιο παραγωγική κυβέρνηση».
- Στην τρίτη θέση του Επικρατείας είναι ο Χρήστος Στυλιανίδης, για τον οποίο ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Όταν του ζήτησα να κάνει το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, ήμουν σίγουρος ότι θα πετύχει και προέταξε και ένα νέο ύφος και ήθος στην πολιτική. Προέταξε το έργο και όχι τα λόγια. Η επόμενη τετραετία θα είναι μια τετραετία που θα έχουμε ακόμα καλύτερες σχέσεις με την ομογένεια».
Ο Χρήστος Στυλιανίδης είπε: «Ευχαριστώ για την τιμή, η οποία είναι πολύ μεγάλη ευθύνη εκπροσωπώντας και τον ελληνισμό του εξωτερικού. Ο ελληνισμός είναι σε κρίσιμο σταυροδρόμι, αλλά έχουμε την τύχη να βρίσκεται στο πηδάλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σας ομολογώ, σε όλες μου τις επαφές παίρνεις θάρρος διαπιστώνοντας ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας έχει τέτοια εκτίμηση στο εξωτερικό. Αυτό είναι σπάνιο για την Ελλάδα ο πρωθυπουργός της να έχει τέτοια καταξίωση στο εξωτερικό. Είναι προστιθέμενη αξία στην Ελλάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης».
- Στην τέταρτη θέση του Επικρατείας βρίσκεται η Ιωάννα Λυτρίβη, για την οποία ο πρωθυπουργός είπε: «Ο τομέας της πιστοποίησης θα είναι κρίσιμος την επόμενη τετραετία. Η εκπαίδευση δεν σταματάει ποτέ και η εκπαίδευση με την αγορά εργασίας είναι συνδεδεμένες και η Ιωάννα έχει να προσφέρει πολλά».
Η Ιωάννα Λυτρίβη ανέφερε από τη μεριά της: «Η πολιτική είναι μια καθημερινή άσκηση για να βοηθήσουμε τους πολίτες. Είχα την πολύ μεγάλη και ωραία ευκαιρία να δω την πολιτική στην πράξη. Πρέπει να είμαστε προνοητικοί και να προσαρμοζόμαστε. Στις πολιτικές που επενδύουν και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας κρύβεται η προοπτική για την αντιμετώπιση της ανεργίας, ιδίως για τους νέους που αισθάνονται το έλλειμμα της εκπροσώπησης. Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία της συμπόρευσης στα δύσκολα».
- Στην πέμπτη θέση στο Επικρατείας ο Γιώργος Σταμάτης, ο οποίος τόνισε: «Αποτελεί πολύ μεγάλη τιμή. Χαίρομαι που σήμερα οι δικοί μου άνθρωποι είναι περήφανοι και για τον γιο τους και για τη χώρα τους. Άνθρωποι που δυσκολευτήκαν να με μεγαλώσουν. Συνάντησα στη ζωή μου πολλούς ανθρώπους, αλλά τους περισσότερους δεν τους είδα. Έτσι ξεκίνησε η σχέση μου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Να δούμε τους πολίτες που δεν τους είδε κανείς. Να ξεκινήσουν επί ίσοις όροις. Ένας άστεγος στο λιμάνι του Πειραιά μού είπε όταν ο άνθρωπος που μίλησε στο Κογκρέσο έρχεται στον Πειραιά να μας δει, τότε και εμείς και η Ελλάδα έχουμε την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο».
- Για την έκτη θέση του Επικρατείας η Μαρία Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, η οποία είπε: «Το άγχος μου είναι μεγάλο γιατί απέχω από την πολιτική. Ανήκω σε μια γενιά που έχουμε ζήσει μεγάλες κρίσεις και πλέον μεγαλώνω δύο παιδιά, τα οποία θέλω να τα δω να προχωρούν. Την εμπιστοσύνη σας θα σας την ανταποδώσω με ουσιαστικό έργο».
- Στην έβδομη θέση του Επικρατείας τοποθετήθηκε η Μαρία Πολύζου, η οποία σημείωσε: «Αποδέχθηκα την πρόταση του πρωθυπουργού με μεγάλη τιμή και εμπιστοσύνη. Είμαι έτοιμη να δώσω τη μεγαλύτερη μάχη για την Ελλάδα για να τη δούμε να λάμπει».
Στην όγδοη θέση του Επικρατείας ο Νίκος Παπαϊωάννου, για τον οποίο ο πρωθυπουργός είπε: «Συμβολίζει την έμφαση για μεγάλα και ανοιχτά δημόσια πανεπιστήμια».
«Πάντοτε κρινόμαστε όχι μόνο για τις προθέσεις μας, αλλά και με το να είμαστε αποτελεσματικοί στις πράξεις μας. Με τα έργα μας θωρακίζουμε τους θεσμούς. Απευθύνω προς τους συναδέλφους μου την παραίτησή μου από τη θέση του πρύτανη, γιατί αναγνωρίζω ένα ηθικό ασυμβίβαστο» ανέφερε ο Νίκος Παπαϊωάννου.
- Στην ένατη θέση του Επικρατείας είναι η Γεωργία Βαχαρίδη, η οποία είπε: «Σας ευχαριστώ για το βήμα που μου δίνετε. Θέλω να πετύχω τις λύσεις που μπορούμε να βρούμε όλοι μαζί. Σήμερα είμαι εδώ για να δηλώσω ότι είμαι δίπλα και ενεργή σε αυτή την προσπάθεια με όσες δυνάμεις έχω, και είναι πολλές. Είμαι μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είμαι μαζί με όλους εσάς».
- Στη δέκατη θέση του Επικρατείας ο Νίκος Κορογιαννάκης, από τις Βρυξέλλες. «Αγαπητοί φίλοι, η μεταρρύθμιση της ψήφου αποδήμων δεν είναι το πιο σημαντικό. Το πιο σημαντικό είναι η συμμετοχή τους στα της Ελλάδας. Θα μιλήσω για αυτά που δεν έχουν γίνει ακόμα για τα διαβατήρια, για τα προξενεία που μας ταλαιπωρούν ακόμα. Είμαστε εδώ για να υπηρετήσουμε τους απόδημους. Δεν ντράπηκε ο Αλέξης Τσίπρας από το Βερολίνο να πει ότι δεν του αρέσουν οι περιορισμοί. Μα αυτούς αρνήθηκε δύο φορές την ψήφο των αποδήμων».
- Στην 11η θέση η εκπαιδευτικός Μαρία Διαμαντοπούλου. «Είστε εσείς που μας κάνατε περήφανους σε όλον τον κόσμο, αλλάζοντας την εικόνα της Ελλάδος σε όλη την υφήλιο. Η ακυβερνησία είναι επικίνδυνη. Οι Έλληνες της διασποράς θα κάνουν τα πάντα, γι' αυτό και θα στηρίζουν την πατρίδα από όπου κι αν βρίσκονται».
- Στη 12η θέση του Επικρατείας η Άννα Καστάνη, αγρότισσα, για την οποία ο πρωθυπουργός είπε: «Άννα Καστάνη, αγρότισσα από τη Μαγνησία, νέα γυναίκα, μητέρα, δεν μπορούσε να αφήσει τα παιδιά της, γι' αυτό δεν είναι μαζί μας σήμερα. Η συμμετοχή συμβολίζει το δικό μου προσωπικό ενδιαφέρον για τον πρωτογενή τομέα και τη συμμετοχή των γυναικών στην οικονομική δραστηριότητα».
- Στη 13η θέση στο Επικρατείας ο Σπύρος Καρανικόλας, που είπε:«Η μεγάλη παράταξη που ενώνει τους Έλληνες και εκτός του σκληρού κομματικού πυρήνα. Θα δώσω μαζί με όλους σας τη μάχη για ισχυρή νίκη και αυτοδύναμη κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη».
- Στην 14η θέση του Επικρατείας η Πορφυλένια Κανελλοπούλου, προερχόμενη από ΔΑΠ και ΟΝΝΕΔ, δικηγόρος.
«Προέρχομαι από μια γενιά που βίωσε αλλεπάλληλες κρίσεις. Εσείς σταθήκατε δίπλα σε αυτή τη γενιά και προωθήσατε πολίτες για νέα μυαλά και για νέους ανθρώπους. Να στείλουμε το μήνυμα ότι στην πολιτική, στην εργασία και στην ίδια την κοινωνία δεν χωράνε διακρίσεις. Κύριε πρόεδρε, πιστέψατε σε εμάς και εμείς είμαστε εδώ για να οικοδομήσουμε την Ελλάδα που θέλουμε, την Ελλάδα που αξίζουμε» ανέφερε.
- Στην 15η θέση του Επικρατείας ο Αντώνης Σγαρδέλης.
«Η τελευταία θέση έχει πάντα κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ήθελα να τιμήσω έναν άνθρωπο που ήταν δίπλα σε όλους τους αρχηγούς της ΝΔ» είπε ο πρωθυπουργός.
«Έχω υπηρετήσει τη ΝΔ σε όλη μου τη ζωή και συγκινήθηκα για την τιμή που μου κάνατε. Όλοι οι αρχηγοί μού εμπιστεύθηκαν θέσεις ευθύνης. Χθες μου ζήτησαν βιογραφικό. Δεν έχω βιογραφικό και προσπάθησα να θυμηθώ τι έκανα σε όλη αυτή τη διαδρομή. Θυμάμαι το 1989 τις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις. Ξεσηκώθηκε όλος ο κόσμος, συντονιστήκαμε και πήραμε το ποσοστό. Να τελειώνουμε από τις 21 Μαΐου, να πάμε για αυτοδυναμία τώρα. Να τελειώνουμε» ανέφερε, από την πλευρά του, ο Αντώνης Σγαρδέλης.