Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιο Πέτσα ανακοίνωσε στην ενημέρωση των δημοσιογράφων τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για τον κορωνοϊό.
Ο κ. Πέτσας επανέλαβε την αναστολή λειτουργίας όλων των σχολείων για 15 ημέρες και πρόσθεσε ότι στόχος είναι να προστατευθούν οι πιο ευάλωτες ομάδες.
Πέρα από τα υπάρχοντα μέτρα όμως ο κ. Πέτσας τόνισε ότι αφού αξιολογηθεί η κατάσταση στο Eurogroup τα αρμόδια υπουργεία θα πάρουν μέτρα στήριξης της οικονομίας.
Εκδίδεται ΠΝΠ στην οποία συμπεριλαμβάνονται τα εξής:
Άδεια ειδικού σκοπού για τον έναν από τους δυο γονείς με πλήρεις αποδοχές.
Για κάθε 4 ημέρες άδειας οι τρεις θα λογίζονται ειδικού σκοπού και μόνο μια θα λογίζεται ως κανονική άδεια.
Εαν λάβει ο ένας γονέας άδεια ειδικού σκοπού τότε ο άλλος δεν θα δικαιούται.
Εαν ο ένας από τους δυο γονείς δεν εργάζεται ο άλλος δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού.
Η κυβέρνηση παρέχει πλήρη υποστήριξη στο σύστημα δημόσιας υγείας με κονδύλι 15 εκατομμυρίων ευρώ.
Για τις δηλώσεις Ερντογάν για τα ελληνοτουρκικά σύνορα: Ο Τούρκος πρέσβης έχει κληθεί για εξηγήσεις στο ΥΠΕΞ. Το πρόβλημα είναι ότι ο Τούρκος πρόεδρος δυναμιτίζει συνεχώς το κλίμα με τέτοιες δηλώσεις.
Να εξαντλήσουμε την ευελιξία στο Eurogroup τόσο ως προς το ύψος όσο και ως προς την εξαίρεση των μέτρων που θα ληφθούν.
Διακόσιες προσλήψεις στον χώρο της υγείας την επόμενη εβδομάδα. Στόχος μέχρι και τις δύο χιλιάδες προσλήψεις.
Αναφορικά με το δημοσίευμα των New York Times για κρυφό κέντρο κράτησης μεταναστών: Δεν υπάρχει κανένα μυστικό κέντρο κράτησης στην Ελλάδα. Όλα γίνονται βάσει των νόμων και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Δεν υπάρχει κανένα θέμα παρέμβασης στην Εκκλησία. Ήδη έχουν γίνει συστάσεις και από τον Ιερά Σύνοδο να αποφεύγονται οι μετακινήσεις ευπαθών ομάδων.
Θέμα χρόνου να υπάρχει δυσάρεστο από τον κορωνοϊό. Ελπίζουμε και λαμβάνουμε μέτρα για να είναι κάτι περιορισμένο.
Υπάρχει σύσταση να μην ταξιδέψει ο Ολυμπιακός στο Μιλάνο για τον αγώνα με την Αρμάνι. Να επανεξετάσει την απόφασή της η Euroleague.
Aναλυτικά οι δηλώσεις για την ΠΝΠ
Σήμερα, για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού στις εργασιακές σχέσεις εκδίδεται Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Σε αυτήν συμπεριλαμβάνονται τα εξής:
• Θεσπίζεται άδεια ειδικού σκοπού, επιπρόσθετη της κανονικής άδειας, την οποία μπορεί να λαμβάνει ο ένας εκ των δύο γονέων (σε περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας ο ένας γονέας), με πλήρεις αποδοχές, για όσο διάστημα ανασταλεί η λειτουργία των σχολείων και μέχρι τις 10/04/2020.
• Για κάθε τέσσερις ημέρες άδειας, τρεις θα λογίζονται ως ειδικού σκοπού και μόνο μία θα καταγράφεται ως κανονική άδεια.
• Σε περιπτώσεις που η άδεια ειδικού σκοπού χορηγηθεί σε εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα, το κράτος θα καλύψει από τον τακτικό προϋπολογισμό το ένα τρίτο (1/3) των αποδοχών του.Αυτός ο επιμερισμός των βαρών είναι δυναμικός και εξελίσσεται.
• Σε περιπτώσεις που η άδεια ειδικού σκοπού χορηγηθεί σε εργαζόμενο του δημοσίου τομέα, το κράτος θα καλύψει το σύνολο των αποδοχών του.
• Εάν λάβει ο ένας γονέας άδεια ειδικού σκοπού, ο άλλος γονέας δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού, ταυτοχρόνως. Εάν ο ένας γονέας δεν εργάζεται, ο άλλος γονέας δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις που ο/η σύζυγος νοσηλεύεται, ή έχει προσβληθεί από κορονοϊό, ή είναι ΑΜΕΑ.
• Για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, δύναται ο εργοδότης να προτείνει επίσης τη δυνατότητα εργασίας με ευέλικτο ωράριο λειτουργίας, ή εργασία εξ’ αποστάσεως. Για τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα δημιουργείται επίσης η δυνατότητα εργασίας με ευέλικτο ωράριο λειτουργίας, όπου αυτό είναι εφικτό.
Στο μεταξύ, η Κυβέρνηση - όπως προβλέπεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου - παρέχει πλήρη υποστήριξη στο σύστημα υγείας σε ό,τι αφορά τις έκτακτες δαπάνες. Για τον σκοπό αυτό, ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας ενισχύθηκε έγκαιρα με 15 εκατ. ευρώ, ενώ δρομολογούνται καινούργιες δαπάνες για προσλήψεις. Ανάλογα με τις εξελίξεις, οι οποίες αποτιμώνται καθημερινά, το Υπουργείο Οικονομικών θα ενισχύσει τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας με όσες επιπλέον πιστώσεις χρειαστεί.
Για την Τουρκία και τον Τούρκο πρόεδρο
«Η Ελλάδα - όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης - δεν δέχεται μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου από τον Τούρκο Πρόεδρο.
Άλλωστε τα γεγονότα στον Έβρο αποτελούν μια οργανωμένη και συντονισμένη από τις τουρκικές Αρχές, επιχείρηση, μια ασύμμετρη απειλή στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας, που είναι και εξωτερικά σύνορα της.
Την εκτίμηση αυτή του Πρωθυπουργού επιβεβαιώνουν, ολοένα και πιο κραυγαλέα στοιχεία, ανάμεσα στα οποία:
- Οι απειλές του Τούρκου Προέδρου ότι θα γεμίσει την Ευρώπη με μετανάστες και οι δηλώσεις του ότι άνοιξαν τα σύνορα.
- Οι δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εσωτερικών ότι τα όσα έγιναν στον Έβρο είναι μόνο η αρχή.
- Η χρησιμοποίηση από τις τουρκικές Αρχές, θωρακισμένου οχήματος σε μια προσπάθεια να ρίξουν τον φράχτη στον Έβρο.
- Η μαζική ρίψη από μετανάστες και από τουρκικές δυνάμεις, καπνογόνων που χρησιμοποιεί ο τουρκικός στρατός.
- Οι μαρτυρίες μεταναστών ότι ήταν κρατούμενοι σε φυλακές, ότι οδηγήθηκαν στα παράλια φρουρούμενοι από στρατιώτες και ότι αναγκάστηκαν, με την απειλή όπλων, να μπουν σε λέμβους για τα ελληνικά νησιά.
- Η οργανωμένη μεταφορά μεταναστών από τη Κωνσταντινούπολη στον Έβρο με τη συνοδεία της τουρκικής στρατοφυλακής.
- Ο ξυλοδαρμός, από ενστόλους Τούρκους, μεταναστών που διαπίστωσαν ότι δεν μπορούσαν να περάσουν τα σύνορα και επέστρεφαν στην τουρκική ενδοχώρα.
Η απόπειρα της Τουρκίας να εκβιάσει την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, χρησιμοποιώντας ως «όπλο» κατατρεγμένους ανθρώπους, απέτυχε.
Προσέκρουσε στην ομοψυχία των Ελλήνων, στην αποφασιστικότητα του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, καθώς και στην ικανότητα της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων που υπερασπίζονται τα σύνορα της Ελλάδας, που είναι και σύνορα της Ευρώπης.
Ελπίζουμε ότι θα πρυτανεύσει η λογική και οι σχέσεις καλής γειτονίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός στις συνομιλίες του με τους Ευρωπαίους ηγέτες, τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει: - Να αποσύρει αμέσως τους απελπισμένους ανθρώπους που συγκέντρωσε στον Έβρο.
- Να πάψει να τους υποκινεί διασπείροντας fake news.
- Να δεχτεί πίσω όσους μπήκαν παράνομα και έχουν συλληφθεί σε ελληνικό έδαφος.
-Να δεχτεί κοινές περιπολίες της ακτοφυλακής και άλλων αρχών με την Frontex, στα τουρκικά χωρικά ύδατα, στη θάλασσα, αλλά και στη ξηρά. - Να δεχτεί ότι οι επιστροφές στην Τουρκία - όσων δεν δικαιούνται άσυλο - θα γίνονται όχι μόνο από τα νησιά αλλά και από την ενδοχώρα.
Δηλώνουμε ταυτόχρονα ότι εφόσον η Τουρκία ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις της, οφείλει και η Ευρώπη να της προσφέρει σχετική βοήθεια. Η Ευρώπη είναι έτοιμη γι’ αυτό και εφόσον πράγματι το θέλει και η Τουρκία μπορεί να βρεθεί ένας κοινός βηματισμός ο οποίος τελικά θα είναι ωφέλιμος και για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την Τουρκία.Η Ελλάδα και η Ευρώπη επιμένουν στη συνεργασία με τη γειτονική μας χώρα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού.