Επίθεση στην κυβέρνηση για τις επιλογές της στη διαχείριση της οικονομίας εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «Φορολογικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας της ελληνικής οικονομίας».
Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε, μεταξύ άλλων, να έρθει στη δημοσιότητα η «Έκθεση Πισσαρίδη» ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδράνεια ως προ την προστασία της πρώτης κατοικίας. Παράλληλα, έκανε λόγο για μεγάλη ύφεση στην οικονομία λόγω των χειρισμών της κυβέρνησης στην οικονομία και εξέφρασε τους προβληματισμούς του για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής.
Στη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «κόβει» 60% από τα αναδρομικά των συνταξιούχων που είναι υποχρεωμένη να καταβάλει, βάσει της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Δείτε την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα
Τα βασικά σημεία της τοποθέτησης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ
- Να μην γίνεται προσπάθεια ωραιοποίησης της κατάστασης στην οικονομία. Προφανώς η πανδημία έχει χτυπήσει σε όλες τις χώρες. Όμως η ελληνική οικονομία είναι σε πτωτική πορεία από τον Σεπτέμβρη του 2019 και ότι οι επιπτώσεις στην Ελλάδα θα είναι μεγάλες, δυσανάλογες με όλες τις προβλέψεις
- Είπατε πολλά λόγια υπέρ της μεσαίας τάξης και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας αλλά στην πράξη εργαστήκατε μόνο υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων, φίλων και γνωστών.
- Έχετε σκιαγραφήσει ένα σενάριο που κανείς άλλος στην Ευρώπη και διεθνώς δεν τολμά να το ισχυριστεί σοβαρά. Τι λέτε; «Η κρίση θα είναι σύντομη και θα ακολουθήσει άμεσα ισχυρή ανάκαμψη το 2021». Καμία πρόβλεψη διεθνούς οργανισμού δε λέει ότι η ανάκαμψη θα καλύψει την ύφεση.
- Με βάση τις πιο σημαντικές προβλέψεις διεθνώς, ούτε στο τέλος του 22 δε θα έχουμε ανακτήσει το χαμένο έδαφος. Όλοι, βλέπουν αυτές τις προβλέψεις και σχεδιάζουν μακροπρόθεσμα. Προσπαθούν να εξετάσουν όλα τα ενδεχόμενα αρνητικά σενάρια.
- Εσείς όμως εδώ τι κάνετε ; Ξορκίζετε το κακό, μην τυχόν και σας χαλάσει το αφήγημα και της επιτυχίας.
- Αντιμετωπίζετε την κρίση που θα πέσει στα κεφάλια της μεσαίας τάξης και των εργαζομένων, ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Δεν πήρατε γενναία εμπροσθοβαρή μέτρα στην πρώτη φάση της πανδημίας.
- Δεν έχετε σχέδιο, πέρα από μπαλώματα για την επόμενη φάση μετά το lockdown. Και όταν πια η ύφεση θα αγγίξει δυσθεώρητα επίπεδα, θα έρθετε να πείτε στον ελληνικό λαό: Ετοιμαστείτε για μερικά χρόνια λιτότητας ακόμα γιατί φταίει η πανδημία.
- Δεν ήταν πολιτική επιλογή να δώσετε τα αναδρομικά, όπως είπατε. Ήταν υποχρέωσή σας. Οφείλετε να τα δώσετε, βάσει της απόφασης της Δικαιοσύνης.
- Ανησυχούμε για όσα βλέπουμε στα δημοσιεύματα των εφημερίδων αναφορικά με την έκθεση της ομάδας Πισσαρίδη. Όσα βλέπουμε είναι σε αντίθετη κατεύθυνση με όσα δεσμευτήκατε προεκλογικά. Και σας ζητώ να φέρετε την Έκθεση σύντομα στη δημοσιότητα και τις δικές σας προβλέψεις προκειμένου να γίνει ουσιαστική συζήτηση στη Βουλή.
- Το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής όμως μας προβλημάτισε βαθιά: η αλλαγή της αναλογίας ανάμεσα στις επιχορηγήσεις και στο δανεισμό, σε βάρος των επιχορηγήσεων, αποτελεί εξαιρετικά αρνητική είδηση. Η αποδοχή από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των θέσεων των χωρών του πλούσιου Βορρά, τόσο για μείωση των επιχορηγήσεων όσο όμως και για δικαίωμα φρένου στην εκταμίευσή τους αν δεν πληρούνται σκληροί όροι και προϋποθέσεις, δεν αφήνουν περιθώριο για πανηγυρισμούς αλλά για βαθύ προβληματισμό.
- Χαρακτηρίσατε «δίκαιο και εύλογο» έναν συμβιβασμό που αφαιρεί 110 δισ. ευρώ επιχορηγήσεων από την αρχική πρόταση και θέτει αυστηρούς όρους στις εκταμιεύσεις. Δίκαιο και εύλογο για ποιόν; Για εμάς που χάσαμε ή για τους Βόρειους που κέρδισαν; Και μετά τους βαρύγδουπους πανηγυρισμούς για τα δήθεν 70 δις που κερδίσατε, βάζοντας στο λογαριασμό και τα κονδύλια του ΠΔΠ που θα παίρναμε είτε έτσι είτε αλλιώς, ήρθαν τα δημοσιεύματα Διεθνών αναλυτών και ινστιτούτων, όπως το Μπρύγκελ, που αποδεικνύουν ότι η η συμφωνία άφησε την Ελλάδα με περίπου 7 δις λιγότερες επιχορηγήσεις σε σχέση με την αρχική πρόταση της Κομισιόν. Ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στο 4% του ελληνικού ΑΕΠ.
- Αν το σχέδιό σας σημαίνει λιτότητα για τους πολλούς, περικοπές και μνημονιακές μεταρρυθμίσεις, χωρίς τυπικά να έχουμε μνημόνια, να γνωρίζετε ότι οι επιχορηγήσεις αυτές που θα πάρουμε τελικά, δεν είναι ικανές από μόνες τους να δημιουργήσουν προϋποθέσεις βιώσιμης ανάπτυξης. Ενώ την ίδια στιγμή, υπενθυμίζω, το δημόσιο χρεός αναμένεται να κλείσει φέτος στο 200% του ΑΕΠ, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της κρίσης χρέους.
- Επιτρέψτε μου, τώρα, να σταθώ και στο ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Την περίοδο 2015-2019, επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος με την αναμόρφωση της σχετικής νομοθεσίας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα ουσιαστικό και διευρυμένο «οπλοστάσιο» αντιμετώπισης του ζητήματος. Το πλαίσιο που διαμορφώθηκε περιέλαβε πλήθος ευνοϊκών ρυθμίσεων για τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες, τις μικρές επιχειρήσεις και τους οικονομικά αδύναμους πολίτες.
- Εσείς τι έχετε κάνει ένα χρόνο τώρα ; Έχετε εξαγγείλει ένα νέο πτωχευτικό πλαίσιο, το οποίο φαίνεται ότι θα είναι η ταφόπλακα για τη προστασία της πρώτης κατοικίας και μας παρουσιάζετε ένα σχέδιο «γέφυρα», αποφεύγοντας ωστόσο να μας πείτε, τι θα συνδέει αυτή η γέφυρα. Ποια θα είναι, δηλαδή, η επόμενη ημέρα για την προστασία της κύριας κατοικίας. Για να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους, η ρύθμιση που φέρνετε σήμερα δεν αποτελεί πλαίσιο προστασίας. Η μεγάλη πλειοψηφία των οφειλετών θα περάσει κάτω από τη γέφυρα.
- Καταθέτουμε λοιπόν σήμερα με τροπολογία, το αναγκαίο πλαίσιο για να αποτρέψουμε αυτή τη προοπτική. Πρόταση που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πραγματική γέφυρα, για ένα νέο πλαίσιο που θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά και ολοκληρωμένα το πρόβλημα και θα δίνει λύσεις και ανακούφιση στα δοκιμαζόμενα νοικοκυριά και επαγγελματίες. Μπροστά στις χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά που βρίσκονται ήδη ή θα βρεθούν σύντομα στα πρόθυρα “ασφυξίας”, είναι αναγκαίο όχι να άρετε τη προστασία της α κατοικίας αλλά να διευρύνετε το πλαίσιο για την προστασία της.Πλαίσιο που θα εκτείνεται χρονικά μέχρι το τέλος του 2020 και θα περιλαμβάνει αυξημένη κρατική επιδότηση για τους δανειολήπτες εκείνους που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
- Οφείλετε κ. Μητσοτάκη να πάρετε θέση. Με ποιους είστε; Με τη κοινωνία και τα ανάγκες της ή με τις τράπεζες και τα τραπεζικά στελέχη με τους υψηλούς μισθούς. Οι τράπεζες επιθυμούν διακαώς τους πλειστηριασμούς. Την ίδια στιγμή που δε χρηματοδοτούν την ελληνική οικονομία. Και εσείς τους χαρίζεστε σε όλα.
- Φέρατε ένα νομοσχέδιο με φορολογικές παρεμβάσεις, οι οποίες θα ενισχύσουν -λέτε- την αναπτυξιακή διαδικασία της ελληνικής οικονομίας. Και αντί να πιέσετε τις τράπεζες και τα στελέχη τους να ανοίξουν επιτέλους τις κάνουλες της ρευστότητας προς τις πληττόμενες επιχειρήσεις, αντί να τις πιέσετε να διαθέσουν τα δισ. ευρώ που έχουν δανειστεί από την ΕΚΤ για τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, έρχεστε σήμερα και επιβραβεύετε τα τραπεζικά στελέχη, τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων και τους μετόχους των τραπεζών για το «έργο» τους.
- Αυτοί λοιπόν είστε. Δώρα στους τραπεζίτες. Φορολογικές εκπτώσεις στους πλούσιους και για τους πολλούς φτώχεια, μειώσει μισθών και πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας. Αλλά σύντομα κε Μητσοτάκη τόσο η μεσαία τάξη που εξαπατήσατε, όσο και η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία που στενάζει θα καταλάβει πιο είναι το σχέδιό σας και για ποιους δουλεύετε.
Η δευτερολογία του Αλέξη Τσίπρα
Στη δευτερολογία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε, μεταξύ άλλων:
- Σας ακούσαμε να λέτε ότι δίνετε 1,4 δισ. ευρώ για τα αναδρομικά ως αποτέλεσμα των δικαστικών αποφάσεων. Η απόφαση των δικαστηρίων, όμως, δεν αφορά αυτό το ποσό. Το ποσό φτάνει τα 3,9. Ουσιαστικά λέτε ότι κουρεύετε 60% από αυτά που δικαιούνται οι συνταξιούχοι.
- Η πράσινη μετάβαση θέλει σχέδιο. Μακάρι να μπορούσαμε να τελειώσουμε με τον λιγνίτη αύριο. Αλλά αυτό χρειάζεται σχέδιο. Γιατί αλλιώς όλοι οι κάτοικοι των περιοχών θα οδηγηθούν στην ανεργία. Τι θα γίνει εκεί; Μόνο γερμανικές επενδύσεις όπως είπατε σε συνέντευξή σας;
- Εχετε ιδιαίτερη προτίμηση για τον κ. Τσακαλώτο και αναρωτηθήκατε γιατί δεν υπέγραψε. Είπατε ότι δεσμευτήκαμε στην Ευρώπη μέχρι το 2019. Είναι αλήθεια αυτό. Δεν το έχουμε κρύψει. Κληθήκαμε να αντικαταστήσουμε το τότε σχέδιο και να προστατέψουμε την πρώτη κατοικία. Εσείς το αντικαθιστάτε με μία γέφυρα η οποία φέρνει εφιαλτικά σενάρια