Σε εξέλιξη βρίσκεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τη συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας.
Η συζήτηση για την ιστορική ελληνογαλλική συμφωνία στη Βουλή ξεκίνησε με την απόρριψη της πρότασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ν’ ανοίξει ο κατάλογος των ομιλητών προκειμένου να τοποθετηθούν όσο το δυνατό περισσότεροι βουλευτές- με στόχο προφανώς να διευρυνθεί και το περιεχόμενο της συζήτησης πέραν του θέματος.
Δείτε live από την ολομέλεια της Βουλής
«Η κυβέρνηση από τη στιγμή που υπέγραψε τη συμφωνία διακηρύσσει ότι είναι ιστορική . Δεν θα σχολιάσουμε επ’ αυτού, δεν αμφισβητούμε τη σημαντικότητα της συμφωνίας και εμείς τη θεωρούμε πολύ σημαντική και σοβαρή, το αν θα αποδειχθεί ιστορική είναι θέμα μέλλοντος. Με αυτά τα δεδομένα η κύρωση προϋποθέτει εξάντληση περιθωρίου για συμμετοχή μέγιστου αριθμού βουλευτών», είπε ο ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας με τον τέως πρόεδρο, Νίκο Βούτση να προσθέτει: «το ζήτημα είναι πολιτικό με τέτοια διάσταση τίθεται! Πολιτικά εισπράξαμε χθες πρώτη απάντηση! Σας λέω ευθέως στη συζήτηση της συμφωνίας Πρεσπών που ήταν σοβαρή και υπήρχαν διαφορετικές απόψεις έγινε συζήτηση επί 3 μέρες με 200 ομιλητές με αφορμή».
Απαντώντας ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, τόνισε: «δεν είναι της βαρύτητας και της ιστορικής σημασίας η διαδικαστική σκιαμαχία. Γι’ αυτό και στη Διάσκεψη αποφασίσαμε ομόφωνα να γίνει όπως το περιέγραψα, τότε μάλιστα είχαμε πει να γίνει ακόμα πιο συνεσταλμένη η διαδικασία αλλά κάναμε δεκτή τη πρόταση ΚΙΝΑΛ και χωρίς αντίρρηση προσθέσαμε 6 ομιλητές».
Όπως εξήγησε ο κ. Τασούλας πρόκειται για μια ιδιαίτερη διαδικασία που επιβάλει και την διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας- με πρωτοβουλία του ίδιου- βάσει του άρθρου 27 του Συντάγματος. « Δεν αισθάνομαι ότι υπάρχει περιορισμός του λόγου σε αυτή τη Βουλή», είπε ολοκληρώνοντας και τη σχετική συζήτηση.
Τελικά και βάσει του προγραμματισμού που αποφασίστηκε στη Διάσκεψη των προέδρων, θα τοποθετηθούν οι εισηγητές, οι πολιτικοί αρχηγοί, δύο υπουργοί (εξωτερικών και άμυνας), ενώ θα υπάρξει και ένας κύκλος 6 ομιλητών, προκειμένου να καταλήξει η διαδικασία με την διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.
Υπενθυμίζεται πως η συμφωνία μπορεί να λάβει ως και 190 ψήφους καθώς υπέρ της κύρωσης έχουν τοποθετηθεί οι ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και ΕΛΛΥΣΗ. Αντίθετα κατά έχουν ήδη δηλώσει από τη συζήτηση στην επιτορπή, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Μέρα25.