Σε εξέλιξη βρίσκεται για δεύτερη ημέρα η συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή και συνυπέγραψαν και βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Νέα Αριστερά και την Πλεύση Ελευθερίας προκειμένου να συγκεντρωθεί ο απαραίτητος αριθμός.
Όπως ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, πρώτη ημέρα συζήτησης της πρότασης, υπήρξαν τοποθετήσεις βουλευτών μέχρι τις τρεις μετά τα μεσάνυχτα, ενώ σήμερα η συνεδρίαση ξεκίνησε από τις 9 το πρωί και θα συνεχίσει χωρίς διακοπή μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Την Πέμπτη η συζήτηση θα επαναληφθεί από τις 9 το πρωί με στόχο η ονομαστική ηλεκτρονική ψηφοφορία να ξεκινήσει περί τις 8 με 9 το βράδυ. Σημειώνεται πως η τριήμερη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στην Ολομέλεια θα ολοκληρωθεί με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών (κατ' αντίστροφη σειρά της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων) και θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Live από τη Βουλή
Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση
Η συζήτηση από την πρώτη στιγμή διεξάγεται σε υψηλούς τόνους. Η κυβέρνηση προσήλθε στη συζήτηση με πρόθεση να σηκώσει το γάντι που της πέταξαν και με σκοπό να δώσει απαντήσεις σε όλα τα θέματα που θέτει η αντιπολίτευση με αιχμή το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. «Εμείς δεν κρυφτήκαμε ποτέ» διαμηνύουν συνεργάτες του πρωθυπουργού και σημειώνουν ότι πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου είναι να γίνει μια σοβαρή συζήτηση η οποία «δεν προσφέρεται για τυμβωρυχία» την οποία αποδίδουν στους πολιτικούς τους αντιπάλους.
Η πρόταση δυσπιστίας χαρακτηρίστηκε εξαρχής «καλοδεχούμενη» από το κυβερνητικό στρατόπεδο, διότι αποτελεί ευκαιρία για να παρουσιάσει τις θέσεις του και να καταρρίψει τις «συκοφαντίες και τα fake news που διακινούνται με στόχο να πλήξουν την κυβέρνηση», όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές. «Ως εδώ», τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, για την εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου, κατηγορία που αποδίδουν στην αντιπολίτευση.
Η κυβέρνηση κάνει λόγο για πόλεμο συμφερόντων εναντίον της
Τη σφοδρότητα της αντεπίθεσης που σχεδιάζει το Μέγαρο επιβεβαιώνει η κατηγορία για συμπόρευση με οικονομικά συμφέροντα που προσάπτουν στον κ. Ανδρουλάκη. «Δεν είναι η πρώτη φορά που ισχυρά συμφέροντα θέλουν κυβερνήσεις όχι ισχυρές. Ταυτίζονται, τουλάχιστον ταυτίζονται, με έναν συγκεκριμένο πολιτικό αρχηγό και κατατίθεται η πρόταση δυσπιστίας», δήλωσε ο κ. Μαρινάκης, ταυτίζοντας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ με τα επιχειρηματικά συμφέροντα που επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης.
Είναι η πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της θητείας της που η κυβέρνηση μιλάει για πόλεμο συμφερόντων εναντίον της και μάλιστα «δείχνοντας» συγκεκριμένο επιχειρηματικό όμιλο. «Αυτά τα συμφέροντα, που δεν είναι σε πληθυντικό αριθμό, όπως κάνουν άλλοι πολιτικοί χώροι, όταν μιλάμε για μια συγκεκριμένη εφημερίδα, δεν είναι γενικά και αόριστα», είπε ο κ. Μαρινάκης. Αυτός είναι και ο πυρήνας της επιχειρηματολογίας από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του την Πέμπτη θα εξηγήσει τι σημαίνει αυτή η πρόταση δυσπιστίας για την ίδια τη χώρα, περιγράφοντας «πού βρισκόταν η Ελλάδα, πού βρίσκεται σήμερα και πού θέλουν να την οδηγήσουν ορισμένοι», όπως μεταφέρουν συνεργάτες του.