Σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής μετά την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει φαινόμενα χειραγώγησης ΜΜΕ και δημοσκοπήσεων καλείται σήμερα η Βουλή
Κάνοντας χρήση των νέων διατάξεων του Συντάγματος που δίνει τη δυνατότητα σε 10 βουλευτές της αντιπολίτευσης να καταθέσουν πρόταση για σύσταση εξεταστικής, ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητεί 34 βουλευτές (χρειάζονται 120 θετικές ψήφοι) από τα υπόλοιπα κόμματα προκειμένου να προχωρήσει κοινοβουλευτικά η διαδικασία. Με βάση τις επί της αρχής τουλάχιστον τοποθετήσεις των κομμάτων ο αριθμός αυτός συγκεντρώνεται, παρότι η αστάθεια που επικρατεί στο ΚΙΝΑΛ έχει προκαλέσει σύγχυση σε όλες τις πλευρές.
Δείτε live από τη Βουλή
Από την πλευρά της η πλειοψηφία πάντως επιμένει στην πρόταση που έχει καταθέσει δημόσια ο πρωθυπουργός για την διατύπωση πρότασης που δεν θα είναι ουδέτερη πολιτικά και θα περιλαμβάνει την περίοδο από το 2015 ως και σήμερα. Όλες οι ενδείξεις επιμένουν πως η στάση αυτή δεν έχει διαφοροποιηθεί και η εν λόγω πρόταση θα διατυπωθεί εκ νέου και κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Οι ενδείξεις ωστόσο φανερώνουν και τη η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος απορρίπτει το πρώτος σκέλος και αποδέχεται εμμέσως το δεύτερο, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό θα συμβεί μετά από συνεννόηση στο πλαίσιο της λειτουργίας της επιτροπής.
Ονομαστική ψηφοφορία
Σημειώνεται πως η ψηφοφορία- σε αντίθεση με τις προανακριτικές επιτροπές- είναι ονομαστική και φανερή. Οι βουλευτές δηλαδή θα πρέπει να πάρουν δημόσια θέση-και δεν θα μπορούν να «κρυφτούν» πίσω από την ασπίδα της μυστικότητας, που κατά το παρελθόν έχει σώσει πολλάκις τα κόμματα από κακοτοπιές. Και αν για τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ η στάση θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, υπάρχουν πολλοί πέριξ του κοινοβουλίου που θέτουν ερωτήματα για τα υπόλοιπα κόμματα.