Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους κινήθηκε η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι φέρνει το νομοσχέδιο περιορισμού των συναθροίσεων στη συγκεκριμένη συγκυρία, καθώς, όπως είπε, η κυβέρνηση φοβάται τις κοινωνικές αντιδράσεις που θα έρθουν από το φθινόπωρο λόγω της μεγάλης ύφεσης που θα προκληθεί λόγω της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει.
Παράλληλα, άφησε αιχμές για την απόφαση του ΚΙΝΑΛ να στηρίξει το νομοσχέδιο λέγοντας ότι «είναι ντροπή για την κ. Γεννηματά και τη δημοκρατική παράταξη»
Τα βασικά σημεία της τοποθέτησης του κ. Τσίπρα
- Ο Μητσοτάκης επιχείρησε να δικαιολογήσει ένα νομοσχέδιο εμπνεύσεως ανθρώπων που βρέθηκαν πιο δεξιά και από τη Δεξιά.
- Επιχειρείται μια αντιδραστική θεσμική τομή που καμία κυβέρνηση δεν διανοήθηκε να φέρει από τη Μεταπολίτευση και μετά.
- Επικαλέστηκε ο Πρωθυπουργός ορισμένες ακραίες καταστάσεις που πράγματι μπορεί να δημιούργησαν δυσφορία στο κοινωνικό πλαίσιο.
- Δεν σημαίνει ότι πρέπει να καταστρατηγήσουμε το Σύνταγμα της χώρας.
- Ο Μεγάλος Περίπατος έγινε ο Μεγάλος Κλαυσίγελος. Επικαλείστε κυκλοφοριακό κμφούζιο και δεν βλέπετε τι συμβαίνει με τα καμώματα του ανηψιού σας.
- Μας είπατε ότι και εμείς έχουμε εφαρμόσει απαγορεύσεις διαδηλώσεων. Ναι και εμείς το κάναμε για λόγους εθνικής ασφάλειας. Άρα υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο.
- δεν προσπαθείτε να ρυθμίσετε λογικά πράγματα αλλά τομή στο δικαίωμα της διαδήλωσης, της συγκέντρωσης. Γιατί το κάνετε τώρα; Πρόκειται για τη συνάντηση του ακροδεξιού δόγματος Βορίδη με το νεοδεξιό του Χρυσοχοϊδη.
- Πιστεύω ότι φοβάστε τις αντιδράσεις που θα έρθουν από το φθινόπωρο λόγω της μεγάλης ύφεσης που έρχεται.
- η χώρα θέλει σχέδιο από την πολιτική ηγεσία και όχι από τα καλοταϊσμένα ΜΜΕ της προπαγάνδας.
- Κύριε Μητσοτάκη, έχετε αποφασίσει να ξοδέψετε το χρόνο που σας ως πρωθυπουργός όχι για να χτίσετε αλλά για να γκρεμίσετε. ¨Όχι για να δημιουργήσετε. Αλλά για να εκδικηθείτε. Για να εκδικηθείτε μια Ελλάδα που προχώρησε όταν άφησε πίσω το κράτος της Δεξιάς και τα σύνδρομα της. Για να εκδικηθείτε μια παράδοση που χτίστηκε απέναντι σε ό,τι πρεσβεύει και η δική σας παράταξη.
-Γιατί η Ελλάδα της μεταπολίτευσης είναι δημιούργημα και της δικής σας παράταξης. Για να εκδικηθείτε την Αριστερά, τον πολιτικό σας αντίπαλο δηλαδη, που ξέρετε ότι η δύναμη του βρίσκεται στην ασίγαστη δίψα των ανθρώπων για δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια. Στο ερώτημα λοιπόν γιατί επιχειρείτε τώρα αυτή την αντιδραστική τομή, η απάντηση είναι προφανής: Γιατί φοβάστε.
- Ανακοινώσατε τη λίστα της ντροπής, που αποδεικνύει ότι μοιράσατε 20 εκ, στο πίσω γραφείο του Μαξίμου, λες και ήταν λεφτά της οικογένειας. Και τα μοιράσατε σε όποιον σας αρέσει.
1% μόνο για ξεκάρφωμα σε μη φιλοκυβερνητικά μέσα. Και τα υπόλοιπα χωρίς κριτήρια με μόνο στόχο τη χειραγώγηση. Και είχατε και το θράσος προχθές να δηλώσετε ότι δε τα μοιράσατε εσείς αλλά η εταιρεία στην οποία αναθέσατε. Μόνο που είναι η εταιρία που είχε αναλάβει τη προεκλογική σας καμπάνια. Δε ντρέπεστε να λέτε τόσο χοντρά ψέματα; Σε ποιους νομίζετε ότι απευθύνεστε; Και ήρθε χθες και η απόφαση Μαρινάκη να σας τα γυρίσει πίσω. Τι έγινε; Δε τη κάνατε σωστά τη μοιρασιά φαίνεται .. Σε κάθε περίπτωση τι έχετε να πείτε τώρα ;
Δεν είστε μόνο εκτεθειμένος αλλά και καταγέλαστος.
- Και δεν έχετε άλλη επιλογή από το να πάρετε πίσω όχι μόνο τα λεφτά που σας επιστρέφει ο Μαρινάκης, αλλά όλα τα λεφτά που μοιράσατε χωρίς ντροπή.Να πάρετε πίσω το πρόγραμμα της ντροπής. Και να τα δώσετε με κριτήρια, ίδια για όλους. Όχι μόνο σε όσους σας κάνουν αγιογραφίες. Με τα λεφτά του ελληνικού λαού δε θα φτιάχνετε εσείς το προφίλ σας.
-Φοβάστε την αντίδραση της κοινωνίας και η απάντηση που δίνετε είναι η καταστολή και η θέσπιση ενός αστυνομικού κράτους.
- Και το κάνετε γιατί θέλετε η δυσαρέσκεια να μην πηγαίνει ποτέ προς τα πάνω. Αλλά να ανακυκλώνεται μέσα στην κοινωνία. Να γεννά τον κοινωνικό αυτοματισμό. Και η οργή να στρέφεται όχι στον θύτη, αλλά από το ένα θύμα της πολιτικής σας στο άλλο.
- Για τη συμβατότητα του νομοσχεδίου με το συνταγματικό δικαίωμα της συνάθροισης θα αρκούσε να παραπέμψω στην ανακοίνωση της ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων της χώρας. Οι οποίοι αποφάνθηκαν ότι η κεντρική ρύθμιση του νομοσχεδίου –διαβάζω κατά λέξη– «πλήττει τον πυρήνα του δικαιώματος και βρίσκεται εκτός συνταγματικού πλαισίου».
- Θα αρκούσε και εδώ να παραπέμψω σε ένα έργο, την «Κατ’ άρθρον Ερμηνεία του Συντάγματος», το οποίο έχει επιμεληθεί, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Επικρατείας, κ. Γεραπετρίτης. Αναφέρεται εκεί –και διαβάζω πάλι επί λέξει: «Το δικαίωμα στη συνάθροιση δεν υπόκειται σε καθεστώς άδειας, αναγγελίας ή προληπτικού ελέγχου από τις αστυνομικές αρχές, όπως γινόταν σε ανώμαλες περιόδους παλαιότερα».
- Θυμίζω ότι κανένα ελληνικό σύνταγμα –από το 1864 που κατοχυρώθηκε για πρώτη φορά το δικαίωμα της συνάθροισης– δεν επέβαλλε υποχρέωση γνωστοποίησης των συγκεντρώσεων. Αυτό το έκαναν μόνο τα χουντικά ψευδοσυντάγματα, με τη φράση: «Αι δημόσιαι συναθροίσεις πρέπει να γνωστοποιούνται δεόντως εις την αστυνομικήν αρχήν τεσσαράκοντα οκτώ ώρας προ της πραγματοποιήσεώς των». Η ρήτρα αυτή όχι απλώς δεν επαναλήφθηκε, αλλά συνειδητά απαλείφθηκε από το Σύνταγμα του 1975. Κατασκευάζετε λοιπόν, ένα νέο λόγο απαγόρευσης συγκεντρώσεων, που δεν προβλέπεται στο Σύνταγμα και που δεν επιτρέπεται να προστεθεί με νόμο.
- Ίσως όμως το πιο εντυπωσιακό στο νομοσχέδιο δεν είναι σ’ αυτά που λέει, αλλά σ’ αυτά που παραλείπει. Και μια ιδίως έλλειψη είναι εκκωφαντική: Απουσιάζει οποιαδήποτε διάταξη που να περιορίζει την αστυνομία.
- Το μήνυμα προς την αστυνομία είναι σαφές και είναι εφιαλτικό. Είναι το σαφές μήνυμα : «Το κράτος είστε εσείς», που είχε πει κάποτε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Επομένως –υπονοείται εδώ– «βαράτε ελεύθερα», «μη σας νοιάζει», «κανείς δεν θα σας ζητήσει ευθύνες».
- Το τελευταίο –και ίσως το πιο επικίνδυνο– σημείο του νομοσχεδίου που θα’ θελα να επισημάνω είναι αυτή η ασύλληπτη, και ντροπιαστική για μια δημοκρατική κοινωνία, ρύθμιση του άρθρου 13. Κάθε συγκέντρωση οφείλει να ορίσει ένα συγκεκριμένο πρόσωπο ως οργανωτή, ο οποίος –προσέξτε– θα έχει την πλήρη και προσωπική ευθύνη να αποζημιώσει τις ζημιές που τυχόν θα προκύψουν κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης. Προφανής σκοπός της ρύθμισης αυτής είναι να λειτουργήσει αποτρεπτικά. Να εξαναγκάσει οργανώσεις, συλλογικότητες και ομάδες να αυτο-περιοριστούν, να αυτο-λογοκριθούν, να εγκαταλείψουν την ιδέα διοργάνωσης μιας συγκέντρωσης.
- Μεγαλύτερη ντροπή είναι να το ψηφίζει το νομοσχέδιο αυτό η κα Γεννηματά.
- Κύριε Μητσοτάκη. Υπάρχει ένα βαρύ ιστορικό φορτίο πίσω απ’ όλα αυτά που προσπαθείτε να κάνετε.Είστε η παράταξη που βάλλει ιδιαίτερα την πρόσφατη δεκαετία, κατά της μεταπολίτευσης. Για σας η μεταπολίτευση είναι η αιτία όλων των δεινών. Ένα όργιο σπατάλης, συντεχνιών, αναρχίας και φαυλότητας. Επενδύσατε σε αυτό, δουλέψατε σκληρά μαζί με τους συνοδοιπόρους σας στα Μέσα Ενημέρωσης για να μετατρέψετε περιθωριακά ακροδεξιά στερεότυπα, σε κυρίαρχη αφήγηση. Και αυτό φάνηκε και στο ίδιο σας το κόμμα. Σήμερα το κόμμα σας έχει νομιμοποιήσει, εντάξει ως ηγετικά μάλιστα στελέχη σας, μετανοημένους νεοφασίστες, μέλη της νεολαίας του Παπαδόπουλου και αρνητές των νεκρών του Πολυτεχνείου. Ήταν λοιπόν αναπόφευκτο, όσο και να προσπαθείτε να χτίσετε το μετριοπαθές προφίλ σας, ότι μια μέρα θα φτάναμε στη σημερινή συζήτηση.
Στην οποία θα αποκαλυπτόταν φυσικά η ιστορική σας τοποθέτηση. Γιατί σήμερα δεν ξηλώνετε την ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς. Σήμερα επιχειρείτε να ξηλώσετε ένα κομμάτι της δημοκρατικής παράδοσης ακόμα και της δικής σας παράταξης. Του πρώτου μεταπολιτευτικού Συντάγματος επί διακυβέρνησης Κωνσταντίνου Καραμανλή.
- Δεν είστε όμως ούτε τόσο ισχυροί, ούτε τόσο ικανοί για να το καταφέρετε. Τα δημοκρατικά θεμέλια αυτής της χώρας εγγράφονται στο Σύνταγμα, αλλά πάνω απ’ όλα στη συνείδηση κάθε πολίτη αυτής της χώρας. Αυτά είναι τα θεμέλια πάνω στα οποία η κάθε γενιά, έβαλε το λιθαράκι της για να γίνει η Ελλάδα μια σύγχρονη, δημοκρατική, ευρωπαϊκή χώρα.
Με ένα λαό που πάντα στα δύσκολα, έβρισκε την απάντηση στη δημοκρατία. Και αυτό θα κάνει πάλι, στα δύσκολα που της βάζετε και τη νέα κρίση που προκαλείτε ξανά με την ανεπάρκεια και τις εμμονές σας. Πάλι λοιπόν η απάντηση θα είναι η ίδια. Πάλι το οξυγόνο θα είναι η Δημοκρατία.
Επίθεση στην κυβέρνηση και στη δευτερολογία
Επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε στη διάρκεια της δευτερολογίας του ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας πως δεν ανέλαβε την ευθύνη για τα πεπραγμένα του.
Ο κ. Τσίπρας στην δευτερολογία του επεσήμανε ότι: «Αυτό που διάβασα από την παράγραφο το κειμένου που επιμελήθηκε ο κ. Γεραπετρίτης, είναι ότι έλεγχος από την αστυνομία και άδειες για πορείες δινόταν σε ανώμαλες περιόδους. Και το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής έθεσε τη γνώμη του. Κύριε Μητσοτάκη, η μεταπολίτευση ήρθε από τους αγώνες του ελληνικού λαού για τη δημοκρατία και την προκοπή. Οι αγώνες αυτοί, μαζί με το Πολυτεχνείο έφεραν τη μεταπολίτευση. Είμαι τέκνο της περιόδου εκείνης και μιας εποχής που έβαλε τη χώρα σε πορεία προόδου. Βρισκόμαστε στη μετέπειτα περίοδο, μετά τα μνημόνια είχαμε μια τομή, οι παρατάξεις που κυβέρνησαν κρίθηκαν. Η διαφορά ανάμεσα σε εμάς που ασκήσαμε κριτική στα κακώς κείμενα της μεταπολίτευσης, ότι κάνουμε κριτική και αυτοκριτική. Αλλά εμείς δεν φέραμε τα δεινά που έφερε η παράταξή σας στον τόπο. Δεν διογκώσαμε τα ελλείμματα εμείς, εμείς φέραμε πλεονάσματα. Δεν αυξήσαμε το χρέος. Και κυρίως δεν δημιουργήσαμε τα μεγάλα σκάνδαλα της μεταπολίτευσης που έφεραν τη χρεοκοπία. Αλλά ούτε μία φορά δεν αναλάβατε την πολιτική ευθύνη για όλα αυτά τα δεινά που έφεραν στον τόπο τα πεπραγμένα σας, παρά μιλάτε διαρκώς για σκευωρίες. Εμείς θα είμαστε εδώ για να υπερασπιζόμαστε τους αγώνες του λαού».