Εκτός κανονισμών του ΕΛΓΑ, αλλά με βάση τα δεδομένα της μεγάλης φυσικής καταστροφής που υπέστησαν οι παραγωγοί από τους διαδοχικούς και πρωτόγνωρους για τα ελληνικά δεδομένα παγετούς, θα αποζημιωθούν οι αγρότες, τόνισε από τη Νεμέα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός.
Ο Σπήλιος Λιβανός συνόδευσε τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του σε καλλιέργειες που επλήγησαν από τον πρόσφατο παγετό.
Τη Δευτέρα, όπως ανακοίνωσε ο ΥΠΑΑΤ κ. Λιβανός, θα γίνει στο υπουργείο Οικονομικών σύσκεψη προκειμένου να βρεθούν πόροι για να πληρωθούν το συντομότερο οι παραγωγοί για την απώλεια του εισοδήματός τους, αφού, βεβαίως, προηγουμένως, διαπιστωθεί το μέγεθος των ζημιών, το οποίο θα γίνει εμφανές κατά την καρποφορία.
Οι δηλώσεις του Σπήλιου Λιβανού
«Ο παγετός που έπληξε και τη Νεμέα και την Κορινθία αλλά και μεγάλα τμήματα της Βορείου Ελλάδας, και ένα κομμάτι της Θεσσαλίας ήταν πρωτόγνωρος. Ήταν απανωτοί παγετοί, πρωτόγνωροι για τα ελληνικά δεδομένα. Η κυβέρνηση, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όπως και στις προηγούμενες φυσικές καταστροφές, δείχνει απόλυτη ευαισθησία και συμπαράσταση.
Είναι απόλυτα ενημερωμένος για την κατάσταση και την εξέλιξή της. Όπως είπε κι εκείνος ήδη οι ελεγκτές του ΕΛΓΑ έχουν αυξηθεί. Έχουμε προσλάβει όλους όσους μπορούσαμε για να έχουμε μια καλή εποπτεία σε όλα τα χωράφια τα οποία έχουν πρόβλημα. Τον επόμενο μήνα που θα έχουν καρπίσει τα δένδρα μας και εδώ και στη Βόρεια Ελλάδα, θα γίνει αποτίμηση. Οι αναγγελίες θα προχωρήσουν και στο πλαίσιο αυτό θα στηρίξουμε όποιον είχε ζημιές για όποια επίπτωση είχε στην παραγωγή του και στο εισόδημά του. Επειδή αυτή είναι μια μεγάλη καταστροφή που ξεφεύγει από τις συνήθεις, θα γίνει στο υπουργείο Οικονομικών σύσκεψη με τη συμμετοχή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του ΕΛΓΑ, για να αποτιμήσουμε την κατάσταση και να δούμε πώς – παρόλο το δύσκολο δημοσιονομικό πλαίσιο βρίσκεται η χώρα- θα μπορέσουμε να απλώσουμε και πάλι το δίκτυ προστασίας προς όλους τους παραγωγούς μας».
Με βάση τα δεδομένα οι καλλιεργητές θα αποζημιωθούν το 2022. Υπάρχει τρόπος να αλλάξει; Έχετε μέριμνα; «Το παλιό καθεστώς των καθυστερήσεων είδαμε και στις μεγάλες καταστροφές του «Ιανού», ότι κάμφθηκε. Δηλαδή οι πληρωμές έγιναν άμεσα. Έγιναν πολύ πιο πριν από τη στιγμή που περίμεναν ακόμα και οι ίδιοι οι δικαιούχοι. Η καταστροφή αυτή που είναι επίσης πολύ μεγάλη, θα γίνει με παράλληλο τρόπο. Δηλαδή δεν θα περιμένουν τις καθυστερημένες πληρωμές που έχουμε συνηθίσει στο παρελθόν από τον ΕΛΓΑ, όπως σας είπα πριν, αφού γίνουν όλες οι αποτιμήσεις και αφού βρεθεί η φόρμουλα για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα. Από την άλλη θίγετε ένα ζήτημα για το πώς λειτουργεί ο ΕΛΓΑ.
Εκεί λοιπόν δουλεύουμε και είναι προτεραιότητά μου από την στιγμή που πήγα στο ΥΠΑΑΤ, να δούμε πώς μπορούμε να ξαναφτιάξουμε τον κανονισμό του ΕΛΓΑ σε σύγχρονο πλαίσιο. Έχουμε ήδη ζητήσει και περιμένουμε από την Παγκόσμια Τράπεζα μια μελέτη η οποία θα αποτιμήσει τις επιπλοκές της κλιματικής αλλαγής στο κομμάτι της παραγωγής και άρα των ασφαλίσεων, έχουμε έναν ανοιχτό διάλογο. Δεν υπάρχει αναλογιστική μελέτη αλλά υπάρχει μια μελέτη και αποτύπωση της πραγματικότητας. Η ηγεσία του ΕΛΓΑ αλλά και το σύνολο των υπαλλήλων του όταν τους επισκέφθηκα, θέλουν να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία. Είναι όμως μια δύσκολη άσκηση και μια δουλειά που πρέπει να γίνει, αλλά σε αυτή τη φάση θα λειτουργήσουμε όχι με βάση τους κανονισμούς του ΕΛΓΑ -για να καθησυχάσουμε τους παραγωγούς- αλλά με βάση τα δεδομένα της ειδικής φυσικής καταστροφής που θα είναι η ανταποδοτικότητα άμεση».